Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija SLIKANJE KOLKOV

SLIKANJE KOLKOV

Spoštovani,

v kratkem bom drugič postala mamica, rodila bom v Ljubljani.

Slišala sem o možnosti, da otroku kolke slikajo že v porodnišnici in da je to ponekod tudi stalna praksa (kot tudi UZ glave).
Zanima me, kakšna je možnost te storitve v ljubljanski porodnišnici? Ali je táko zgodnje slikanje “mirodajno” oz. ali je pri treh mesecih še vedno potrebno kontrolno slikanje (ko kolki dozorijo).

Zahvaljujem se za odgovor.

Vanjuška04

Spoštovana Vanjuška,
trenutno v LJ porodnišnici še ne izvajajo ultrazvočnih pregledov kolkov vsem novorojenčkom, je pa zadeva v pripravi. Sedaj naredijo UZ samo otrokom, ki so ogroženi (medenična vstava, izpah kolkov v družini).

Tako zgodnje slikanje je povsem merodajno, saj tu ne iščemo jedrc (ki so vidna šele okoli 6. meseca po RTG), pač pa merimo kote med sklepno ponvico in glavico stegnenice in je preiskava popolnoma zanesljiva in v redu. Po 3 mesecih pa je potrebna kontrola. Sicer bi lahko rekli, da morajo na kontrolo vsi kolki, ki niso označeni kot Ia (ostali niso povsem v redu), ampak kontrolne UZ delamo vsem.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close