Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Bezgavke = vnetje?

Bezgavke = vnetje?

Pozdravljeni!

Pred casom mi je zobozdravnik popravljal karies na osmici in ker je pri vrtanju saniranju kariesa prisel ze zelo blizu zivca, me je narocil na slikanje ter ekstrakcijo tega zoba.

Ker so cakalne dobe na kirurgiji dolge, imam sedaj ta zob zaprt s cementom (in podlogo seveda). Zobozdravnik me je opomnil, da je blaga bolecina v okolici tega zoba normalna, ce bi me zacel nenadoma “zbadat” pa, da ga je treba urgentno odpret/zdret.

Do tu “vse lepo in prav”, zob sam me ni bolel – je pa ziv. Sem pa cez nekaj casa opazil povecano bezgavko na vratu pod zobom. S casom sem del cemeta “pojedel” in dobil obcutek, kot da bi bilo nekaj ob zobu odprto v “sistem” – ce sem s scetko tam prevec drezal, je bil drazljaj dokaj direkten do bezgavke.

Zaradi tega se nisem prevec vzenmirjal – odsel sem k dezurni zdravnici, ki mi je zamenjala cement in zob zaprla.

Problem pa je – naj preidem k bistvu vprasanja 🙂 – da me sedaj poleg vratne bezgavke boli se vrat, za usesom, prsne bezgavke(?), opazil sem tudi povecano bezgavko pod pazduho, boleca je tocka na lopatici – ponoci celo mocnejsi srcni utrip … skratka simptomi so, kot da bi se mi neko vnetje razsirilo po limfnem(?) sistemu. Nisem pa imel temperature.

Zob sam me sicer ni bolel – kar bi me verjetno moral, ce bi se pulpa vnela, na sliki tudi ni videti senc na zobu ali pod njim, ki bi na vnetje nakazovali. Vseeno pa je ocitno nekaj narobe.

Zanima me (preden se oglasim pri splosnem zdravniku) ali je to ze situacija zrela za terapijo z antibiotiki oziroma ali si lahko kako pomagam sam.

Vnaprej najlepsa hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Natančno ste opisali stanje, za kar se vam zahvaljujem, ker lahko lažje napišem odgovor.
Zobje so zelo pomemben organ človeškega telesa, na katerega pogosto pozabljamo. Lokalno vnetje ob koreninah zob ima lahko številne učinke tudi drugje, čeprav je kliničnih raziskav s tega področja malo. Iz izkušenj pa lahko trdim, da se ob saniranem zobovju pogosto odstranijo tudi druge težave (glavobol, bolečina na področju oči, vrtoglavica, pekoči občutki po telesu).
Glede na vaš opis sklepam, da se vnetje obzobnih tkiv pri vas nadaljuje.
Če je pri vašem zobozdravniku dolga čakalna vrsta se vsekakor naročite pri svojem izbranem zdravniku, saj gre za vnetje na področju glave, ki jo posebej čuvamo, mar ne?
Želim vam čimprejšnjo rešitev vaše težave in vas lepo pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Pred zdravljenjem z antibiotiki poizkusite terapijo s C vitaminom. V lekarni dobite C vit. v prahu (100 gramov). Eno čajno žličko (prah naj bo poravnan z robom žlice, brez kupa) približno 1.5 g zmešajte z 2.5 dcl vode. Popijte 3x dnevno po glavnih obrokih. Linus

Hvala za nasvet s C vitaminom. Pravzaprav smo z vitamini kar dobro zalozeni doma. C imam tudi v obliki tablete s postopnim sproscanjem v 300 in celo 1000 mg tabletah.

Samo v opozorilo se komu, ki to bere – C vit je potrebno vedno vzeti skupaj z Mg – drugace menda lahko nastanejo celo kaksni kamni v ledvicah. C je v bistvu cista kislina, kar je treba vzeti v obzir, pri uporabi.

Trenutno pa sem probal kapljice iz grenivkinih peck (ki naj bi bile zelo mocan antiseptik?) – po knjigi na to temo, naj bi pri kakrsnem koli vnetju bilo priporocljivo jemati 5 do 15 kapljic 2 krat na dan. Bomo videli – zaenkrat pa pocutje boljse.

Vprasanje za zdravnico: Ce gre za vnetje zobnega ali obzobnega tkiva – bi se to moralo na sliki videti, ali je mozno tudi da ne? Imam namrec nov ortopan – laicno, ne vidim nobenih senc … Vprasam tu, ker bo odgovor hitrejsi, kot pa bom prisel do zobozdravnika 🙂

New Report

Close