Najdi forum

Zanima me, do katerega leta lahko govorimo o nasilju nad otrokom, če se je otrok (mladostnik) “prostovoljno” odločil za spolne odnose s starejšo osebo? Ali se lahko govori npr. o psihičnem nasilju, če ga ta starejša oseba “zavaja”, mu kupuje darila, cigarete, lahko živi pri njej…, skratka počne skoraj kar hoče, z namenom, da bi bil z njo. Upam, da boste vprašanje razumeli in se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
Lp, Katarina

Mislim, da razumem , kaj sporočate.Najprej naj povem, da naša zakonodaja po mojem mnenju različno pristopa k dvema problemoma: kaznivo dejanje Zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje/kamor lahko vključujemo tudi psihično nasilje/ ščiti otroke / po Konvenciji o otrokovih pravicah se šteje otrok od 0-18 leta starosti / do 18 leta starosti. Psihično nasilje bi torej do 18 leta starosti pomenilo kaznivo dejanje.
Ko govorimo o spolnih ravnanjih pa zakonodaja posebej ščiti le otroka do 15 leta s kazniviim dejanjem Spolni napad na osebo mlajšo od 15 let, pri drugih primerih, ko gre za spolna dejanja,/ poslistvo, spolno nasilje/,ki so inkriminirana, pa so mladoletne osebe izenačene s polnoletnimi, razen pri kaznivem dejanju Kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja / če učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, staro nad petnajst let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo/,Zvodništvo / kjer je za zvodništvo mladoletne osebe zagorožena višja sankcija/, Posredovanje pri prostituciji / višja sankcija ko gre za mladoletno osebo/ , Prikazovanje in izdelava pornografskega gradiva / višja sankcija/, ter Krvoskrunstvo, kjer je lahko kaznovana polnoletna oseba, ki spolno občuje z mladoletnim krvnim sorodnikom v ravni črti ali z mladoletnim bratom oziroma sestro.
Problem, ki ste ga izpostavili po mojem mnenju zadeva mladoletno osebo, ki je sicer “prostovoljno”pristala, verjetno v določenih okoliščinah na spolne odnose in ki ne more zaradi vseh okoliščin, ki spremljajo to spolno “relacijo” / najprej vpletanje, nato spravljanje v stisko z darili , cigareti, ki si jih zaradi finančne odvisnosti od drugih npr. ne more sama kupiti, ponudene možnosti prostorskega umika ob stiskah k takšni osebi, s tem okrepljeni občutki krivde , odvisnosti, stiske in sramu pred razkritjem, pred posledicami razkritja, pred sramotenjem pred drugimi, pred prevalitvijo krivde itd. itd. / preprosto ne upa in ne zmore reči NE temu odnosu.
To vsekakor predstavlja nasilje, ki ga nasilnež izvaja načrtno. V prvem trenutku bi lahko rekla, da takšno ravnanje ni inkriminirano po naši zakonodaji, kajti v tem primeru gre za mladoletno osebo. Toda sama osebno menim , da bi se ob ustrezni občutljivosti pravosodnih organov lahko ob takšnem ravnanju lahko morebiti uporabilo tudi drugi odstavek člena Zanemarjanje mladoletne soebe in surovo ravnanje , ki govori : Roditelj, posvojitelj, skrbnik ali druga oseba, ki sili mladoletno osebo k pretiranemu delu ali k delu, ki ni primerno njeni starosti, ali jo iz koristoljubnosti navaja k beračenju ali k drugim dejanjem, ki so škodljiva za njen razvoj, ali z njo surovo ravna ali jo trpinči, se kaznuje z zaporom do treh let.
Iz tega odstavka bi lahko za takšen primer uporabili naslednje: druga oseba, ki navaja mladoletno osebo k drugim dejanjem, ki so škodljiva za njen razvoj.
Zavedam se majhnih možnosti , toda problem je zelo realen in vpletena oseba je žrtev ravnanja, ki ima popolnoma enake značilnosti kot Spolni napad na osebo mlajšo od 15. let. Enkrat sem že opisala definicijo spolne zlorabe, kjer so izpostavljene osnovne značilnosti : pri osebi , ki lahko stori zlorabo je pomembno to, da je žrtev od nje odvisna, šibkejša, in glede na razmerje moči / vsestranske moči/ nima možnosti odločanja o tem ali bo v spolni odnos vstopila prostovoljno ali ne.
Če se boste odločili za nadaljne korake,smo vam v Združenju pripravljeni nuditi podporo. Želela pa bi samo vaše sporočilo, če sva se pravilno razumele. Hvala.

New Report

Close