Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija alergija

alergija

Pozdravljeni,

8 mesečnemu sinku so pred enim mesecem in pol postavili diagnozo alergija na jajce (močna) in (šibka) na mleko. Pred tem smo imeli probleme s prebavo (sluz in kri na blatu, krči, zaprtost), nato pa s kožo (AD in koprivnica, oboje blažje oblike). Sedaj sva (ker še dojim) oba na zelo strogi dieti, vendar se mu je AD poslabšal, koprivnica pa je izginila, oziroma se pojavlja samo še fizična (tam, kjer je bil pritisk na kožo, se mu pojavi mehurček za cca 10 minut.)

AD se je prej pojavljal enkrat na dva tedna, sedaj pa čim sem ga nehala mazati z Elocomom, poleg tega se še vedno praska po lasišču, čeprav temenc nima več. Zaradi poslabšanja kože sem zahtevala še dodatne teste in nekaj so jih tudi naredili, vendar rezultatov ne bo še nekaj časa. Testirali so ga na jabolko, sojo, krompir in še nekaj standardnih testov.

Skrbi pa me, ker je v zadnjem tednu med jedjo 3x bruhal v loku, spet je zelo bled in ima vijočaste podočnjake kot takrat, ko diete še nisva imela. Šele sedaj sem dobila informacijo, da bi bilo bolje, da ga v tem času ne bi hranila s hrano, ki vsebuje gluten, dajala sem mu pa vsak večer žitne kašice s piro ali ovsom. Skrbi me, da ni v tem mesecu, ko je užival gluten “pridelal” še celiakijo. Moj pediatrinja pravi, da naj bi šlo verjetno za virozo, ker je bil v tem času tudi neješč, vendar sem to pripisovala zobenju, ki ga zadnje časa precej matra. Težko verjamem, da bi šlo za virozo, ker se je tudi prejšne tedne med hranjenjem včasih tako napel, kot da bo bruhal, vendar ni. Mislila sem, da ga dražijo mogoče malce večji koščki hrane.

Kontrolo pri alergologu sva imela ravnokar in sedaj ne vem kaj bi.

Opravičujem se za zmedeno pisanje, vendar sem močno zaskrbljena.
Prosim za nasvet in mnenje,

hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana BibiS,
zelo možno je, da mu težave povzroča pšenica. Vendar to NI ISTO kot celiakija in tudi malce drugačne znake ima.
Strogo se držite diete (poglejte med UKREPE, za vas bi priporočila ukrepe pri alergijah na kravje mleko, jajca in pšenico), še posebej pazite na skrite (npr. v raznih kremah, testeninah, hrenovkah …).
Po dveh do treh tednih stroge diete bi moralo priti do izboljšanja. Kožo ta čas s presledki mažite s kortikosteroidnim mazilom. 2-3 dni mažite, potem vsaj nekajdnevna pavza. Vmes mažite z npr. 10% Olivnim oljem v kakšni dobri podlagi (Eucerin, Linolla Fett-pazite na arašide, mislim, da je narejena na arašidovi maščobi, nisem sigurna).

Veste, alergije so križev pot. Tako za otroka kot za vas. Sicer razumem, da se v razočaranju obrnete tudi kam drugam. Vendar se prej dobro informirajte o nastanku alergij in videli boste, da kar je zapisano v genih, je zapisano v genih in tega ni moč spremeniti. Lahko pa z izogibanjem alergenom zmanjšujemo škodo. Instant terapije, ki obljubljajo popolno odstanitev alergij, prav tako ne morejo spremeniti genskega zapisa.

Preštudirajte zadeve, diete, naredite svoj sistem hranjenja, kožo negujte in čakajte na izboljšanje. Vem, da je hudo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

za pšenico so mu že dvakrat delali test, pa je bil negativen. Naj se kljub temu držim diete za pšenico? Sedaj se držim še diete za sojo. Z izjemo Pregomina seveda.

Menite, da je dobro, da mu do enega leta ne dajem glutena? ALi moram imeti tudi jaz brezglutensko dieto, če ga dojim?

Danes zopet noče jesti goste hrane, po par žlicah ga že sili na bruhanje, med dojenjem se pa krči, kot bi ga bolel želodček.

Kaj mi svetujete? Ne vem, več kaj bi jedla, tako jaz kot on.

lep dan vam želim

Draga BibiS,
če zavrača dojenje (bi pil, ker je lačen, vendar se zvija, zavrača), potem se vaše mleko morda še ni “izčistilo” vsega kazeina-beljakovine kravjega mleka, ki povzroča alergijo.
Breglutenska dieta ni to, kar se morate držati, pač pa brezpšenična dieta, čeprav je bil na pšenico negativen. Šele ko boste popolnoma v redu s kožo, boste začeli v vašo prehrano ali v prehrano otroka ponovno počasi uvajati pšenico in čakali, kaj bo.
Pregomin-tudi na Pregomin-sojo so možne alergije in to kar precej. To je še ena možnost, da je vzrok težav.
Ko je stanje poslabšano, gremo vedno na strožjo dieto, kot pred tem, ne glede na pozitivne alergije.

Torej, glavo v roke. Strogo se držite alergije: Ukrepi pri alergiji na KML, jajce in pšenico, enako tudi otrok. Berite deklaracije na živilih, popolnoma morate opustiti vso pripravljeno hrano z raznimi E.ji, torej aditivi, konzervansi, barvili. Vi iin otrok lahko uživate samo doma piripravljeno, svežo hrano iz tistih živil, ki so pri ukrepih našteta.
Potem čakajte 2-3 tedne (žal prej ne gre). Mora se izboljšati!
Oglasite se, kako zadeve potekajo. Priporočam vam tudi, da se po nasvet, kako pripraviti živila in kaj jesti, obrnete tudi na forum alergije, kjer vam lahko mamice, ki prestajajo enako kalvarijo, povedo, kako so se one znašle.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Lepo pozdravljeni,

zopet imam nekaj vprašanj.
Z otrokom, alergikom na jajca in mleko, imamo naslednji teden krvni test za celiakijo zaradi občasnega bruhanja, nepridobivanja na teži in nekoliko nižjega HG (110). Sedaj že dva tedna ne uživa glutena, pa me zanima ali naj mu zopet začnem dajati hrano z glutenom ali pa je že prepozno in testi ne bodo nič pokazali? Ima 9 mesecev.

Bruhanje se je prenehalo, ko sem v prehrani ukinila gluten, Pregomin, sojo in pšenico.

Pa še vprašanje v zvezi s kožo. Od 3 meseca naprej je imel temenca, ki so ga moćno srbela. Nato se je pojavil AD (tako ga je diagnosticirala naša pediatrinja), najprej na bradi in vratu, potem na prsih. Srbelo ga skorajda ni, razen nekoliko po prsih. Sedaj izpuščajev tam ni več, ima pa ves hrbet in rokice v izpuščajih. Ni opaziti , da bi ga srbelo.

Kolikor vem, AD vedno srbi. Ali je to kmogoče kaj drugega? Ko je najhuje pomaga samo Elocom, vendar ga sedaj po celem hrbtu verjetno ne smem mazati.

Hvala vam za odgovor, naša zdravnica je na dopustu.

Lep dan vam želim in še enkrat hvala!

Spoštovana BibiS,
ta teden lahko poskusite dodajati pšenične izdelke, izvid zaradi tega in prejšnje diete verjetno ne bo spremenjen.
Izpuščaj je lahko tudi drugega izvora, morda od potu in vročine, če je drugače otrok zdrav. Osemmesečnik bi že imel AD predvsem na zapestjih, hrbtišču dlani, prstkih. Včasih pomaga tanko mazanje s tekočim pudrom iz lekarne.
Če v nekaj dneh ni izboljšanja, lahko poskusite namazati del kože z Elocomom, pa boste videli rezultat.
Me veseli, da je bruhanje po ukinitvi pšenice, glutena, Pregomina, prenehalo. Sicer sedaj natančno ne vemo, zaradi katerega je prenehal bruhati, je pa pomembno, da se bolje počuti.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close