Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Umetni sladkor

Umetni sladkor

Gospa Danica !
Moja vnukinja je imela prekomerno razbohotene glivice v telesu, zato je hči izločila iz prehrane sladkor. Zanima me koliko časa je lahko uporaba umetnega sladila brez posebne škode pri štiriletnem otroku ?
Hvala za odgovor !
Zofi

Spoštovana!

Vsekakor vam odsvetujem uporabo umetnih sladil, saj njihova varnost za zdravje pri dolgotrajni uporabi in pri razvijajočem se otroku ni dovolj podprta z raziskavami in dokazi.
Glede na vaš opis sodim, da ima otrok verjetno kandidiazo, zato vam bom na kratko napisala nekaj več o tej bolezni. Če ima glivice razrasle po koži, potem zapis v nadaljevanju za vas seveda ni ustrezen.

Črevesna flora so mikroorganizmi, ki živijo v črevesju. Sestavljajo jo v glavnem bakterije in glivice. Ločimo jih na “probiotike” , to je mikrobe, ki imajo ugoden vpliv na gostitelja, ter na škodljive mikroorganizme. Obe vrsti mikrobov sta naravni živelj v našem črevesju. Morata pa biti v ravnotežju, da probiotiki nemoteno opravljajo svoje koristne naloge za gostitelja. Težave in bolezni pa nastopijo, ko se zmanjša populacija “dobrih” in se preveč namnožijo “slabi” mikroorganizmi. Črevesno floro sestavlja kakih 450 vrst mikroorganizmov. Med probiotiki so najbolj znani bacili vrste Laktobacillus in Bifidus. Med škodljivimi mikroorganizmi pa sta posebno razširjeni Candida Albicans in E. coli. Pomanjkanje “dobre” črevesne flore je torej že samo po sebi problem. A kjer ni dovolj probiotikov, se razmnožujejo patogeni mikrorganizmi, ki ustvarjajo še dodatne negativne učinke. Ker so patogeni mikrobi različni, so tudi njihove škodljive posledice raznovrstne. Skupna lastnost vseh je, da proizvajajo strupe, ki načenjajo črevesno steno, prodirajo pa tudi v telo in ga zastrupljajo.
Neravnovesje v črevesni flori praviloma nastane še preden se pojavijo bolezni. Prvi znaki nepravilnosti v črevesju so:
– smrdeče blato (znak gnitja, ki ga povzročajo razbohotene gnilobne bakterije),
– lepljivo blato,
– temno ali zelo svetlo blato,
– zaprtje ali driske,
– vetrovi
– napet trebuh.

Nasveti za samopomoč:
• Pijmo dovolj vode in se veliko telesno gibljimo.
V zgodovini so se uveljavila živila in zeli, ki imajo naraven fungiciden učinek. Pri glivicah candida albicans zaležejo: origano, česen, čebula, kumina, cimet pa tudi ingver.
Pri razraščanju glivic je iz prehrane treba izločiti: živila iz pšenice, kvas, sladkarije, sladkor in med in sladko sadje.
Potrebno je upoštevati splošne prepovedi uživanja konzervirane in težke mastne hrane, včasih tudi mlečnih izdelkov in arašidov.

Upam, da sem vamz nasveti vsaj malo pomagala.

Lepo vas pozdravljam

Danica

Draga Danica !
Za izčrpno razlago prav lepa hvala, bom upoštevala Vaše nasvete.
Lepo pozdravljeni! Zofi

New Report

Close