Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca sladkorna bolezen

sladkorna bolezen

mene pa zanima kakšni so znaki sladkorne bolezni?in zakaj se sploh pojavi??ali je še kakšen drugi način zdravljenja, kot le z inekcijami??kako lahko ugotovim ali imam sladkorno?(stara sm 20)

pa znaima me, če lahko sam rečeš svojemu zdravniku, če te lahko pošlje na vse preiskave krvi in vode (iz preventive)…al je to odvisno od zdarvnika, če to on želi???

hvala

Pozdravljeni!

Znaki sladkorne bolezni so naslednji:

Sladkorna bolezen tipa 2 je tiha bolezen in večinoma dolga leta ne povzroča nikakršnih težav, ki bi bolnika pravočasno privedle do zdravnika. Tako kot velja za zvišan krvni tlak in maščobe v krvi, lahko tudi previsok krvni sladkor označimo kot “tihega ubijalca”. Večino sladkornih bolnikov v odrasli dobi odkrijemo naključno, pri rutinskem laboratorijskem pregledu, vendar pa smo lahko pozornejši na nekatere težave, ki se pri sladkornih bolnikih pojavljajo pogosteje:

nenehna žeja in pogosto mokrenje;
nepojasnjeno hujšanje in splošna oslabelost;
pogostejše okužbe sečil in kože (gljivice!);
mravljinčenje in spremenjeni občutki v nogah in prstih;
impotenca.

Za čim boljše uravnavanje krvnega sladkorja je pomembna predvsem prehrana s čim manj maščobami in rafiniranimi živili ter čim več sadja, zelenjave, neoluščenih žit in stročnic, ki vsebujejo veliko vlaknin in drugih zaščitnih snovi (antioksidanti!), telesna dejavnost izboljšuje vstop glukoze v celice in zmanjšuje potrebo po insulinu, z vzdrževanjem primerne telesne teže oz. zmanjšanjem prekomernih kilogramov pa odpravimo enega najresnejših dejavnikov tveganja za razvoj sladkorne bolezni pri odraslih (debelost vodi v insulinsko rezistenco, hujšanje pa dokazano popravi odgovor tkiv na insulin).

Glede preventivnega pregleda pa naslednje: Izbrani zdravnik izvaja preventivni pregled po uradni dolžnosti pri ženski po 40. letu starosti. Pred tem pa izvaja preiskave, le če so prisotni znaki za bolezen.

SREČNO!

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close