Najdi forum

Pozdravljeni !
Mene pa zanima ali je moja mama oz. oče res upravičen do nekega denarnega dodatka, kot mi namreč nekateri pravijo.
Očeta je pred pol leta zadela možganska kap – paralizirana je leva stran – roka in noga. V Laškem je prišlo le do neznatnega izboljšanja, zdaj je doma. Celotna oskrba je zdaj na mami in na nas otrocih ,čeprav živimo od doma cca 30 km vstran.Ker je tudi mama bolna, (pred 4 – mi leti so ji odstranili tumor, probleme ima tudi s pruhom – kilo), tako, da ji oskrba očeta predstavlja velik problem .Zaenkrat hodimo otroci izmenično (vsak drugi dan se menjamo) domov in pomagamo,vendar nam to prinaša kar velike probleme (oddaljenost, finančna plat, časovno – delava oba z bratom v turnusu,majhni otroci – večno smo namreč na cesti ).
V domu ostarelih ni prostora in ga kot trenutno kaže tudi ne bo tako hitro. Ko smo se nekaj zanimali za dodatno pomoč – prek javnih del – so nekaj omenjali ceno 1 ure okrog 2000,00 sit -je to možno ?
Pri osebnem zdravniku ne dobimo nobenih informacij , saj ponavadi napiše recepte, do njega pa sploh ne pridemo.

Prosim , če mi poveste če res obstaja denarna pmoč oz. dodatek – ne vem kakšen
v takih primerih, saj bi potem res vzeli kakšno dodatno pomoč in nas vse tri malce rtazbremenili.
Hvala in lep pozdrav. Tija

Prav lepo pozdravljeni!
Čestitam vam za vaše delo, da tako lepo in požrtvovalno skrbite za očeta. Verjamem pa, da vam glede na oddaljenost in majhne otroke vzame veliko časa in energije.

Dodatek za pomoč in postrežbo je pravice iz dela in so do njega upravičeni vsi, ki so bili v aktivnem življenju zaposleni. Izplačuje ga ZIPZ.
Kdaj so ljudje upravičeni dp njega: kadar se njihovo zdravstveno stanje tako poslabša, da sami ne zmorejo skrbeti zase. To pomeni: da se ne more oz. težko sam hrani, se ne zmore sam obleči, sleči, obuti, skrbeti za osebno higieno – umiti, kopati, je slep, na inv. vožičku itd.
Višina dodatka je odvisna od stopnje prizadetosti. Najnižja se giblje nekaj nad 25.000,00 SIT, višja je okoli 50.000 SIT (za ljudi, ki so v bol. postelji), najvišja pa je za tiste, ki potrebujejo dnevno strokovno osebo – so popolnoma odvisni os drugih – v komi itd.
Postopek za pridobitev dodatka za pomoč in postrežbo se sproži pri osebnem zdravniku (vplača se okoli 8.000,00), da zdravnik uredi vso potrebno dokumentacijo. Poleg te dokumentacije je potrebno priložiti mnenje patronažne sestre. Po nekaj mesečnem čakanju vlogo obravnava komisija na ZPIZu, na dom pride tudi oseba, ki ponovno preveri stanje (ponavadi zdravnik, ki ga oni določijo).
Če je vloga pozitivno rešena, oseba dobi denarna sredstva od dne, ko je bila vloga vložena.
Zadnja novost je pri osebah po možganski kapi – prošnjo za DDP lahko vložijo šele 6 mesecv po možganski kapi, ker se predvideva, da se v tem času ljudje lahko rehabilitirajo.
Glede na vašo pripoved menim, da bo vaš oče lahko pridobil vsaj nižjo vrednost DDP, šest mesecev pa je tudi minilo. Žal mi niste podrobno opisali koliko je on zmožen sodelovati pri oblačenju, osebni higieni. Na hitro sem vam opisala, kako ocenjujejo, vi pa sami ocenite glede na vašega očeta. Morda bi bilo dobro, da se posvetujete z osebnim zdravnikom vašega očeta.
Ta denar je namenjen za nego vašega očeta – če ga negujete vi, je vaš, če pa tuja oseba, se s tem denarjem plača ta oseba.
Še nekaj o službi pomoči na domu. To službo je dolžna orgnizirati občina, izvaja pa jo služba, ki jo izbere občina. Cene se resnično gibljejo okoli 2.000,00 ponekod celo več. Vendar to ceno delno sofinancira občina, to je sedaj urejeno z pravilnikom, vendar ima vsaka občina malo po svoje. Svetujem vam, da se o tem pozanimate v kraju, kjer živi oče.
Želim vam veliko potrpežljivosti pri tem urejanju in ne vdajte se prehitro. Tudi vztrajajte, da pridete do zdravnika.
Vse dobro!
Helena

Tudi jaz imam specifično vprašanje glede dodatka za pomoč in postrežbo.
Imam 93 letnega starega očeta, ki je nahitro onemogel, doživel tudi možgansko kap, tako, da govori le s težavo, potrebno ga je hraniti, umivati… Skratka priklenjen je na posteljo. Zanj skrbi moja mama – njegova hčerka. Stari oče prejema starostno pokojnino. Iz Vašega zgornjega odgovora sklepam, da mu dodatek za pomoč in postrežnino naj ne bi pripadal. Zanima me ali je mogoče pridobiti kakšna drugo pomoč. Pripomnim naj še, da do svojega 93 leta starosti ni nikoli potreboval zdravniške pomoči, jemal zdravil… skratka v svojem življenju je porabil zelo malo denarja ZZZS. Hvala za Vaš odgovor. Vnukinja

Pozdravljeni!
Ne razumem vas popolnoma, zakaj vaš stari oče ne bi dobil dodatka za pomoč in postrežbo. Ali on ni nikoli delal in ima državno pokojnino?
Starostna pokojnina je tako imenovana tista pokojnina, ki jo človek dobi, ko dopolni starostno mejo, ki je potrebna, vendar nima dovolj delovnih let. Vendar tudi takim pripada dodatek za pomoč in postrežbo. Ne dobijo ga le gospodinje, kmečki upokojenci – le ti imajo državno pokojnino (tako nekako se imenuje). Če je bil vaš stari oče zaposlen v svojem aktivnem življenju, potem vi mirno lahko zaprosite za dodatek za pomoč in postrežbo.
Problem bo le v tem, da prvih šest mesecev po kapi, ne dobijo ljudje dodatka, ker se v tem času ponavadi stanje popravi. Vendar je vaš stari oče star že čez 90 in mislim, da bi komisija tudi to upoštevala. Vsekakor poskusite. preko njegovega zdravnika. Če komisija odobri, potem dobite ta dodatek od dne, ko boste vložili prošnjo.
Glede drugih možnosti – za zdravstvo jih ni. ZZZS ne da nič na to ali si bil v preteklosti zdrav. Pri njegovem zdravniku lahko sposlujete le patronažno sestro, da vsak dan prihaja v hišo in ga neguje, vendar morate biti ponovno vztrajni.
Glede na vaše pisanje smatram, da ima stari oče majhno pokojnino – če je manjša kot 63.000,00 lahko dobi tudi varstveni dodatek v tolikšni višini, da pride do te vsote. Žal se pri tem vse skupaj konča.

Vse dobro!
Helena

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

New Report

Close