Najdi forum

vrtnice:kako jih negovati

doma imam nizke in visoke vrtnice. problem je v tem,da bi se jih rada sama naučila negovati. kdaj jih moram porezati in koliko? koliko je v resnici treba ščipati odcvetele popke ter kje?
Ali mi lahko svetujete kakšno dobro knjigo o gojenju vrtnic?
Hvala vnaprej .

Z odstranjevanjem odcvetelih cvetov se spodbuja novo cvetenje vrtnic. Zato je dobro, če se to počne redno, saj se tako zagotovi cvetenje čez celo poletje.
Cvet ali cvetni grozd se odreže na prvim popolno izoblikovanim listom.

Celotne rastline pa obrezujemo zgodaj spomladi, preden začnejo poganjati novi poganjki. Nizke pokrovne vrtnice ni potrebno obrezovati. Odstranimo le odmrla stebla. Pri čajevkah pa moramo rastlino znižati na višino kolen. Pri tem steblo odrežemo nad brsti, ki so obrnjeni navzven. Končni rezultat je rastlina, ki spominja na vazo (poganjki tvorijo nekakšen obod).

Več informacij o negi in vzgoji vrtnic lahko preberete tudi na moji strani: http://www.okrasnivrt.com.

lp,

matevž

Okrasni vrt www.okrasnivrt.com [email protected]

Vidim, da veste dosti o vrtnicah in mislim da mi boste znali svetovati. Vrtnice imam že 1o let (mogoče bi jih že mogla zamenjati z novimi) in do sedaj se mi še ni zgodilo, da bi vrtnicam odpadli skoraj vsi listi. Je to kaka bolezen? A jih naj porežem ali s čim poškropim?
Za nasvet vam bom zelo hvaležna.

Najpogosteje vrtnice izgubljajo liste po okužbi s črno pegavostjo. Okužba je opazna v obliki črnih pik ali krogov, ki imajo resast rob. Listi navadno porumenijo in odpadejo. Na spodnji internetni strani, ki jo urejujem sta dve fotografiji okuženih listov:
http://www.okrasnivrt.com/Bolezni/Bolezni_vrtnic.php

Pred zimo je potrebno odstraniti okužene liste in po možnosti tudi obolela stebla. Okrog rastline je potrebno tudi redno odstranjevati odpadle okužene liste. Zatiranje okužbe s fungicidi brez rednega odstranjevanja okuženega rastlinskega materiala ne bo dovolj za omejitev okužbe. Druga možnost pa je nadomestitev vrtnic z odpornimi sortami.

lp,

matevž

Okrasni vrt www.okrasnivrt.com [email protected]

Tudi pri meni so vrtnice izgubile vse liste. Tako, kot ste napisu, listi so rumeni, polni črnih peg.
S čim in kdaj naj bi se poškropile take okužene vrtnice? (kolikokrat)

Lp, Mateja

Lahko škropite s fungicidom BAYCOR DC 300, ki deluje tudi proti šipkovi rji. Ampak kot sem že napisal, boste morali tudi odstraniti okužene dele vrtnic, če hočete okužbo omejiti oz. odpraviti.

lp,

matevž

V kolikor imate še kakšna vprašanja jih lahko pošljete na moj e-mail (spodaj). Odgovoril jih bom takoj, ko bo to mogoče (konec naslednjega tedna), saj grem sedaj končno na morje.

Okrasni vrt www.okrasnivrt.com [email protected]

Pozdravljeni.

Na moji vrtnici listi odpadajo pa nimajo nobenih crnih znakov kot ste oposali v enem od komentarjev,vrtnica je bila lani posajena, je zrasla in ima 2 popka za cvetenje,kaj bi lahko bilo, vrtnice zraven nje so pa zelo lepe in zdrave.

lp Aleš

New Report

Close