Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija angina še enkrat

angina še enkrat

Imam punčko staro dve leti, od nedelje ima povišano telesno temperaturo (39,5). V ponedeljak popoldan smo bili pri dežurnem, ki je ugotovil, da naj bi bila viroza, ker se stanje do včeraj ni nič izboljšalo sem jo zopet peljala do pediatra, ki pa je ugotovil močno gnojno angino. Dobila je Ospen 5 ml na osem ur. Danes zjutraj ko je popola nekaj čaja ter mleka vse izbruhala, telesna temperatura pa je še kar visoka Sedaj pa k bistvu. Zanima me, kdaj se mora stanje izboljšati.
Hvala za odgovor in lep sončen dan vam želim.

Spoštovana celjska regija,
zdaj bom mogoče malce čudna.
Otroci do 4. leta imajo samo izjemoma gnojno angino (torej klasično streptokokno angino, brez prehladnih znakov, samo z bolečinami v žrelu, povišano temperaturo, oteklimi bezgavkami). Gnojno angino oziroma vnetje mandljev večinoma vidimo pri malih otrocih kot zaplet npr. enotedenskega prehlada z gnojnim izcedkom iz noska ali pri drugih virusnih anginah, še posebej pri adenovirusnih in herpesvirusnih. Zato brez usteznega brisa (hitri strep test) pri tako malih otrocih ni možno zagotovo reči, da je angina streptokokna in da potrebuje Ospen. V 90% je takointako virusna.

Torej jemljete Ospen že 3. dan in ni izboljšanja, kar še bolj kaže na virusni vzrok. Pri streptokokni angini običajno vidimo izboljšanje že v 24 urah, torej je otrok brez temperature in se boljše počuti. Na splošno pa čakamo na učinek antibiotika do 72 ur.

Glede na to, da se mi bolj dozdeva, da gre za virusni vzrok, bo temperatura lahko še kakšen dan ali dva (torej skupno 5-7 dni, kar je pri virusih običajno), potem pa bo bolje. Ospen jemljite vseeno do konca.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close