Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca srbenje, izsušenost, uši?

srbenje, izsušenost, uši?

V vrtcu so dali obvestilo, da so se pojavile uši. Sicer le pri enem otroku, a vendar.
No in jaz imam v zadnjih 10 ih dneh še posebej probleme z mojim sicer že tako suhim lasiščem. Strašno me srbi. Do zdravnika imam daleč, da bi preverila, pri otrocih na glavah ne najdem nič. V tednu dni, ko sem pač pogosto praskam, sem 3x našla na nohtu nato poleg svetlih drobcev z lasišča tudi nekaj miceni mušici podobnega. Nič ni migalo, na laseh še vedno ne najdem ničesar (čeprav bi po branju literature sedaj že bile kakšne gnide, če bi to bilo to), le srbi me še kar.
Sedaj sem zamenjala šampon in upam, da je bil to razlog, poleg npr. tega, da si zadnje dve leti barvam lase, kar tudi izsuši lasišče. Sicer bom tudi telefonsko prosila zdravnico za recept za lasijon. Je mogoče pomagati tudi doma?

Ampak vseeno bi rada izvedela, ali so uši res tako očitne, kako velike so gnide, a to kar visijo na laseh, menda bolj ob glavi…? Res ne bi rada slučajno kaj spregledala.
Vnaprej hvala za pomoč, saj je zdravnik na f. družinska medicina odsoten.

raglja

Spoštovani!

Naglavne uši prehajajo z enega posameznika na drugega samo ob neposrednem stiku glave z glavo. Ne skačejo, ne letijo in ne poskakujejo z glave na glavo. Prav tako se prenašajo s souporabo glavnikov, brisač, krtač, kap, klobukov in pokrival, tam se rade potuhnejo in prežijo na novo žrtev. S posebnimi kleščami se ubijalsko držijo las in preživijo večino časa na lasišču ali blizu njega. Pojavljajo se zlasti med otroci v vrtcih, šolah in drugih ustanovah, kjer je več otrok skupaj. Ne ozirajo se na njihov socialni položaj. Brez predsodkov nesramno grizejo in dražijo lasišče, da hudo srbi. Če se napadeni posameznik začne obupno praskati in si poškoduje kožo, se ta lahko okuži z bakterijami. Prav tako so naglavne uši lahko prenašalci nalezljivih bolezni.
So zelo produktivne. Vsaka samica izleže povprečno osem ovalnih jajčec na noč. Enega za drugim prilepi na začetek lasu. Po približno sedmih dneh se izleže mlada lačna uš – ličinka. Na laseh pa ostane kot drobna kepica, prilepljena bela jajčna lupina – gnida. Ličinke prav tako sesajo človeško kri in so po desetih dneh že sposobne zajedavsko osvajati in se razmnoževati.
Otrokovo pogosto praskanje je že eden od pokazateljev. Odrasle naglavne uši so sivkasto bele do rjave barve in zelo majhne, manjše od vžigalične glavice. Prav zaradi majhnosti in hitrega gibanja jih je zelo težko odkriti. Laže je odkriti živa jajčeca (te so kremasto rjave barve) in prazne jajčne lupine (te so bele barve), ki se nepopustljivo držijo las. Najlažji način odkrivanja uši je česanje z gostim glavnikom. Prečešite predel las in skrbno preglejte glavnik.

Menim, da je srbenje pri vas posledica suhosti lasišča. Če bodo se bodo vaše težave in skrbi nadaljevale, se pogovorite z izbranim zdravnikom.

SREČNO.

Danica

New Report

Close