Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca klop

klop

oprostite za odvzem vašega dragocenega časa.Imam problem hčeri sem odstranjevala klopa vendar mi je notri ostala glava,kaj naj storim?to se mi je zgodilo prvič in priznam sem kar malo panična.

Brez panike!
Klopa lahko odstranite sami z iglo, kožo pa nato očistite. Lokalna rdečina po piku je normalen pojav po piku vsakega insekta in ne predstavlja nobene nevarnosti. Pozorni pa morate biti na t.i. eritema migrans (obročasta rdečina okrog pika, na sredini bleda koža). Pri otrocih se lahko pojavi tak izpuščaj na drugem mestu kot je pik, lahko pa je tudi generaliziran. V primeru pojava takega izpuščaja je potrebno poiskati zdravniško pomoč, kajti potrebno je antibiotično zdravljenje. Po piku klopa pa se lahko pojavi tudi klopni meningoencefalitis (glavobol, bruhanje, boleč in trd vrat).Tudi v tem primeru je potrebno iti do zdravnika. Proti meningoencefalitisu se je možno zaščititi s cepljenjem, ki se opravi v jeseni ( po piku klopa je za to prepozno ).
Mateja

jasmina,

klopa je najlažje odstraniti tako, da ga pritisneš s prstom in ga krožno masiraš, po kake pol minute se spusti s kože, tako da ga lahko odstraniš celega.

Jaz pa sem odkrila neverjetno stvar za odstranjevanje klopov,plastična pinceta s katero zgrabiš klopa zavrtiš 2-3 v levo in klop popusti in se izpuli,sicer je namenjen štirinožnem prijateljem ampak še nikoli ni ostal noben klop z glavo noter garantirano.Dobite jo v vsaki zoo trgovini.Mogoče pa obstaja tudi za ljudi,povprašajte v lekarni.

Pozdravljeni!
Oprostite, ali mi lahko prosim odgovorite v koliksnem casu pa se lahko pojavi t.i. eritema migrans v primeru, da je bil klop okuzen. Zivimo ob gozdu in hcerka je pred 14 dnevi imela klopa, odstranili smo ga in sedaj dnevno spremljamo, kaj se dogaja okoli pika. Koliko casa naj bomo se pozorni na to?

Hvala za vas odgovor. Doris

Izpuščaj Lyme borelioze (eritema migrans), se najpogosteje pojavi 7-14 dni po piku klopa. Lahko pa se pojavi že po nekaj dneh, ali pa šele po mesecu dni.Izpuščaj se lahko pojavi kjerkoli po telesu! Izjemoma lahko bolezen poteka brez začetnega izpuščaja.

New Report

Close