Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija peta bolezen

peta bolezen

Pozdravljeni, že v naprej se zahvaljujem za vaš odgovor.

Že za vikend me je sin star 5 let opozoril, da ima pikice in vprašal kaj ima to? Je rekel, da jih ima nekaj že več časa.
V ponedeljek sem ga peljala k zdravnici, ki je rekla, da ima alergijo na hrano. Sama sem tudi alergetik (seneni nahod), zato smo tudi sami posumili na to možnost.
V torek je imel že izpuščaj po celem telesu in čisto drugačen kot prej.
Ker imamo doma nosečnico, ki je v stalenem stiku s sinom ter sem vedela, da je lahko to tudi peta bolezen, ki je za nosečnice bolj nevarna, sva šla spet k zdravniku (bila pa je druga zdravnica kot prvič). Ta je bila mnenja, da to ni alergija, ni pa mogla potrditi, da je to peta bolezen, ker nima značilnega izpuščaja za to bolezen.
Sin nima vročine, ne boli ga grlo ali kaj drugega, izpuščaji ga ne srbijo toliko, le na kakem mestu.

Ker nam zdravnica ni mogla potrditi kaj točno je, pri hrani sicer ne kompliciramo, ampak ga opazujem, če bi se stanje poslabšalo ob kaki hrani.

Če je res peta bolezen, pa me zanima, kdaj ga lahko dam v vrtec oz. koliko časa je bolezen nalezljiva.

Še 1x hvala in lepo pozdravljeni.

Lep pozdrav ********************************************** Če želite, da bi bili vaši otroci bistri jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. Albert Einstein

Spoštovana ma-mi-ca,
Peta infekcijska bolezen je slovensko ime za erythema infectiosum, izpuščajno otroško bolezen, ki je posledica okužbe s parvovirusom B 19. Obolevajo otroci, pa tudi odrasli. Od 6 do 10 dni po okužbi se pojavijo prve težave – blago povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, utrujenost, kar spominja na prebolevanje blagega virusnega obolenja. Težave trajajo le 2 do 3 dni, sledi pa jim obdobje brez težav, ki traja do 7 dni. Temu sledi pojav izpuščaja, ki se začne na ličkih, ima metuljasto obliko, je izrazito rdeč, z dvignjenimi robovi. Približno dva dni kasneje pa se pojavi lisast izpuščaj tudi po trupu in nato po udih. Pri tretjini bolnikov so v obdobju izpuščaja prisotne tudi druge spremljajoče težave, kot so vročina, glavobol, bolečine v žrelu ali v trebuhu in povečane bezgavke. Možne, vendar pri otrocih redke, so tudi bolečine in otekline sklepov.

Neprijetnejša je okužba pri odraslem, saj nas lahko čaka enomesečno obolenje z bolečinami v sklepih. Je pa lahko zelo problematično, če se s peto boleznijo – zlasti v prvi polovici nosečnosti – okuži nosečnica, saj lahko povzroči okvaro ploda.

Običajno otrok ni več kužen, ko se pojavi izpuščaj, torej v začetku druge faze bolezni.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close