Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Tuljenje v glavi

Tuljenje v glavi

Lepo pozdravljeni,

že več mesecev mi v glavi tuli. Pred dvema mesecema sem bil pri specialistu ORL, ki je s pregledom ugotovil sledeče:
St.loc.:
OMS: Bobniča cela, siva.
Nosna sluznica je zadebeljena, nosni pretin je razmeroma raven s kristo levo.
Sluznica žrela je rahlo pordela, gladka, čista.
Glasilki sta bledi, gladki, dobro gibljivi.

ADG: Desno klin pri 6000 Hz do 25 dB, levo kombinirana izguba sluha v govor. območju na nivoju od 15 preko 5 do 20 dB.

Lokalizacija tuljenja: Pacientu tuli v glavi kot 250 Hz pri 25 dB jakosti.

DG: Laesio auris int. incip. lat. dex.
Hypacusis combinata gr. laevior. lat. sin.
Cath. tub. lat.sin.

TIMPANOGRAM: Obojestransko tip A.

TH.: Ephedrin gtt. 3 x na dan, 4x Politzer, Aerius 1. tbl na dan, Flonidan ex.

Že prej sem par let vsak dan jemal Flonidan in Flixonase sprej. Po politzerjih (4x) nič bolje. Še vedni mi v glavi tuli (kot kakšna voda po ceveh),

Specialist pravi, da se tukaj itak ne da dosti naredit, ker se to “sploh ne zdravi, ampak se pač po naravni poti pusti naglušnost, ki sledi”. To se mi zdi neverjetno, da današnja medicina pač ne zdravi tovrstnih stvari, ki so tudi za vsakdanje življenje precej moteče.

Prosim vas za mnenje – ima specialist prav? To res vodi k naglušnosti in ali se res to ne zdravi?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Iz izkušenj vem, da so težave z zvonjenjem, tuljenjem in piskanjem dolgotrajne in da smo včasih zelo malo uspešni. Gotovo se morate v prihodnje izogibati vsakemu hrupu, da s tem zmanjšujete možnost napredovanja naglušnosti. Včasih se delovanje zdravil, ki vam jih je predpisal specialist ORL, pokaže šele čez nekaj tednov, zato nadaljujte z njimi. Na podlagi e-sporočila, ocenjujem, da je pri vas prisotna tudi alergija. Zanima me, ali ste že opravili alergološko testiranje? Preberite si še prispevek o vrtoglavici, ki je lani izšel v reviji Zdravje.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Spoštovani,

najlepša hvala za hiter odgovor. Da, alergološke teste sem že opravil. Močno sem alergičen na pršico, zato tudi jemljem Flonidan in Flixonase. ORL specialist mi je priporočil Aerius tablete namesto Flonidana – upam, da mi jih bo moja zdravnica predisala, saj so precej dražje in se menda zdravniki redko odločajo zanje.

Imate glede na alergijo in tuljenje še kakšen nasvet oz. ali sta ti dve stvari kakorkoli povezani? Imam tudi zvišan krvni tlak, ki je menda psihološko pogojen (z zdravnico še delava meritve oz. statistiko le-teh). Ali stres in krvni tlak tudi kaj vplivata na moje probleme z ušesi? Do kod lahko tovrstna naglušnost napreduje (zaenkrat sicer slišim kar v redu, bojim se le, da ne bi napredovala do te mere, da bi mi ovirala poklicno in tudi siceršnje življenje)?

Najlepša hvala že vnaprej in lep pozdrav.

Spoštovani!

Prav imate, tudi stres in krvni tlak lahko vplivata na slušne zaznave, zato je dobro obe zadevi urediti – tlak, če je potrebno z zdravili; stres z tehnikami relaksacije.

Lepo vas pozdravljam in vam želim veliko zdravja.

Danica

New Report

Close