Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ŠE O ASTMI

ŠE O ASTMI

Spoštovani,
vljudno Vas prosim za Vaše cenjeno mnenje.
pred tednom dni sva si dopisovali glede akutnega laringitisa in pozitivnega BDT za mojega sina. V ponedeljek sva bila na kontroli pri pediatru, ki s stanjem ni bil zadovoljen, dozo smo povečali in sicer na 4 vpihe/8 ur in sicer Ventolina in Flixotida. Meromo tudi EPF enkrat na dan in sicer pred in po vpihih, skrbijo pa me vrednosti: pred svpihi je pretok 80 oz. 90, po vpihih pa se drastično zviša na 140 ali celo 160. Ne vem ali morda otrok slabo tehnično pihne, vendar bi logično slabo tehnično pihal tudi po vpihi, pa je rezultat lahko za 50% boljši. Naslednji ponedeljek imava ponovno kontrolo, do takrat je v domačem varstvu. Pediater je nekaj govoril tudi o obstuktivnem, vendar ne vem kaj, ali bronhitisu ali čem drugem, ker naj bi sine “slabo” dihal.
Ali menite, da bi bilo bolje prositi za obravnavo pri specialistu pediatru pulmologu (v tem dispanzerju sva že bila obravnavana pri 5 m starosti, kjer so samo določali IgE, vendar ni bil nikjer niti povišan).

Uživajte na sončku in vse pohvale za Vaš trud in prizadevnost na tem forumu.

Lep in prijazen podzrav, Staška

Draga Staška, bronhodilatatorni test je res zelo pozitiven, če rečemo, da otrok pravilno piha. Se pa strinjam z vami, da če ne zna pred BD potem tudi po BD ne bi znal. tako, da ge pogojno lahko vzamemo za kar verodostojnega.

Flixotide sedaj torej jemljete 4 vpihe /8 ur (to je skupno 600 mcg dnevno), kar je srednje visoka doza. Ventolin pa tudi 4 vp./8 ur. Načeloma Ventolina ne dajemo na 8 ur, kajti če ga otrok ne rabi na 3-4 ure, ga sploh ne rabi, saj učinkuje največ 4-5 ur. Torej na 8 ur pomeni, da je vsaj 3 ure brez zdravila in če je v tem času v redu, pomeni, da ga ne rabi.

Absolutno mislim, da bi ga moral pregledati in njegovo stanje ovrednotiti pediater pulmolog. Tile obstruktivni bronhitisi so samo delovna diagnoza, potem je treba reči: a je astma ali ni! Ne more imeti otrok obstruktivnega bronhitisa več let, ima lahko samo astmo ali pa je nima. Lahko pa seveda piska ob virusnih infektih, pa še vedno nima astme, čeprav so virusni infekti znan sprožilec astmatičnih posalbšanj.

Prosite za napotnico, veste, tudi vi boste šli v šolo astme, ki jo vodi odlična sestra Majda Oštir (res je ENKRATNA), ki vas bo naučila pravilne tehnike vpihovanja zdravil, pravilne tehnike merjenja PEF, pa še merilček pretoka boste lahko dobili, saj ga v LJ lahko predpišejo samo spec.pediatri pulmologi.

Kar prosite za napotnico, tako in tako boste čakali kakšen mesec ali dva, v tem času pa se MORA vsaka astma na teh zdarvilih izboljšati. Bodo vsaj videli učinek pravilne terapije. Tudi to je del diagnostičnega procesa (učinek zdravil).

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor.
Upam, da ste se naužili današnjega sonca.
Vsekakor se strinjam z Vami, da naj bi sina obravnaval specialist pediater pulmolog. Kot sem Vam že napisala v prvem postu je bil obravnavan pri specialistki pediatrinji pulmologinji v SB Celje (smo iz celjskega okoliša) pri starosti 5m, vendar so nareili samo krvne preiskave. Prav tako nam je tudi ona na priporočilo pediatrinje na Rakitni predpisala PEF merilec na recept.
Na Rakitni smo bili nazadnje pred dvema letoma, potem pa nič več. Takrat sem bila tudi v šoli o astmi, sama, ker je bil sin še premajhen (star dobri dve leti).
Po zadnji Rakitni medikamentozno zdravljenje naj ne bi bili potrebno, zato smo ga po pediatrinem nasvetu prekinili, vse do prejšnjega tedna, ko se je vse skupaj začelo z akutnim laringitisom.
Danes okoli 20.00, ko sva imela ponovno čas za vpihe je sin pred Ventolinom pihnil 150, po Ventolinu pa 160, kar se mi zdi zelo dobro.
Meritve bomo enkrat dnevno opravljali vse do ponedeljka, ko imamo kontrolni pregled pri pediatru.
Želim Vam lep preostanek večera in lepo pozdravljeni,
Staška

Spoštovana Staška, 150 pred in 160 po inh. Ventolina sicer ni 20% izboljšanje. Sicer je PEF kar v redu, ni pa odgovora. Seveda, če je že izboljšan, potem pa je tudi to v redu (le če bi bilo stanje slabo, pa bi bilo izboljšanje po Ventolinu 20%, bi nam to nekaj povedalo, če pa je že stabilen, ne pričakujemo 20% izboljšanje). Tako, da je v redu.
Kaj pa alergije? Je imel oziroma je na kaj alergičen? Ste testirani ? (morda ste to že napisali, sedaj nisem vsega prebrskala)
Kar lepo merite PEF in si zapisujte. Morda pa bi vas pediater vseeno napotil k pulmologu, da se opravijo dodatne preiskave (spirometrija, metaholinski test, izdiha NO), da bi vsaj vedeli, ali ima res astmo ali je nima. Saj z napotnico lahko pridete tudi v LJ, ne?

Tudi vam lahko nočko in lepe sončne dneve,
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close