Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Prosim, čimprej mi svetujte!

Prosim, čimprej mi svetujte!

Kaj bi to bilo?
Namreč pred mesecem in pol sem prišla iz bolnice po treh operacijah črevesja. Prva zaradi post radial stenoze, druga zaradi zarastline, ki se je ovila okoli črevesja in omenogočila prehod in tretja zaradi zaprtja stome.
Od takrat sem imela že dvakrat težave z želodcem, ko sem pojedla težje prebavljivo hrano me je začelo boleti v šalčki in po rebrih navzdol potem mi je bilo slabo in začela sem bruhati. Na blato sem šla malo. Po štirih dneh je minilo, šla sem veliko na blato in počutila sem se dobro. Potem je bilo tri tedne vse čisto normalno in zaužila sem gobe (vem neumno pa vendar pasale so mi) od takrat imam isti potek bolečine, bruhanje in močno peristatiko, ki se mi začne v trebuhu in potem kot, da mi plini ne gredo ven ampak naredijo svoje v črevsju( tudi tako se sliši) ob tem mi postane slabo. TO je trajalo ene tri dni, en dan sem bila boljša in potem je bilo isto, ko sem zaužila pomfri. Nato sem imela en dan post, ker nisem nič spravila vase in dva dni samo otriško hrano, frutke,itd pa kakšen kos kruha, govejo juhco skratka lahke stvari a se je ponovilo tretji dan (danes zjutraj). Šla sem k splošni zdravnici, ki pravi da je zaradi hrane, strasa in vseh teh posegov (pred tremi leti sem imela podobno operacijo zaradi gangrene). Trebuh je mehak, na blato grem, barve normalne, krvi ni, želodec tudi mehah. Klicala sem tudi svojega kirurga, ki je podobnega mnenja kot splošna vendar ima na sumu še vnetje žolča ali kamne čeprav dvomi zaradi uz., ki je bil delan v bolnici in ni kazal na nič posebnega. Prav tako je bil želodec bp, koloniskopijo sem delala in tudi dvanajsternik mi je med samo op. pregledal. Kaj bi to bilo? Kaj naj naredim da se bom bolje počutila in nehala bruhati? Ali bi bila preristatika in krči v žel. in črevsju lahko zaradi žolča oz. njegovo tekočine, ki se baje izliva v črevesje? Tako res ne morem več živeti, v bolnici sem shujšala za 15kg pa že prej nisem bila debela sedaj pa sem kost in koža in zaradi teh težav se ne morem zrediti. Kilo grem gor potem pa me zvije in spet gre kila dol.
Ali vi menite da je to zaradi op, slabe sluznice? Kirurg meni da zapore ni ker bi bruhala več in pretistatike ter plinov ne bi bilo. Ste podobnega mnenja? Kako naj si sama proti temu pomagam? Kakšna hrana in kaj proti plinom in tako hudi peristatiki, slaboti in krčem? Kaj menite o telovadbi, je primerna zame ali ne, zaradi pojava kile ali česa podobnega?
Hoditi tudi ne morem dolgo ker imam poškodovan živec na hrbtenici oz lokalne anastezije dalje. Napačno je bila dana in tudi prijela. Rezultat huda poškodba živca.
Pomagajte mi čimprej ker drugače bom znorela zaradi tega kar se mi dogaja.

Lepa hvala.
Obupana Maša

Spoštovana Maša!

Znašli ste se v začaranem krogu nervoze ter želje po takšnem življenju, kot ga ima večina ljudi. Razlika pa je v tem, da si ne morete privoščiti, da bi “jedla kar vse po vrsti”. Navedena prekrška (gobe in pomfrit) zahtevata sedaj dolgotrajnejšo dieto, ki jo morate izvesti sami. Priporočam vam kuhano zelenjavo (brez stročnic), belo nemastno meso (puran), riž in kompote. Dieta naj bi trajala 14 dni. Ob tem pijte čaj iz janeža, lahko pa si kupite instant mešanico za dojenčke (proti krčem). Dodate lahko tudi skodelico ruskega čaja. Mleko in mlečne izdelke v tem obdobju izpustite.
Ko se bodo težave umirile, lahko začnete s svežimi živili. najprej priporočam ananas (seveda ne iz pločevinke).
Obrokov naj bi bilo pet ali več. Pomembno je, da so po količini majhni, a pogosti.

Verjamem, da boste po dietnem prehranjevanju sporočili, da se počutite bolje.

Danica

Hvala za odgovor.

Samo še to ali je res peristatika znak da je nekje prišlo do zožitve?

Peristaltika je aktivnejša pri:
– lokalnih vnetjih, ki so posledica okužb
– lokalnih draženjih, ki so posledica alergičnih odzivov ob uživanju hrane, na katero smo alergični (na primer alergija na gluten)
– po prikrajšavah črevesja , oziroma po operacijah prebavil. Preostali del prebavil mora namreč opraviti delo tudi namesto odstranjenega dela. Tu so zelo pomembni pogosti, a majhni obroki ter nemastna hrana, ki je lahko prebavljiva
– zožitve
– stresnih odzivih (na primer pred izpitom, ob drugih večjih stresih ter ob doživljanju strahu)
– prirojen odziv na določena živila

Če imate še kakšno vprašanje, vam bom z veseljem odgovorila.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

maša,
ali je bila anastezija, ki ti je pustila posledice takoimenovana epiduralna anastezija.

Zaenkrat ste mi zelo dobro svetovala in če se še kaj spomnim se bom še obrnila na vas. Moram reči, da se kar najdem v napisanih razlogih in tudi potolažili ste me, ker nek drug zdravnik me je kar prestrašil, da je to zaradi zožitve vendar verjamem, da je pri meni zaradi vseh teh operacij, moje nezdrave prehrane in stresa, ki ga preživljam zaradi strahu pred ponovitvijo. Je vse še preveč sveže, da bi lahko normalno zadihala.
Aha pa sem se spomnila še nekaj: ali se da pri peristaltiki takoj, ko se začne pomagati s kakšnim čajem ali čem podobnim, da se črevesje ne bi odzvalo tako intenzivno. Naprimer začne se s to peristaltiko, kruljenje in pretakanje po črevesju in potem kot da imam pline v črevesju ( prisotna je tudi slabost), običajno po kakšni hrani za katero kasneje vidim, da je bila slaba izbira. Vse skupaj traja par dni in potem kot da odrežeš, sem dobra,dan, dva, tri tudi štirinajst in potem se ob hrani vse skupaj ponovi. Ponavadi pri taki, ki si tudi misliti ne bi mogala, da bo usodna. Napr. paradižnik v solati, vedno sem ga lahko jedla, tudi po prejšnih operacijah. Verjetno bo kar nekaj časa potrebno da ugotovim kaj lahko jem in kaj ne. S čim naj si pomagam če vidim da sem že pojedla nekaj kar ni bilo dobro, da ne bi bruhnilo v najhujši možni obliki?
P.S. Kri in voda sta dobra, trebuh mehak, želodec ni napihnjen.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.

New Report

Close