Najdi forum

Pozdravljeni!

Odprta je super tema in sem prav vesel. Imam eno vprašanje, ki pa se nanaša na travco, ki sem jo posejal 10 dni nazaj. Je pa en problem. In sicer da travca še ni pogledala ven. Ne vem če sem pravilno delal z njo pa mi prosim povejte vi.

Najprej sem poštihal zemljo in odvrgel staro travo in plevel. Nato sem travo potresel in jo dobro poteptal v zemljo. Na koncu pa sem jo še zalil. Dokler je bilo lepo vreme sem jo redno zvečer zalival. Pognojil nisem nič ker so bila navodila prilozena in pravijo da gnojila sledijo avgusta meseca.

Sedaj pa me zanima ali sem pravilno delal?
Če sem, mi prosim povejte koliko časa bo trajalo da bo travica pogledala v svet s tem da upoštevamo dokaj nizke temperature?
Ali bi moral teren pokriti s kakšno folijo ali s tako belo prevleko iz mikrovlaken?
Če nisem pravilno delal mi prosim tudi povejte in kaj bi moral narediti da rešim problem?

Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem in lep dan še naprej.
(+

Dobro bi blo vedeti, kakšno vrsto trave si posejal.
Drugo, kar bi bilo potrebno, je zaščita. Ne toliko pred mrazom, kot proti pridnim in lačnim ptičkom, ki so na delu že zgodaj zjutraj. Lahko bi zemljo prej tudi pognojil, vendar to ne vpliva na kalite. Pomembna pa je tudi lega. Ali je veliko sonca, ali pa je bolj v senci. Pri normalni temparaturi bi že moglo nekaj zeleneti, ker pa zemlja še hladno, bo verjetno tudi kalitev malo zakasnila.

lp

Nisem strokovnjak, povedala bi samo, da mi v vrtnariji, kjer kupujem semena, vedno rečejo, naj pazim, da trave ne posejem prezgodaj – nujno mora biti dovolj toplo!

Glede setve trave bi ti rekla takole.Za pripravo setve je potrebno najprej dobro pripraviti tla, to se pravi, odstraniti odvečni plevel, kamenja,korenine,…… Najprinernejša tla za zasnovo trate so rodovitna, humozna, peščeno-ilovnata tla.Običajno je dobro,, da preje pognojiš že v jeseni , z organskimi gnojili, lahko pa to storiš tudi spomladi.ko pognojiš poravnaš zemljo in pripraviš grudičasto strukturo.
zelo ugoden čas setve trave je mesec april, ko je dovolj vlage in toplote.Glede na na rastne razmere ( sonce, senca,…) in namen rabe ( okrasna trata, za rekreacijo,…) izbereš primerno travo, oz. pravo mešanico trave. Seme čimbolj enakomerno poseješ po površini, zadelaš v tla z grabljami in poravnaš. po setvi in valjanju zemljišče zaliješ ter tako omogočiš dober stik semena s tlemi.
Priporočala pa bi ti ,da po setvi tudi prekriješ z agrokopreno( to je tista bela tkanina, ki prepušča zrak in vodo), s tem pa še dodatno zavaruješ pred ptiči, kateri so precejšnja nadloga za tiste, ki ste posijali na novo trato.

Če si talole ali pa vsaj približno tako ravnal , potem si pravilno.
Če te še kaj zanima , vprašaj, ali pa si poglej spletno stran www. semenarna.si

Želim ti lepo travco, pa za karkoli jo boš potreboval!
Brigita

Najbrž si bil malo prezgoden, biti mora predvsem dovolj toplo, da trava vskali. Če seme zaradi premočnega zalivanja ni propadlo, bo travca gotovo čez čas pokukala na plano.
Moj nasvet za naprej pa je naslednji : ker si najbrž želiš imeti lepo trato brez plevela ( ki je že v semenu in v zemlji in te bo gotovo ‘razveselil’ ), ti svetujem, da ves plevel enostavno izpuliš ( če le nimaš prevelike trate!). S tem boš dosegel, da bo trava enakomerna, gosta, krasna. Mi smo prvo leto naredili družinsko akcijo in smo pulili po segmentih. Se pa splača, saj bo kasneje plevela vedno manj. Posebno trdovraten je regrat in detelja, to odstranjuj sproti ( dobi se posebna vilicam podobna zadeva, s katero gre to imenitno). Za ostali širikolistni plevel pa je rešitev tudi posebno gnojilo za trato, ki vsebuje uničevalec za širokolistni plevel. S posebnim vozičkom ga posuješ po trati in plevel se kar posuši. Gnojiš pa prvič že maja, avgusta že drugič.

Če te še kaj zanima, vprašaj, mi smo ‘doktorirali’ na trati.

Lep pozdrav,

Lenja

Mene zanima ali je bolje, da obstoječo trato, ki jo želim obnoviti najprej pošpricam s pripravkom za širokolistne plevele in nato posejem travo zmešano z zemljo ali obratno najprej posejem in počakam in poškropim.

Najbolje je če odsrtaniš odmrlo travo, morebitno kamenje,….. Nato pa ti priporočam, da se lotiš zatiranja plevela. Nato pa poseji travo. to je samo moj nasvet.

Še jaz bi se navezala na to temo.
Mi imamo trato (1,5 leta posejana), zemlja pa je zelo
ilovnata. Pred sejanjem je bila gornja plast (obdelana njiva)
cca 50 cm odstranjena, zaradi izravnave terena. Strokovnjak
jo je obdelal, pognojil in posejal. Vendar smo jo lani dosejali,
ker so bile zaplate zelo zelo slabo trave.
Kaj naj naredim letos, da bomo pomagali travi, da ojača in se
primerno zagosti. Še to: lega je sončna cel dan, odprta pa za
vetrove in padavine, redno kosimo, od plevela je le nekaj
deteljice (površine je cca 500 m2).
Vsak nasvet bi bil dobrodošel! Hvala in lep pozdrav vsem!

Možnosti, zakaj je tako, je veliko. Ilovnata tla so še posebaj zahtevna.
Njihova priprava za setev naj bi bila takšna:
zemlji gogati čimveč biomase(hlevski gnoj, vendar ne tisti pri katerem uporabljajo za steljo žaganje, ker ta kisa zemljo, pač pa listje)
če te možnosti ni, jo je potrevno rahljati z šoto, vse to pa zato, da dobijo korenine kisik, ki ga potrebujejo za rast.
Velikokrat pride v takšni zemlji do pregnojitve. Korenine iz zemlje črpajo vse potrebno, prav tako pa zemljo tudi oddajajo. Če je pregnojena, se ta proces konča in rastlina odmre. Zato je potreba po dognojevanju veliko manjša kot v peščenih tleh.
Potem je pomembno odtekanje vode. Če je teren raven, voda ne odteka. Na vrtu lahko dvigneš gredico, težko pa je to pri trati. In tako voda prepreči dostop kisika do korenin.
Ravno tako po ilovnatih tleh ni priporočljivo hoditi, ker “pohodiš” vse prejšnje prizadevanje rahljanja.
Verjetno ti nisem kaj dosti pomagala, kajti ilovnat teren je izredno zahteven.
Vsekakor pa bi bilo dobro, da čimmanj hodite po travi, in je ne kosite tako pogosto, kot bi bilo to sicer normalno.

lp

Hvala! Edino nekaj ne razumem: nam so svetovali, da ne smemo
pustiti trave, da zraste velika, ampak jo moramo sproti kositi,
da bo ojačala (nekako tako kot lase). Ti pa svetuješ košnjo
bolj poredko. Hodimo pa ne ravno vsak dan, saj smo si jo
pripravili za kotiček za oddih po delu in za sproščeno igro
naših kužkov. Sedaj kužke še vedno spuščamo bolj po potkah,
travnikih in gozdu – ravno zato, da ne bi preveč potlačili
travice.

Ne razumi me napak. Zaradi občutljivosti tal sem predlagala košnjo bolj poredko,
da s kosilnico in hojo po trvavi ne bi potlačili zemlje, in ne trave. Ker imate res zahtevna tla, kjer nobena previdnost ni odveč.
Sicer pa se strinjam, da je sicer potrebno trato pogosto kositi.
Vendar pa pogosta ali redna košnja ne gre skupaj s priporočilom, da tal ne obremenjujemo s hojo, ker s tem naredimo samo škodo.
Je pa potrebno travo tudi prezračiti. V ta namen se da dobiti posebno zadevo v trgovini. In pa dobršnjo mero previdnost.
Želim ti, da bi imela s svojo travo čimmanj nevšečnoti.

lp

V zvezi s prezračevanjem trate imam eno vprašanje. Mi našo zelo gosto trato prezračujemo s posebnimi ‘grabljami’ na ročni pogon. To delo je zelo naporno, saj se izpuli in izčisti vsa odmrla trava ( celi kupi!). Zanima me, če ima kdo enako električno napravo in ali daje iste rezultate.

Lenja

Na električni pogon te iste zadeve še nisem videla ali zasledila.
Če obstaja, potem jo imajo zagotovo v kakšni večji trgovini z kosilnicami, in ostalimi električnimi orodji za vrt.

lp

Sedaj je vse odvisno katero travo oz. mešanico trav ste posejali. Ali ste posejali okrasno travo ( npr.: Tivoli Opatija,…..) ali ste sejali travno deteljno mešanico. Č e ste sejali travno deteljno mešanico priporočam, da jo še malo dosejete s TDM 3. Ta mešanica je primerna za težka tla pa tudi za hribovito območje. Lahko je tudi TDM 2. Ta je za bolj srednje težka tla. Če pa želiš obnoviti travno rušo pa priporočam travno mešanico t.im. RUŠO, saj je prav ta namenjena za obnovo ruše.
lp Brigita

Ahoj!
Verjetno si v želji po lepi zelenici malce prezgodaj rinil ven. Travca ti bo pognala maja, pa če si jo sejal zdaj ali pa v prvomajskih praznikih. Iz mrzle zemlje ne gre in pika. Pa še ptiči pozobajo seme. Najbolje, da potem, ko se bo malce bolj ogrelo, še enkrat pregrabiš bodočo zelenico, poseješ travco ( saj ni tako drago seme), z žičnatimi grabljami še enkrat zagrabiš in zelo veliko valjaš! Ker trava se bolje ukorenini, če jo redno valjaš vsaj na začetku, tudi ko že odžene. Fora pa je tudi v košnji: če ne boš imel trdne podlage, ti bo pri prvi košnji kosilnica zarila po zelenici, da bo joj in ves trud bo zaman. Pa na začetku ne preveč na kratko pokosit. Pa pograbi travco. Pa če bo pognal mah, pozimi malo posuj z apnom. saj ne bi bil rad pameten, ampak na tujih napakah se je lepše učit kot na svojih….jaz sem se s to travco ubadal vsaj tri leta.

Veliko uspeha!

Pa še nekaj o travci:
pride ameriški poslovnež, na hitro bogat, na obisk k angleškemu lordu. Pa se malo razgleduje po posestvu in najbolj mu ugaja čudovita trata. Vpraša vrtnarja, kako se to naredi, ker bi jo tudi sam prav rad imel, in to kmalu. Denar seveda ni ovira. Pravi vrtnar, saj ni tak problem, sir, najprej se zemlja lepo prekoplje in poravna. Aha, pravi Američan, seveda. Potem se vseje trava in zagrabi. Aha, pravi Američan, malenkost. Potem se lepo povalja, da je ravno… Aha, ni problema, pravi Američan. No, pravi vrtnar, potem se pa sto let kosi čist na kratko………………..??????

med.sestra sam istydentka po psihologia(+ je pisal/pisala:
>
> Pozdravljeni!
>
> Odprta je super tema in sem prav vesel. Imam eno vprašanje,
> ki pa se nanaša na travco, ki sem jo posejal 10 dni nazaj. Je
> pa en problem. In sicer da travca še ni pogledala ven. Ne vem
> če sem pravilno delal z njo pa mi prosim povejte vi.
>
> Najprej sem poštihal zemljo in odvrgel staro travo in plevel.
> Nato sem travo potresel in jo dobro poteptal v zemljo. Na
> koncu pa sem jo še zalil. Dokler je bilo lepo vreme sem jo
> redno zvečer zalival. Pognojil nisem nič ker so bila navodila
> prilozena in pravijo da gnojila sledijo avgusta meseca.
>
> Sedaj pa me zanima ali sem pravilno delal?
> Če sem, mi prosim povejte koliko časa bo trajalo da bo
> travica pogledala v svet s tem da upoštevamo dokaj nizke
> temperature?
> Ali bi moral teren pokriti s kakšno folijo ali s tako belo
> prevleko iz mikrovlaken?
> Če nisem pravilno delal mi prosim tudi povejte in kaj bi
> moral narediti da rešim problem?
>
> Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem in lep dan še naprej.
> (+

Prekri jo še z mikrovlakni. Za toploto in proti ptičem. Postopal si pravilno, le zemljo bi lahko pognojil z recimo Biopostom ali drugim podobnim gnojilom, kar pa ne bo imelo vpliva na vskalitev.
Sedaj lepo počakaj na sonček, da semena prikukajo ven.
Pojdi in malo , čisto nalahko odgrni zemljo, saj bi seme v tem času že moralo nastavit kalček in pognati koreninico.

lp

Po kolkem casu vzkali mesanica opatija?Ima kdo izkusnje

HVALA  L.P

 

Nič  vam ne verjamem.

New Report

Close