Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija razlaga percentil

razlaga percentil

Lep pozdrav!

Zanima me, kaj pomenijo te percentile. Nikakor se ne znajdem, ko vpisujem težo in višino naše 4-mesečnice.

rojstvo 3950 g, 52 cm
odpustna teža 3690 g
1.mesec 4400, 57
2.mesec 5430, 60
3.mesec 6150, 64
4.mesec 7100, 67,5

Višina: ob rojstvu je bila malo nad 75 percentilo, sedaj je pa v “višavah”. Kaj to pomeni: da je nadpovprečno velika?

Še nekaj glede teže. Se dojiva, od meseca in pol pa tudi dodajamo 200-300 ml na dan (ker je v 14 dneh pridobila le 200 g). Vendar je pediatrinja na zadni posvetovalnici predlagala, da dodatek kar ukinemo. Sama sem takoj za to, mogoče bi le zvečer dodali malo za daljše spanje. Kakšno je vaše mnenje?

Hvala za odgovor
in želim Vam lepe praznike, ter srečno 2007

Minčica

Spoštovana minčica,
percentile pomenijo krivulje, izražene v odstotkih populacije. Npr. 50. percentila za 4 mesečno punčko je 6 kg, kar pomeni, da če gledamo 1000 punčk, starih 4 mesece, to točno srednja vrednost njihovih telesnih tež. Če rečemo, da je za 4 mesečno deklico 75.percentila 6600g, pomeni, da je 75.procentov deklic te starosti ztežkih 6,6kg ali manj, 25.procentov pa več. Tako nekako po merjenju zelo zelo velikega števila otrok pridemo do nekakšnih povprečnih krivulj, po katerih lahko sklepamo, ali je nek otrok normalno težek, premalo ali preveč težek.
Če imate pred seboj tabele rasti, potem po mesecih vnesete teži, točke povežete in imate rastno krivuljo svojega otroka. Če se ta krivulja pokriva s srednjo (50.percentila) rečemo, da rasate lepo v povprečju. Če je nižja, ampak skozi enaka, rečemo, da raste tudi povsem primerno, vendar po nižji krivulji. Problem so samo osebne krivulje, ki rastejo nekaj časa normano, potem pa se dvignejo ali padejo za več kot dve črti (preskoči iz 25. na 75.percentilo, ali pa pade iz 50. na 10.pecentilo).

Vaša deklica raste skozi na 75. percentili in je njena rast telesne teže odlična. Za telesno dolžino, ki je med 3. in 4. mesecem poskočila, bi rekla, da je meritev morda slabo izvedena, kajti male otroke je v tistem koritu zelo težko primerno iztegniti, ko jim iztegneš nogice, se z glavico več ne dotikajo vrha korita, če jim držiš glavico, mu preveč iztegneš vrat, skratka, 1 ali 2 cm je vedno lahko napaka pri meritvi. Pri 4 mesecih je 75.percentila za dolžino ravno 65 cm, kar je v skladu s pričakovano napako pri meritvi.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,
hvala lepa za odgovor, sedaj mi je pa bolj jasno 🙂

Kaj pa glede dodatka – lahko ukinemo?
LP, Minčica

Pozdravljeni, mminčica,
lahko poskusite ukiniti, po potrebi dodati le zvečer, kot ste predlagali.
Boste videli, če bo šlo, bo kar v redu.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close