Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Dušenje

Dušenje

Mene pa vedno skrbi, kaj narediti če se človek duši, pa standardni prijemi ne pomagajo? Če so zamašene dihalne poti ne moreš dati niti umetnega dihanja. Mar pustiš človeka kar umreti?

Hvala,
Tinoča

Pozdravljeni!
Upam, da pod “standarne prijeme” štejete vse tole: pregled ustne votline za tujke, sprostitev dihalne poti in ev. Heimlichov manever (pri odraslih, ki so pri zavesti!). Kadar po vseh teh postopkih bolnik ne diha kličemo 112. Nato začnemo z umetnim dihanjem usta na usta (pozor! zraka ne bomo mogli vpihniti tudi takrat, ko ob dihanju usta na usta nismo dovolj dvignili brade in vzvrnili glave). Po petih neuspelih vpihih nemudoma začnemo z zunanjo masažo srca. Po 15 komresijah prsnega koša še enkrat preverimo dihalno pot, kajti z pritiski ob masaži lahko uspemo morebitne tujke iztisniti iz sapnika. Če uspeha ni, nadaljujemo s temeljnimi postopki oživljanja (komresije prsnega koša in poskusi vpihov v razmerju 15:2) do prihoda ekipe NMP (nujne medicinske pomoči).

Kaj pa če je astmatik in pri sebi nima zdravil bi mu umetno dihanje sploh pomagalo ali nam preostane samo čakanje na rešilca?

Neglede na vzrok zastoja dihanja (poškodba, astma, tujek v dihalih,…), je postopek prve pomoči enak! Torej TPO – temeljni postopki oživljanja. Kaj je drugačnega, kadar je dihalna pot neprehodna (neglede na to kaj je vzrok neprehodnosti!) je že napisano. Ne delajte si dilem tam, kjer jih ni. Za nudenje prve pomoči ni potrebno poznati vzroka, ki je pripeljal do stanja, v katerem najdemo bolnika. Če poznate algoritem TPO in mu sledite boste nudili pravilno prvo pomoč, neglede na vzrok!

New Report

Close