Najdi forum

Pozdravljeni,
lansko leto mi je uspelo vzgojiti v cvetličnem lončku avokado iz koščice. Od maja do avgusta je zrasel cca 2 m visoko, potem smo ga pa podarili znancem. ( Žal ne vem, kakšna je njegova usoda ).

Pred dnevi sem opazila, da iz koščice spet poganja mlada rastlinica. Ker gre proti zimi, prosim, če mi sporočite, kakšne so vaše izkušnje z avokadom.
Hvala za kakršenkoli nasvet,
EvaL.

za čez zimo ga daj v glineni lonček in na svetlobo , na spomlad pa ga daš lahko ven v zemljo,

Karmen, hvala. Mene pa skrbi, koliko lahko zraste v višino / v stanovanju /, ker nimam vrta. Ali jo je treba kaj “krajšati”?

Mene pa zanima, če kdaj tudi sadeži zrastejo na njem? Ali je to samo okrasno drevo?

mislim, da previsoko ne zraste v loncku, ker nima veliko prostora korenina, v vrtu pa zraste visoko, kar se sadezev tice pa ne vem – pomoje da ne

Meni pa je avokado v dobrem letu zrastel le 30 cm v višino, pa sem ga imel pozimi na toplem in svetlobi, čez poletje pa zunaj v lončku. Pognal pa je kar dosti listov. Ali je to drevo? in kako zraste?

Kot sem napisala, je zrasel v stanovanju od maja do avgusta 2m visoko. Spodaj je imel steblo premera okoli 3cm ( nič olesenelo ) in veliko enakomerno razvrščenih listov; čeprav kot roža pravzaprav ni nič posebnega. ( Je bilo bolj veselje, da mi je uspelo ) Če sem ga kakšen dan pozabila zaliti, je povesil liste. Predvidevam, da je avokado drevo ( po poreklu iz J Amerike ), ker ima take velike plodove. Mimogrede, sadežu pravijo tudi “aligatorjeva hruška”, ne vem, zakaj.
Me pa zanima, kako bo rastel zdaj, ko je začej v jesenskem času oz. kako bo čez zimo.
Lp

Meni raste avokado že 4 leta v loncu. Stalno v dnevni sobi. Vrh sem odrezala, ko je bila rastlina visoka cca 40 cm. Razvila se je krošnja, drevo pa je zdaj veliko cca 1,5m. Stalno zeleno in lep okras in veliko veselje. Pozimi ga zalivam manj, poleti več. Cvetelo še ni (dvomim, da bo) torej tudi plodov ne bo.
LP
EvaK

Hvala za post. Zanima me še nekaj: ali si vrh porezala samo enkrat in so nato začele rasti stranske veje za krošnjo? Ali je treba tudi stranske veje rezati?
Hvala za pomoč,
EvaL.

Ne, vej nisem nikoli prikrajševala. Kar nekako tako je zraslo, da je krošnja lepa in zaenkrat ni potrebno kakšno obrezovanje. Seicer pa bi kar tako malo po občutku, tam kjer bi se mi zdelo preveč. Tako sem storila tudi z vrhom, saj je imela rastlina na začetku samo steblo in na njej liste, nobenih vej. Sicer pa si vedno iz koščice lahko vzgojiš nov avokado. No, malo bi mi bilo vseeno hudo za tem, ki ga zdaj že nekaj časa negujem. Spomladi ga bom moral preseliti v večji lonec.

Lp
EvaK

… ampak kako pa sta ga vzgojile? Meni namreč še ni uspelo. Ali gre za avokado iz J Amerike ali za avokado iz Afrike? Jaz sem hotla unga in J Amerike, pa ni bilo nič. Po kolikem času pa je pognal iz koščice?

Lp, Yo

Nimam pojma od kje je. Kupila sem ga na tržnici, pojedla in koščico posadila. Kar v lonček z zemljo. Skrbela, da je bila zemlja vlažna. Koščica je iz zemlje gledala kake pol cm. Ko, sem že obupala, je pognal… Mislim, da je trajalo kakih 6 tednov. Lahko pa ti skali tudi hitreje. Kakšna koščica pa tudi propade.
Nekateri koščico prej namakajo v vodi in sicer v dovolj velik kozarec z navojem natočiš vodo, daš noter koščico in kozarček zapreš. Vodo mora biti do vrha, tako, da je koščica popolnoma potunkana.

Mimo grede, kakšna pa je razlika med afriškim in J ameriškim avokadom? Se vidi že po sadežu ali le po rastlini?

LP
EvaK

Živjo!

Bom poskusila še enkrat.

————————————-
Mimo grede, kakšna pa je razlika med afriškim in J ameriškim avokadom? Se vidi že po sadežu ali le po rastlini?
————————————
Po sadežu jih jaz ne ločim, zato se dostikrat užgem. J Ameriški je namreč (vsaj meni, to je moje mnenje) mnogo bolj okusen. Večinoma pa pri nas prodajajo Afriške.

Lp, Yo

p.s. A si ti meni enkrat napisala, da me poznaš?

Sem, Yo.

Ko se srečava, tudi poklepetava. Spoznali sva se, ko si pripeljala svojo psičko frizirat in še nisi bila mamica. Zdaj verjetno že veš kdo sem, a ne. Ja, uporabljam psevdonim, sicer se moje ime začne na Z. stanujem pa saj veš, na ulici, ki pelje malo navkreber. Ti pa moraš še čez glavno cesto, ki pripelje v ta del LJ. Lastnica dveh psov, velikega črnega in malega črnega iste pasme, kot je tvoja starejša psička. No, zdaj pa že veš, a ne.

Želim ti en lep dan in upam, da se bova kmalu spet srečali.

LP
EvaK

ja, seveda vem. Veš, jaz imam zdaj 2 – ne vem, če si že videla ta 2. Psičko na Š. pa zdaj sama friziram. Upam, da ne boš preveč kritizirala in da se ne srečava prehitro, ker je trenutno zelo “dolgolasa”.
Zdaj po teh šifrah pa verjetno nikomur več ni jasno o čem sploh govoriva in … no ja, z avokadi nima kaj dosti veze…

Lp, Yo

A, ja vidve sta, Ej a psi tudi zrastejo iz avokadovih pešk……..

New Report

Close