Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca mama

mama

Mami je stara 63 let. Že pri petinštiridesetih je bila invalidsko upokojena zaradi hrbtenice. Jaz sem edinka in sem se odselila od doma. Čedalje bolj opažam, da se ji roke (predvsem desna) zelo trese, še posebej ob kakšnem naporu. Mislim da pri zdravniku zaradi tega še ni bila. Doma je vse zelo pospravljeno, vse se sveti, okna pomiva 2x na mesec itd. Živita z očetom, torej ni sama.

Je pa precej nervozna oseba. Ob tistih slabih dnevih (dež, ko se biližajo rojstni dnevi, prazniki) je še posebej hudo. Opazila sem, da se “spravlja” samo name, nič ne znam narediti, otroke “hujskam” proti njej, doma jemljem (beri kradem) čeke (v času, ko so bili v uporabi), ne znam zalivat rož, ko sta z očetom na dopustu, ko jih par dni ni bilo doma me je optožila, da sem hodila po hiši in nekaj naredila s pečico v kuhinji, čeprav ključev sploh nimam, noče, da grem na pogreb njene sestre, noče, da grem na pogreb soseda. Par let nazaj je šla na operacijo in mi sploh ni povedala. Pokličem domov in mi oče pove, da leži v KC. Ne pove niti, kdaj gresta z očetom na morje. Imam občutek, kot da se me sramuje. tudi z sosedi je več ali manj skregana. Če kaj ni po njenem je takoj zadirčna, sploh ji ne smeš povedati svojega mnenja.

Ko se zadeve “ohladijo” (včasih tudi več mesecev po izbruhu) in hočem z MIRNIM pogovorom razčistiti zadeve ponori in se začne jokati. Dlje od tega nisva prišli.

Prosim vas, če mi lahko svetujete na koga naj se obrnem, ali je tresenje roke povezano s psihično boleznijo, h komu grem lako na razgovor, da vem, kako se pravilno obnašati do nje, kaj narediti. Nje ne bom spravila nikamor, pa tudi očeta ne.

Čez poletje pa je bila manj depresivna, tako, da sem se malokrat skregala. Lep pozdrav, in še enkrat prosim za pomoč.

Spoštovani!

Dogodki, ki jih navajate so za vas zelo boleči, vendar jih pogosto srečujem v pogovoru s svojci, ki imajo v družini starejšega človeka. Neredko starejši obtožijo otroka ali vnuka, da jim je nekaj ukradel in to je za “obtoženca” pravi šok. Kakšni vzroki lahko botrujejo temu stanju?

Lahko gre za hormonske motnje (na primer pri boleznih ščitnice). Lahko se pojavljajo prvi znaki demence. Verjetno bi pri zadevi lahko največ naredil vaš oče. Pravite, da vas tako ali tako mama ne bo upoštevala. Predlagam vam, da se v prepire ne zapletate, ampak uporabite metodo “skozi eno uho notri, skozi drugo ven”. Pomagala vam bo tudi zavest, da gre za bolezenski proces in doživljanje praznega gnezda, to je ločevanja otroka od primarne družine. To je tudi prav – namreč, da se mlad človek sam uresničuje v življenju.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

New Report

Close