Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca vntje ušesa- ne slišim

vntje ušesa- ne slišim

Pred 10 dnevi se mi je vnetje z grla razširilo na uho in bolečine v ušesu so me napotile k osebnemu zdravnku, ki mi je predpisal Amoksiklav 1000, 2 x dnevno. Bolečine v ušesu so prenehale po enem dnevu, vendar na to uho že 10 dni popolnoma nič ne slišim, občutek imam, kot da bi imela vodo v ušesu in občutim stalen pritisk. Od zunaj ni več videti vnetja ušesa!
Ali je res v takem primeru potrebno predreti bobnič, da se izlije gnoj oz voda?
Prosim pomagajte mi z nasvetom, zdravnik mi bo že napisal napotnico, samo na pregled pri otologu se čaka vsaj tri mesece. Ali bom popolnoma gluha?

Hvala, J.

Draga Joži!

Težava, ki jo opisujete, je posledica otekle Evstahijeve tube (cevi), ki povezuje sluhovod z grlom. Ta je lahko dlje časa otečena, tudi ko vnetne spremembe v ušesu že izginejo (če pogledamo z napravo bobnič in zunanji sluhovod, vidimo, da je bobnič že normalne barve in oblike ter da zunanji sluhovod ni več vnet – oseba pa ima še vedno občutek, kot da ima vodo v ušesu). Največkrat se odločimo, da bolniku svetujemo, naj si nekaj dni daje v nos kapljice (Benil, Operil…). Kupite jih lahko tudi v lekarni. Potrebno je izvajati tudi naslednjo vajo: s prsti stisnete nosnici in izdihujete “na zaprt nos”. Seveda pri tem ne smete pretiravati – izvedete podoben manever kot na primer v gondoli ali pri letu z letalom. S tem ponovno vzpostavljate povezavo grlo – Evstahijeva cev – sluhovod. Nekateri priporočajo tudi inhalacije.
Ko se oteklina Evstahijeve tube zmanjšuje, najprej zaslišite v ušesu pokanje. Kmalu sledi povrnitev sluha. Med tem časom, je potrebno tudi paziti, da niste izpostavljeni prepihu.

Lepo vas pozravljam in vam želim, da bi se vaše težave čim prej umirile.

Danica

New Report

Close