Najdi forum

Porumenel paradižnik

Ali mogoče kdo ve zakaj mi je na spodnji strani porumenel paradižnik. Res pa je, da sem ga privezovala ko je bil še moker od dežja.
Ali je možno, da je porumenel zaradi tega?
Pa še nekaj.
En paradižnik je pa že čisto rumen ter osušen in ga kar nekaj zvija in ima nekoliko uši na spodnji strani lisov, zgleda pa kot, da bo prav kmalu ovenel.
Kaj naj storim in ali ga slučajno napada kakšna bolezen??

Najlepša hvala za vaš odgovor, Bianca

1. Lahko se se tla ob zadnjem dežju, vkolikor ste sadili paradižnik na težka tla preveč “zabila”.(okopavanje, rahlanje pomaga)
2. Stres po presajanju, menjava temperatur
3. Preveč zalijate.
4. Uši povzročajo škodo z sesanjem raslinskega soka.

Predlagam vam da liste ki ne služijo več, kot tovarna hrane odstranite.
V nasadih paradižnika na prostem že obstaja nevarnost pojava krompirjeve plesni, v malo toplejših dneh pa ČRNA LISTNA PEGAVOST PARADIŽNIKA, ki ne boste verjeli se prenaša iz leta v leto z koli, na katerih gljiva počaka do nasljednje sezone. Kmalu pa bo prišla še siva plesen. Bolezni pospešuje preobilno gnojenje

Pri nas se je pojavila krompirjeva plesen po vseh vrtovih….ali se sploh se da kaj narediti ali je boljse, da nasadimo nove??? Kaj lahko storimo??? In, ce nasadimo nove ali jih je potrebno kaj skropiti proti tej bolezni?

Hvala!
lp Jessy

Na kateri raslini, krompirju ali paradižniku ?

Ce sprasujejs mene, je odgovor: paradiznik!!!

Ker paradižnik šele cveti lahko mirno uporabite enega od sistemičnih fungicidov. Odstranite bolne liste , še prej pa se pri agronomu prepričajte za katero in ali sploh gre za bolezen. Velikokrat ljudje vse zmečejo v isti koš. Zato je v Sloveniji urejeno tako da ima vsaka prodajalna fitofarmacevtskih sredstev zaposlenega agronoma, ( torej ne le v Semenarni).

No, vsaka prodajalna, ki prodaja fitofarmacevtska sredstva ima res agronoma svetovalca, ampak vsi ne znajo veliko. Nekateri so tam le zato, da je zadoščeno zakonom.

Jaz imam res dobre izkušnje iz Semenarne (Vrtni center Kalia na Rudniku in v BTC-ju). Prijazne agronomke, ki velikooooo vejo in še vedno so mi rešile težavo.

New Report

Close