Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Urtikarija/koprivnica

Urtikarija/koprivnica

Spoštovani,

tudi jaz sem dobila prib. 5 meseci koprivnico, hospitalizirana na Golniku, sedaj se zdravim s Telfastom 180 mg 2x na dan. Vendar sedaj poskušam samo z eno tableto na dan oziroma vsak drug dan brez tablete in je do sedaj uspešno. Dobila sem že nekaj zdravstvenih mnenj, pa bi rada še vašega.
Psihično se zelo obremenjujem s tem, ker že vsak srbež preverjam ali je urtika ali samo pač srbež. Obremenjujem se zato, ker sem imela kar dosti hudo obliko urtikarije. Ugotovila sem, da mi škodijo jajca ter preveč začinjena prehrana. Testi so pokazali alergijo na mačke, koriander in svinjino.
Stara sem 23 let, zdravje drugače v redu. Sama sem že skoraj obupala nad mojo alergijo, da bo sploh kdaj izginila in sem se z njo enostavno sprijaznila.
S fantom pa naju zanima naju kako vse to vpliva (urtikarija, tablete) na plod, saj ne vem koliko časa jih bom morala še jemati. Lahko bo to še dolga doba, otroka pa si resnično želiva.
Kako se obravnavajo taki primeri kot sem jaz, če želijo ženske zanositi ob prisotni alergiji.

Za Vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem. Pa lep dan še naprej.

Spoštovani!

Najprej se vam lepo zahvaljujem za vaš opis težav. Pri svojem vsakodnevnem delu namreč opažam, da je alergijskih odzivov pri ljudeh vedno več ; pojavljajo se tudi vedno hujše oblike alergije. Trenutno na primer spremljam (vodim) dva otroka, ki sta bila v bolnišnici, vendar jima z običajnimi testi alergena niso mogli dokazati. Zaradi obsežnih srbečih in mehurjastih predelov kože so obema odsvetovali vsa živila, ki imajo dodatke, predvsem pa sladkarije in čokolado, svinjsko meso, paštete, namaze, hrenovke, salame, paradižnik in izpeljanke, mleko in mlečne izdelke (razen navadnega jogurta). Najprej so starši poskušali občasno dopustiti prekršek v dieti (predvsem glede sladkarij), a se je vedno stanje poslabšalo. Sedaj se otroka počutita bolje: jesta doma spečen kruh, polento, navadni jogurt in tisto sadje in zelenjavo, ki je na bio način pridelana pri starših in znancih.

Vrnimo se k vašim vprašanjem: protialergijska zdravila se v nosečnosti odsvetujejo, ker ni dokazov za njihovo varnost. Že pred načrtovano nosečnostjo se je potrebno zateči k zdravi prehrani. Seveda odsvetujemo uporabo raznih dodatkov k prehrani (evo, vegeta, začinka…) Če gre za alergijo na določene kemikalije (lak za lase, razna pršila) se je potrebno izogniti tudi njim.

Lepo vas pozdravljam in vam želim prijetno družinsko življenje ob malem kričaču.

Danica

Hospitalizirana bom na dermatološki kliniki. Zanima me kake teste opravljajo? ali ugotovijo vzrok koprivnice?

Pozdravljeni!

Preiskave so lahko različne, odvisno na kaj sumijo, da je vzrok koprivnice.
Če sumijo na vzrok v prehrani, dajo bolnike na dieto in potem postopno uvajajo hrano. Ob sumu na določen alergen lahko naredijo test z tem alergenom (pod kontrolo, če slučajno pride do hujše alergične reakcije). Delajo tudi več preiskav iz krvi, pa še kožne teste (v kožo dajo alergen in gledajo, kakšen je odziv kože……). Nekaj dni pred hospitalizacijo ne smete jemati protialergijskih zdravil (če je le mogoče)- Claritine, Flonidan, Aerius, Telfast…..

Lep pozdrav
Mateja

New Report

Close