Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca slinjenje

slinjenje

Zakaj se lahko pojavlja preveč sline v ustih? To se mi pojavlja ne glede na uro in to ali jem ali ne. Prosim Vas za odgovor. Kaj lahko naredim, da se stanje izboljša? Kaj mi svetujete?

Spoštovani!

Slinjenje je največkrat naravni odgovor organizma na dražljaje v ustni votlini. Dražljaji lahko izvirajo iz načina prehrane (uživanje razhudnikov: paprika, paradižnik, bučke, krompir…; začimbe: poper, paprika, pekoči dodatki; pepermint).
Dražljivci so tudi nepravilno zdravljeni zobje (zalivke, ki niso brušene, ali pa so razpokane; dražeča sestava zalivk, ki neprestano draži ustno sluznico).
Lahko imate tudi težave s prehodom požiralnika v želodec (ezofagealna hernija, draženje želodčne kisline, ki se nepravilno pojavlja v požiralniku, kjer okolje ne sme biti kislo).

Dejavnik prehrane lahko preverite sami.
Dejavnik zobovja izključite pri zobozdravniku.
Dejavnik prehoda požiralnik/ želodec pa naj preveri vaš izbrani zdravnik.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

Spoštovani,

ali je mogoče, da slinjenje povzroča protuzija mandibule, zaradi ohlapnih vezi?

S pozdravom,

Beno

Pozdravljeni!

Da bi prekomerno slinjenje povzročala protruzija mandibule, je malo verjetno. Povečano izločanje sline se lahko pojavi pri akutnih vnetjih v ustih (afte, stomatitis, izraščanje zob,..), pri boleznih parotidne žleze,pri nekaterih nevroloških in psihiatričnih boleznih (paraliza obraznega živca, epilepsija, shizofrenija), v nosečnosti, pri nekaterih zastrupitvah, kot stranski učinek nekaterih zdravil,pogosto pa je to motnja ,ki ji ne moremo ugotoviti vzroka.Pomembni so tudi psihogeni dejavniki, predvsem pri vzdrževanju te motnje.
Svetujem vam, da se pogovorite z vašim zdravnikom, ki vas bo pregledal. Kakšnih zdravil, ki bi kar tako zmanjšala izločanje sline, namreč ni.

Lep pozdrav
Mateja

Kaj pa kalcinacija izvodil paratoidnih želez ?

Lp

Beno

Pozdravljeni!

Kalcinacija izvodil parotidnih ali drugih (submandibularnih žlez) načeloma ne povzroča prekomernega slinjenja. Povzroča drugačne težave, če v izvodilih ali v sami žlezi nastanejo kamni – huda bolečina in otekanje žleze ob hranjenju.

Lep pozdrav
Mateja

Problem je v tem, da se sublingvano občuti kot “droben pesek”, ki pa sicer ne povzroča bolečin.

Slinjenja je občutno manj v ležečem položaju, kot pa v stoječem. Je pa to močno moteče, ker prihaja v nalivih.

Ukinili smo vsa zdravil, razen Sintroma.

Smo pa čisto obupani na tem. Obiskali so nervologa, orl, pa ne najdejo vzroka.

Kaj pa sklerozacija izvodil ? Ali pa rekanalizacija? Mogoče obstaja prenosni aspirator?

Sploh ne vemo kam naj se še obrnemo za pomoč.

Lep pozdrav,

Beno

Mogoče bi bilo smiselno se posvetovati z maksilofacialnim kirurgom, ki bi vam lahko svetoval, če bi prišla v poštev kakšna kirurška terapija. Oni so namreč tisti, ki zdravijo bolezni parotidnih žlez in drugih žlez slinavk.

Mateja

New Report

Close