Najdi forum

bakterije

Spoštovani,
Precej laično bom vprašal. Moja draga je pri ginekologu izvedela da naj bi imela v vaginalnem predelu neke bakterije.Pravijo, da niso tako nedolžne, ker postanejo resistentne na antibiotike.Eno 10 dnevno “kuro” sva že opravila, a so bakterije ostale. Pri zadnjem pregledu nama je ginekolog predpisal Ospen 1500, na katerega naj te bakterije ne bi bile odporne, kajti na ostale tri antibiotike so že odporne.Bilo nama je povedano da naj v času dokler se stvar ne pozdravi nikar ne načrtujeva družine. ker naj bi bakterija lahko napadla posteljico in povzročila splav – govorim laično. Sprašujem pa ali takšne oblike bakterij lahko povzročijo, da ne bova mogla imeti naraščaja in kar je še bolj pomemno ali lahko škodujejo moji dragi? Upam, da mi boste znali odgovoriti na moje laično vprašanje in da po opisu sploh veste za kaj gre.
Hvala za odgovor. Lep pozdrav Primož

Bakterije so v nožnici vedno prisotne. Nekatere so neškodljive in celo vzdržujejo pravilen pH v nožnici, druge so škodljive in povzročajo vnetje nožnice, posledično, vnetje materničnega vratu in včasih tudi maternične sluznice. Če bi navedli katere bakterije so ugotovili, bi bil odgovor morda lahko bolj usmerjen. Kot angina ali vnetje ušes, se tudi takšno bakterijsko vnetje lahko ponovi. Lahko pa vam zatrdim, da ima prav vsaka ženska občasno tovrstne težave in pri nekaterih infekcijah tudi njen spolni parter, zato se dostikrat zdravita oba. Zdravljenje je bolj učinkovito, če v času zdravljenja nimata spolnih odnosov. Antibiotično zdravljenje je potrebno za preprečevanje kasnejših komplikacij, ki ste jiih omenjali. Neredko se okužbe ponovijo, potem ko je ta že bila pozdravljena.Takrat jih je potrebno ponovno zdraviti. Pravilno (o)zdravljene infekcije nimajo škodljivih posledic za zanositev, nosečnost in rojstvo potomcev.
Več in bolj natančno bi vam na vaša vprašanja lahko odgovoril ginekolog, mag. dr. Pušenjak.

Ga Brezigar mi lahko kaj več poveste o tej temi, če Vam povem, da so te bakterije koki in da naj bi jih moja draga dobila nekako preko krav, čeprav nama je nelogično saj oba sicer živiva v primestnem oz. vaškem okolju ampak stika s kravami nisva imela.
Še vedno pa mi niste odgovorili – ali se to sploh da – če je ta bakterija lahko škodljiva za mojo drago oz. ali lahko povzroči neplodnost – glede na to da si otroka oba zeliva.Trenutno se tudi oba jemljeva Ospen 1500 3x na dan, na katerega naj ta bakterija iz skupine kokov ne bi bila odporna. Prosim za odgovor in se vam že vnaprej zahvaljujem.
LP Primož

Ko mi boste napisali ime bakterije, ki je bil identificirana, ali pa medicinsko diagnozo vnetja vam bom lahko povedala kaj več.Različnih kokov, ki povzročajo zelo različne bolezni je dobesedno na stotine.

ga. Brezigar,
Moja draga pravi da je bilo ugotovljeno, da ima porasle streptokoke grad.B – malo pa jo je tudi peklo. Mi boste zdaj lahko povedali kaj več? Baje bakterija ni rezistentna samo na penicilin na ostale štiri antibiotike pa je. Ali lahko takšna bakterija povzroči komplikacije pri zanositvi ali kasneje in ali bova vseeno lahko imela naraščaj? Se lahko še kdaj pojavi? Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
LP Primož

Brez strahu. Ni posebnih razlogov, da bi se vaša zaročenka bala , da ne bi mogla zanositi, potem ko je imela blago vnetje, brez sistemskih znamenj (povišane temperature, hudih bolečin v trebuhu…).
Streptokok B je zelo razširjena bakterija dostikrat pa gostitelju (nosilcu) ne povzroča prav nobenih težav ali bolezni. Dokaz streptokoka B v brisu pa kljub temu pomeni, da ga je od tam najbolje odstraniti še pred nosečnostjo. Streptokok B je namreč še najbolj nevaren novorojenčku, ki pride z njo v stik v času poroda in se takrat lahko okuži. Že nekaj dni po rojstvu lahko zato zboli za hudim vnetjem možganskih ovojnic (meningitis), to pa pri njem lahko pusti trajne posledice. Danes imamo številne antibiotike, ki streptokok B učinkovito odstranijo, vedno pa naprej uporabimo penicilin. Kontrolni bris pokaže ali je bil antibiotik učinkovit ali pa je potrebno zdravljenje ponoviti še s katerim drugim. Vsaka okužba se seveda lahko ponovi (tako kot angina) ni pa nujno, da se. Ginekolog lahko pred načrtovano nosečnostjo ugotovi ali je bakterija res odstranjena. Če bi vaša zaročenka želela o takšnem izvidu brisa in zdravljenju izvedeti več, predlagam da o tem vpraša za mnenje ginekologa mag.dr. S. Pušenjaka.

New Report

Close