Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija astma suspecta

astma suspecta

Sin je bil pri 5 letih na testiranju za alergijo, ker se mu je precej razširil at. dermatitis po koži (dobil je elocom in je takoj pomagal). Ugotovili so precej hudo alergijo na pršice, ki pa se ob minimalnih ukrepih niti ne izraža več tako pogosto, niti ne prehudo. Ker je že od malega precej bolan (nekajkrat je imel bronhiolitis, enkrat sum pljučnice) in je po mnenju njegove pediatrinje precej možnosti, da bi lahko dobil astmo, sem prosila tudi za test za astmo, izvid je astma suspecta (otrok je samo pihal v tisto cev). Zdravljenje ni bilo predpisano.
Zdaj je star šest let, pozimi je sicer pogosto oziroma pravzaprav kar nenehno prehlajen, bronhitisa/bronhiolitisa ni imel že dve leti, ponoči smrči, če spi na hrbtu, drugih težav pa ne opažam. Zanima me, kaj lahko pričakujem v zvezi z astmo?
(Imam še hčerko, stara je 7,5, prav tako atopik oz. bolje rečeno bivši atopik, pri njej so ugotovili samo preobčutljivost na histamin (test ni pokazal alergije na arašide, vendar sem sama opazila, da je dobila suhe, rdeče madeže, če jih je jedla), vendar že od približno 4. leta starosti nima več težav s kožo, poleg tega je na splošno zelo zdrava. Alergik je tudi mož, ni pa ugotovljeno, na kaj, v zadnjih letih s tem skoraj nima več težav – morda gre za vpliv “moje” prehrane, ker pač zaradi otrok pazim, da jemo čim bolj zdravo -, kot otrok pa je imel veliko težav.)
Hvala!

Spoštovana mamula,
otrok je opravil verjetno spirometrijo (pihanje v cev), za čisto potrditev diagnoze pa bi bil potreben še metaholinski test ali test izdihanega NO, kar opravijo na ped. kliniki.
Ne morem vam napovedati, ali bo otrok imel astmo in kakšno bo njegovo stanje. Če je bil postavljen sum na astmo (astma susp.), pa je bil verjetno izvid spirometrije takšen, da je to možno. Boste videli na kontroli.
Če bo(ima) otrok astmo, bo verjetno imel epizode težkega dihanja, utrujenost in težko dihanje po telesnih naporih, torej zmanjšano telesno zmogljivost.
Kdaj imate kontrolo?

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close