Najdi forum

PARADIŽNIK GNIJE

Ne vem zakaj se mi vsako leto dogaja, da mi začne paradižnik gniti namesto, da bi se pozoril. Tudi listi in stebla ratajo vedno rjava in se kar sušijo.Vedno si rečem, da paradižnika sploh ne bom več sadila ampak vedno imam upanje, da letos mogoče bo.
Imam ga več sort in sicer volovsko srce, zgodni paradižnik, podolgovati inhibridni paradižnik. Imam še češnjev paradižnik in edino ta mi ni zbolel.Ampak ta sorta se mi ne zdi ravno uporabna saj je tak droben kot češnje. Lep in čudovit za pogledat.
Kaj delate s paradižnikom, da ne gnije in se ne suši? Za mojega je letos že prepozno. Pa vseeno za drugo leto, če ima kdo kakšne nasvete se priporočam.Saj več glav več ve.

LP Nadja

Za tvojega je letos res prepozno. Tudi sam imam taksne probleme, vendar le na doloceni legi vrta, kjer je premalo vetra..Mislim, da je vzrok vlažno vreme in crna plesen, ki se pojavlja v taksnem vremenu. Jaz tudi nic ali pa samo minimalno skropim z bakrenim pripravkom v casu do cvetenja paradiznika. Po plodovih nikoli, raje posadim vec in nato izpulim obolele rastline. Svetujem ti, da paradiznik drugo leto pasadis na gredico kjer se ni rasel, da obtregujes vrsicke, tako da bo zrasel cim visje od zemlje..Rjave liste od spodaj sproti obtrgujes, vrhovi in sadezi na njih pa so zdravi.. Med rastlinami mora biti dovolj prostora. Obstajajo hibridne sorte, ki so odpornejse na bolezni, pa po mojih izkusnjah manj okusne..V Semenarni imajo katalog taknih sort in obcasno tudi sadike. Volovsko srce je brez konkurence glede velikosti in okusa, je pa res zelo obcutljiv. Meni zraste do dva metra visoko..

Moj paradižnik je v primerjavi z drugimi še kar v redu. Včeraj pa je mož po navetu znanca v steblo zapičil košček bakrene žice. Baje pomaga. Bom sporočila na forumu!

Lep pozdrav!

Ne vem, če ima to kaj veze… toda, ko ga sadiš, skoplji podolgovato luknjo, v katero daš skoraj celo sadiko paradižnika, v ležečem položaju. Korenine poganjajo tako na različnih koncih tega stebla… in morda to prerazporedi vlago. Hm, ne vem, no.

New Report

Close