Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija potemneli zobki

potemneli zobki

Pozdravljena!

ZAradi slabokrvnosti so moji 1,5-letni hčerki predpisali železo (1 do 2 žlici sirupa Ferumlek), še prej pa je v enem mesecu popila 3 doze antibiotikov (Hikoncil, Primotren in Ceclor – upam , da sem vsaj približno prav napisala). Odkar jemljemo železo – tega ni več kot dober teden dni – so ji zobki potemneli, predvsem ob dlesnih, na pogled so starikavi, obrabljeni. Groza! Prej je imela snežno bele zobke, umivali smo jih in jih še zmerja umivamo vsak večer in to res temeljito, več kot toliko pa žal ne gre, ker je že večerno čiščenje ena sama groza. Joče, kriči, opleta za rokami, tišči usta skupaj, tako da jo eden umirja (in drži), drugi ji pa čisti zobke.

Pri dajanju železa še posebej pazim, da se ji ne razliva po ustih – zato ji ga ne dajem po žlički, ampak zmešam s kakšnim kislim sokom (100% ananas npr,) in dam piti po slamici.

In zdaj me zanima, ali je obarvanost zaradi železa reverzibilna ali bo imela takšne zobke, dokler ji ne zrastejo stalni?

Mogoče bo kdo rekel, da je važno le, da so zobje zdravi, tudi če so tmenejši, ampak v to nisem najbolj prepričana. Ne morem verjeti, da vsi ti antibiotiki in železo, če že tako zelo obravajo zobe, na sklenino ne vplivajo. Pa tudi na pogled zobki niso najlepši in vsi vemo, kako zlobni so lahko otroci do tistih, ki po čemer koli izstopajo.

ALi obstaja kak železov preparat, ki zobkov ne obarva?

Hvala!

LP,

JAsna

Spoštovana Jasna,
kolikor vem, je obarvanje po teh antibiotikih in železovih preparatih površinsko in večinoma odstanljivo s ščetkanjem in pravilno higieno. Le jemanje tetraciklinskih antibiotikov pri otroku ali v nosečnosti bi imelo za posledico trajno obarvanje zob, vendar že vsaj 40 let otrokom in nosečnicam nihče ne predpiše tetraciklinskega antibiotika.
Za kaj več pa se raje obrnite na stomatološki forum, ker tam o taj temi največ vedo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close