Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Osteroporoza

Osteroporoza

Prejmite en lep pozdrav!
Stara sem 38 let. Pri 35 so mi odkrili osteroporozo. Zdravim se z Fosamaxom in kalcijevimi tabletami. Vendar imam občutek da imam zaradi teh tablet težave z želodcem in grlom. Ali obstajajo kakšne druge tablete? Večkrat imam tudi zelo trde, natečene in boleče sklepe na rokah in nogah. Kaj naj storim? Ali lahko opravljam težka fizična dela? Delam namreč v lesni industriji in preložim v dnevu tudi do 3 tone dnevno. Ali vpliva na moje zdravje tudi prekomerna telesna teža? Sem visoka 168cm in imam 75 kg. Ali bi morala imeti posebno prehrano?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

V zvezi z zdravljenjem osteoporoze vam bom na koncu odgovora priložlil prispevek asist. Valste Vodopivec Jamšek. Zdravil je seveda več, vendar gre pri vas za problem stranskih učinkov, ki bi ga bilo mogoče zdraviti z zdravili ali pa zamenjati zdravila proti osteoporozi.

Glede otekanja sklepov bi bilo dobro vedeti kaj vač, koliko časa to traja, ali so sklepi topli, pordeli, ali se zdravite zaradi ščitnice, revmatoidnega artritisa…

Imate izjemno težko delo, ki pa se na sklepih rok ne bi smelo odražati, prej v obliki težav s hrbtenico.

Vaš ITM = 27, kar sodi v povečano telesno maso: ITM = teža v kg/(višina v m) na kvadrat. 30 je huda debelost. V vaših letih bo potrebno zmanjšati vnos maščob in enostavnih ogljikovih hidratov v obliki sladkorjev. Natančneje se o tem lahko poučite iz knjig in revij s strokovnimi nasveti in s strani med.over.neta. Predvsem je odvisno od vašega počutja, gibčnosti in videza. Pri tako težkem delu vam verjetno zmanjkuje moči in volje za aerobno telseno dejavnost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zdravljenje z zdravili

Z naraščanjem deleža stare populacije v razvitem svetu, narašča tudi tveganje za z osteoporozo povezane zlome. Cena zdravljenja teh zlomov je visoka, preprečevanje zlomov z raznimi zdravili pa tudi ni poceni. Plačniki zdravstvenih storitev po vsem svetu, zato razumljivo želijo dokaze, da zdravljenje osteoporoze zmanjša umrljivost, zbolevnost in stroške zdravljenja.

Cilj zdravljenja osteoporoze je zmanjšanje števila zlomov. V zadnjih 15-ih letih je bil na področju zdravljenja osteoporoze dosežen velik napredek. Na voljo imamo hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), kalcij, vitamin D, bifosfonate, kalcitonin, fluorove soli, parathormon, kalcitriol in nove selektivne modulatorje estrogenskih receptorjev (SMER).

Ko se odločamo za zdravljenje z zdravili, moramo dobro pretehtati možne koristi in tveganje zdravljenja ter stroške.

Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ)

Še pred petimi leti so zdravniki po vsem svetu svetovali hormonsko nadomestno zdravljenje za zmanjšanje menopavzalnih simptomov, preprečevanje osteoporoze in zmanjšanje tveganja za srčnožilne bolezni. Vendar je velika randomizirana raziskava HERS, končana v avgustu 1998, pokazala, da uporaba kombinacije estrogena in progesterona ni zmanjšala napredovanja koronarne bolezni pri pomenopavzalnih ženskah s koronarno boleznijo (44). To odkritje je spodbudilo strokovnjake, da ponovno kritično ocenijo vplive sintetičnega estrogena na telo.

Estrogen pospeši celično smrt osteoklastov in podaljša življenje osteoblastom in tako pospešuje izgradnjo kosti (45). Poveča tudi absorpcijo kalcija v prebavilih in ledvicah (46). Dolgoročni klinični podatki o uporabi estrogena prihajajo večinoma iz opazovalnih, nerandomiziranih raziskav. V teh raziskavah so ugotovili, da estrogen v zadostnih odmerkih ohranja ali poveča kostno maso, vključno z 2-8% povečanjem MKG hrbtenice in kolka (47). V retrospektivnih raziskavah so ugotovili približno 50% zmanjšano relativno tveganje za zlome kolka in hrbtenice pri uporabnicah estrogena (48, 49). Zdravljenje s tabletami oziroma z obliži naj bi bilo enako učinkovito (50).

Večina podatkov o učinkih estrogena je iz retrospektivnih raziskav. S prospektivno raziskavo HERS niso dokazali statistično značilno zmanjšanje zlomov po 4 letih jemanja HNZ. Dve manjši, pravkar končani, prospektivni, randomizirani študiji sta pokazali statistično značilno zmanjšanje tveganja za zlome pri uporabi HNZ (51, 52). Strokovnjaki pričakujejo, da bo velika, prospektivna, multicentrična raziskava Women’s Health Initiative (WHI), ki še traja, pojasnila vpliv estrogena na kosti in zmanjšanje zlomov (53).

Pri predpisovanju hormonske nadomestne terapije se moramo zavedati povezave z rakom dojke, ki je jasna (54). Pri ženskah, ki imajo maternico, se estrogen predpisuje v kombinaciji s progestinom, da bi zmanjšali učinek estrogena na proliferacijo endometrija.

Vsakdo, ki predpisuje hormonsko nadomestno zdravljenje naj skupaj z bolnico skrbno pretehta možne stranske učinke in upošteva tudi zaskrbljenost bolnice glede možnih stranskih učinkov.

Bifosfonati

Bifosfonati so poleg HNZ najbolj razširjena oblika zdravljenja pomenopavzalne osteoporoze. Uporabljajo se tudi v drugih življenjskih obdobjih, pri zdravljenju osteoporoze pri moških in pri zdravljenju sekundarnih, zlasti z glukokortikoidi povezani osteoporozi. Zdravljenje osteoporoze z bifosfonati je zelo dobro raziskano, posebno to velja za alendronat in rizedronat, v manjši meri pa za etidronat.

Dostopne randomizirane in kontrolirane študije za zdravljenje s cikličnim etidronatom so pokazale povečanje kostne gostote hrbtenice in kolka za 1-5%. V študijah so dokazali zmanjšano tveganje za zlome le pri delu bolnic (55, 56).

Pri ženskah z osteopenijo in osteoporozo alendronat poveča mineralno kostno gostoto za 7-9% in zmanjša tveganje za zlome za 40-50% (57, 58, 59). Zaenkrat ni dokazov, da alendronat zmanjša tveganje za zlome pri ženskah z normalno kostno gostoto. Največje povečanje kostne gostote so ugotovili v prvih dveh letih zdravljenja, ta se je še nekoliko povečevala prvih pet let (60). Po prenehanju zdravljenja pa se izguba kostne mase nadaljuje.

Novejše velike raziskave z rizedronatom kažejo, da tudi to zdravilo zmanjša tveganje za zlome od 30-60% pri bolnicah z osteoporozo (61, 62).

Bifosfonati dražijo sluznico požiralnika in prebavnega trakta, zato je potrebno jemanje z veliko količino vode. Po zaužitju pa se je vsaj pol ure potrebno izogniti ležanju.

Selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev (SMER).

Selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev so skupina zdravil, ki na estrogenske receptorje nekaterih organov delujejo kot agonisti estrogena, na druge pa kot antagonisti. Klinično pomembni so tisti, ki delujejo kot agonisti estrogena na kosti in srčnožilni sistem in kot antagonisti na dojke in maternico; tako deluje raloksifen. To pomeni, da ohranijo ugodne učinke na kosti in srčnožilni sistem in ob tem ne povzročajo proliferacije endometrija in ne povečajo tveganja za raka na dojkah.

V raziskavah z raloksifenom so dokazali, da poveča kostno gostoto pri ženskah po menopavzi, ki še nimajo osteoporoze za 2-2,4% (63). Z multicentrično, randomizirano, kontrolirano raziskavo, ki je zajela pomenopavzalne ženske z osteoporozo, so dokazali porast kostne gostote hrbtenice in kolka za 2,7% in zmanjšanje pojavnosti zlomov hrbtenice za 30-50% (64). Raloksifen znižuje tudi celokupni serumski holesterol in LDL holesterol.

Stranski učinki raloksifena so vročinski valovi, posebno pri ženskah v zgodnjem obdobju po menopavzi. Drug pomemben stranski učinek je povečano tveganje za trombembolične dogodke, kar velja tudi za hormonsko nadomestno zdravljenje.

Druga zdravila

Kalcitonin v obliki nosnega pršila je v majhni kontrolirani raziskavi pokazal povečanje kostne gostote hrbtenice za 2% pri ženskah po menopavzi (65). Učinka na druga skeletna mesta niso opazili.

Ostala zdravila za zdravljenje osteoporoze vključujejo fluorove soli, anabolne steroide, tibolon in ipriflavon. Ta zdravila so dostopna samo v nekaterih državah. Dokazi za njihovo učinkovitost v preprečevanju zlomov se močno razlikujejo in so šibkejši kot pri estrogenu in alendronatu.

Zanimive so nedavno končane raziskave, ki poročajo, da imajo statini ugoden učinek na kosti in celo zmanjšajo tveganje za zlom kolka (66).

Razvoj novih zdravil bo verjetno šel v smer iskanja zdravil, ki so uspešna pri izgradnji kosti. Trenutno so najbolj spodbudni rezultati z uporabo rekombinantnega parathormona, ki kažejo na kar 65% zmanjšanje tveganja za zlome vretenc in 54% zmanjšanje tveganja za ostale zlome (67).

New Report

Close