Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Vprašanje

Vprašanje

Spoštovani!

Na internetu (naslov http://med.over.net/mo-gy/manualna_medicina/clanki2003/slovenski/kompresijske_kapilarne_motnje.php )

sem zasledil tematiko o kompresijskih-kapilarnah motnjah zaradi nepravilnosti
v vratni hrbtenici. Tudi sam imam probleme z vratno hrbtenico (bolečine v vratu, omejena gibljivost vratu-gibljivost sem z vajami izboljšal, glavoboli ), poleg tega ob gledanju temne podlage kot tudi v popolni temi vidim nekakšen zelo droben dež (okulist ni ugotovil nič posebnega), večkrat imam občutek polnih ušes. Imel sem tudi probleme s ščitnico (kronični limfocitni tiroiditis). Ščitnica sedaj deluje v redu (ne jemljem nobenih zdravil).

V zvezi s prej omenjeno vsebino na internetu me zanima, če se ta vsebina sklada z uradno medicino. Namreč, opis teh motenj ni nič kaj optimističen in vzbuja precejšnjo mero strahu.

Lep pozdrav in hvala za vaš odgovor.

Jan

___________________________________________________________
SNOV IZ NAVEDENE INTERNETNE STRANI:

Najbolj pogost vzrok pritiskanja na kapilarno – živčni snop hrbtenične arterije je izkrivljenje (kompenzatorna skolioza) vratnega predela hrbtenice, ki je prisotno tudi pri osteohondrozi v osrednjem in spodnjem delu hrbtenice, še posebej kot posledica hernije diska. Izkrivljenje v spodnjem in osrednjem vratnem predelu hrbtenice povzroča kompenzatorni pregib drugega zoba vratnega vretenca. Le-to je povezano s pravilnim delovanjem malih možganov, labirintnih in antigravitacijskih refleksov, ki so odvisni od pravilne vertikalne drže glave. Vendar med potekom izravnave glave prihaja do pritiska na kapilarno-živčni snop hrbtenične arterije s strani zoba drugega vratnega vretenca.

Pritisk na kapilarno-živčni snop hrbtenične arterije lahko povzročijo tudi drugi vzroki, kot so: izrastki na vretencih (osteofitis), izrastki (ekzostazme) na sklepih, bočne hernije diskov, še posebej njihove izpahnitve, zožane odprtine prečnih izrastkov, vratnih reber, zgibi arterij itd.
Medicinska znanost loči štiri faze kompresijskih kapilarnih sindromov v vratnem predelu hrbtenice:

I. faza:

Vrtoglavice
Glavoboli
Občutek slabosti, prepada
Nestabilna hoja in nihanja levo – desno
Bolečine v zunanjem slušnem prehodu
Šumenje, bobnenje in zvonjenje v ušesih

II. faza:

Napadi vročine, mrzlice
Ojačan utrip srca
Videnje mavričnih krogcev in “mušic”) pred očmi
Glavobol z občutki pokanja, streljanja ali grmenja
Solzenje oči
Slabost in bruhanje
Občasne bolečine ramena in lopatke (periartroze) oziroma bolečine komolca (epikondilitis)

III. faza:

Mučni glavoboli in stalne vrtoglavice
Poslabšanje vida
Občutek zamašitve ušesa
Nerazločno govorjenje
Oslabela roka ali noga
Nastajanje stabilnih motenj možganskega krvnega obtoka

IV. faza:

Nestabilna in majava hoja
Upočasnitev izvajanja koordinacijskih gibov
Možnost pojava možganske kapi

Pri vseh bolnikih je prisotna omejitev gibljivosti (funkcijske blokade) v vseh gibljivih segmentih vratnega dela hrbtenice. Za razvoj bolezni je značilnost faznega razvoja in akutno poslabšanje stanja, če se ne izvaja ustrezno zdravljenje.
Tako I. faza preide v II., potem v III. In končno v IV, uspešnost zdravljenja pa je odvisna od stopnje obolelosti, zato svetujemo zdravljenje v čim zgodnejši fazi. Uspešnost zdravljenja z manualno terapijo je v prvi fazi preko 90%, v drugi okoli 70%, v tretji pa že pod 50%.
Manualna terapija je prav gotovo najbolj učinkovita metoda zdravljenja osteohondroze vratnega predela hrbtenice, pri čemer pa je nujno potrebno omeniti, da jo lahko izvaja izključno zdravnik s končano visokošolsko medicinsko izobrazbo in ustrezno specializacijo za manualnega terapevta.
___________________________________________________________

Spoštovani!

Predlagam, da se ne poglabljate v zapise navedene spletne strani. Če ste iz Ljubljane, se oglasite na naslovu Fizioterapija TEZO, Stranska vas, Dobrova pri Ljubljani. Fizioterapevt z dolgoletnimi izkušnjami na nevrološki kliniki vam bo z ustreznimi postopki in navodili olajšal, ali v celoti odstranil vaše težave.

Če ste iz kakega drugega mesta, mi sporočite, da vam posredujem naslove drugih fizioterapevtov.

Srečno!

Dabnica Rotar Pavlič

New Report

Close