Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina zaprtost

zaprtost

Najin 7-mesečni sin je zelo zaprt. Kaka na 4 dni, pa še takrat s pomočjo glicerinske svečke. Je sok suhih sliv, citruse, grozdje, hrano, bogato z vlakninami, pa še dojiva se – čez cel dan, Pa nič ne pomaga. Res je, da najbrž premalo pije, po steklenički ne zna in noče, po kozarčku ali žlički pa zelo malo, ker se hitro naveliča.

Obupno iščeva dober nasvet! Hvala!
Bojana in Matjaž

Spoštovana!

Zaprtost je lahko prav neprijetna težava. Sicer ne omenjata, ali se otroku to kaj pozna, ali ga kaj boli, ali ima krče, ali je blato trdo… Nagnjenost k zaprtosti je lahko prirojena (podedovana). Prav pa je, da izključite sicer zelo redko, pa vendar nadležno bolezen črevesa, ki na omejenem delu ni dobro oživčeno in zato prebavni valovi ne potujejo ustrezno. O tem se pogovorite z otrokovim zdravnikom.

Pri sami zaprtosti pa si lahko pomagate tudi tako, da z delom termometra, ki je ožji pri na hrbtu ležečem otroku sežete v črevo in z rahlim pritiskanjem poskušate izzvati reflks praznjenja črevesa.

Če pa otrok ob tem nima posebnih težav, se bodo razmere verjetno slej ko prej uredile tudi same od sebe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Moja star ata je bil operiran na jetrah in na črevesju ker ni več možna operacija je sedaj doma in uživa tablete proti bolečinam -Morfij ali nekaj takega.Ker ga te tablete zapirajo prosim za pomoč kako bi se to dalo urediti in kaj vi priporočate kaj bi odprlo zaprtje in kaj bi morali jemati zaeno zdravilo.Lepo vas prosim za odgovor v čim krajšem času.Hvala!

Spoštovana!

Zaprtost je lahko prav neprijetna težava. Sicer ne omenjata, ali se otroku
to kaj pozna, ali ga kaj boli, ali ima krče, ali je blato trdo… Nagnjenost
k zaprtosti je lahko prirojena (podedovana). Prav pa je, da izključite sicer
zelo redko, pa vendar nadležno bolezen črevesa, ki na omejenem delu ni dobro
oživčeno in zato prebavni valovi ne potujejo ustrezno. O tem se pogovorite z
otrokovim zdravnikom.

Pri sami zaprtosti pa si lahko pomagate tudi tako, da z delom termometra, ki
je ožji pri na hrbtu ležečem otroku sežete v črevo in z rahlim pritiskanjem
poskušate izzvati reflks praznjenja črevesa.

Če pa otrok ob tem nima posebnih težav, se bodo razmere verjetno slej ko
prej uredile tudi same od sebe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Pomembno vprašanje je, koliko vaš oče poje in kaj je. Verjetno zaužije samo malo in še to najbrž pasirane hrane. Verejtno uživa tudi le malo tekočine. Vse to vodi do tega, da ne nastane prav veliko blata in potem tudi ni potrebe po veliki potrebi.

Pri pomoči je pomembno vprašanje, kaj in koliko lahko zaužije. Lahko poizkusite s postanim Donatom (do pol litra naenkrat), odvjalnimi čaji, odvajalnim sirupom, svečkami ali tableti. Za obliko se boste odločili skupaj z zdravnikom glede na količino zaužite hrane, težav, ki jih ima oče zaradi tega in možnostjo uporabe posaemznega sredstva. V skrajni sili in ob izjemno hudih težavah pride v poštev tudi klistir, ki ga lahko napravi patronažna sestra.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Podoben problem zaprtosti imamo tudi z našim šest-mesečnim sinom. Blato je gosto, vendar ne trdo. Pri kakanju se zelo napenja in muči, na koncu tudi velikokrat joka. Blato odvaja dvakrat na dan za velikost oreha.

Poleg dojenja dobi še Frutke (breskva z rižem, marelica s hruško) ter Frutek sok (breskva, jabolka, višnja), jabolko ter zelenjavne juhe; pije pa tudi še čaj ali prekuhano vodo, vendar zelo malo, ker noče. Problem zaprtosti se pojavja dobre štirinajst dni, do takrat pa je bilo z odvajanjem vse uredu.

Imel pa je prirojeno napako – stenozo tankega črevesja; operiran je bil drugi dan po rojstvu in mu je bilo odvzeto 10 cm tankega črevesja čisto na začetku.

Kako mu naj pomagamo, da bo lažje odvajal in imel bolj redko blato.

Lep pozdrav!

Jožica

Spoštovani!

Mogoče bi veljalo poizkusiti s sokom, ki ga sami naredite iz sadja, oziroma s sadnimi kašicami, ker lahko sok brez delcev sadja zaradi svoje koncentriranosti da premalo balastnih snovi. Opustite banane, pstano naribana jabolka, riž, ker vse to bolj zapira kot ne. Pomagal bi lahko sok iz svežih (ne suhih) borovnic, jabolčni kompot z dodatkom suhih sliv ali fig.

Pri tako trdem blatu je včasih potrebno pomagati s termometrom ali celo z mezincem, ker je zadnji del črevesa včasih nabit s čvrstim blatom, ki ga otrok ni sposoben iztisniti.

Velikokrat se taki problemi s časom razrešijo sami od sebe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Ponovno se oglašava starša, ki sva postavila to vprašanje. Rada bi se zahvalila vsem, ki ste nama pomagali z nasveti. Veliko sva v tem času tudi prebirala na domačih in tujih spletnih straneh in spraševala vsakogar, ki sva ga videla.
In rezultat:
najin sin kaka že skoraj redno vsak dan (ali pa vsak drugi dan).

Kaj je pomagalo?
– naučila sva ga piti iz kozarca in zdaj spije od 1 dcl do 2 na dan (voda, sok z vodo, kompot iz namočenih sliv…) – za to količino je tudi naša pediatrinja rekla, da bi naj zadoščala za 7-mesečnega otroka, ki se sicer še tudi doji
– misliva, da je najbolj pomagalo to, da smo se navadili, da gre po kosilu in po večerji v stajico ležat, kjer ima mir in se ne ukvarjava z njim, on pa že po kakšnih 5 minutah kaka!
– seveda še naprej je hrano, ki odpira (bogato z vlakninami, citruse, hippe, ki mehčajo…).

Še enkrat hvala in upava, da bo ta pogovor pomagal še komu!

Bojana in Matjaž

Mene takoj požene, če jem stepeno smetano in zraven mrzlo mleko ; ali sladoled in radensko. oz mleko.Malo nenavadne kombinacije, pomaga pa. Samo zdaj sem na dieti in ne vem kako naj si pomagam , ker sem namrec ”spet’ ‘zaprta, in to do konca. Prav pocutim se, kot da sem do vratu polna vsega . Ce ima kdo kaksen nasvet, prosim, naj kar izvoli 🙂

Meni definitivno pomaga SLADOLED + MRZLO MLEKO ALI RADENSKA V KOMBINACIJI Z KOŠČKI MASLA, KI SEM SI JIH DALA SAJ VESTE KAM 🙂 . Rečem vam, da pomaga ker sem sama mislila, da mi ni druge pomoči kot pa kakšno klistiranje ali celo operacija.

Lp.

New Report

Close