Najdi forum

fige ne dozorijo

Na dvorišču imamo dve sadiki fige (ne vem, katera sorta, ker ju je posadila moja tašča). Vsako leto imajo spomladi polno plodov, ki se pridno debelijo. Ko pa pridejo do premera pribl. 3 cm se začnejo sušiti in odpadejo. Vsi plodovi. Vsako leto je spomladi polno, dozorel pa ni še noben plod. Kaj je temu krivo? A se da kaj naredit, da bi plodovi ostali na rastlini in dozoreli?

Hvala!

Verjetno bo vzrok to, da figa ne živi v svojem naravnem okolju. Figa je namreč tipična mediteranska rastlina in že to, da raste kje drugje kot v Primorju, je dokaj netipično.

v Beli krajini fige zelo bogato obrodijo, ob topli in dolgi jeseni celo dvakrat. Kaj pa je vzrok, da odpadajo, pa žal ne vem.

Kaj res nihče ne ve, zakaj tako ?
Pri nas se namreč dogaja isto.Že dve leti je polno sadežev, ki pa ne dozorijo. Na morju mi je nek dedek rekel, da zato, ker je to kao divja figa.Kupila pa sem jo v trgovini.Naj bi bila prilagojena na naše razmere.
Če se kdo na to spozna, naj pove, preden jih vržemo ven.
Hvala.

Morda niso oplojene. Fige oplodije menda neki črvički ??? ne vem točno.

Sicer pa za celinski del priporočajo bavarsko violeto.

moj sosed ima figo,smo pa skoraj na 600m višine,v okolici ljubljane , nad jevnico .posajeno ima v zavetju in dozorijo če je dovolj toplo poletje…,tako da lega ni vzrok…morda je premalo vode ali pa sonca,prepih…..

Kako se figa razmnožuje?

Z figo. Potaknjenec.

[/quote]

Pozna kdo mogoče rešitev?

Hvala.
Lojze

obstaja več sort, v celinskem delu je treba posaditi celinsko sorto, dobijo se tudi v kalii. sicer se jo da razmnožit, a ni enostavno. no, enim tudi rata.
Če je sorta prava, zanesljivo obrodi. Mi se jih na Dolenjskem vsako leto do sitega najemo, sorte pa ne poznamo, so dolge, rdečkasto obarvane in dobre, menda so prišle iz Zagreba.
m

Žumberaške smokve

fige morate zalivati po zimi če ni snega, zaradi tega odpadajo plodovi.

New Report

Close