Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija (pre)pogosto vneta ušesa

(pre)pogosto vneta ušesa

Naš mali ima na 2 meseca vnetje ušes, če 2 meseca po antibiotiku še ni na novem mi je že čudno. Kaj bi lahko bil vzrok?

<img border="0" alt=""

Dober večer, koko
koliko je otrok star? Je v vrtcu? So vnetja ušes v zvezi s prehladom? Ima ob vnetju ušes povišano temperaturo?
Preskopi ste bili s podatki, ugibat6i ne morem.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

saj res, se vidi da je bila noč burna.

Septembra bo 2 leti, vnetje se ponavadi res razvije iz tekočega noska, povišane temperature pa nima nikoli (do zdaj j j eimel samo 1x ko ospen ni prijel). V vrtcu ni, je pa brat starejši, ki pa razen polnega nosa ne dobi nič.

Samo še to, mali je alergik (se že iz tistega foruma poznamo).

lp

<img border="0" alt=""

Spoštovana koko*,
ta ušesa so en smotan problem. Torej je vaš fantek ravnokar preživel prvo zimo po porodnem dopustu. S starejšim otrokom prihaja v stik z virusi, s katerimi starejši otrok opravi mimogrede. Mlajši pa zaradi anatomskih razmer v nosu in srednjem ušesu (krajši sluhovod, krajša Eustahijeva tuba, mali noski) iz navadnega prehlada kot komplikacijo razvije vnetje ušeska.
Tudi na forumu “alergije” sem kar nekaj napisala o tem, bom na karatko ponovila. Pri prehladu velikokrat bolijo ušeska, tudi nas odrasle, zaradi zamašenega nosu. Ta zapira tudi Eustahijevo tubo, kar zaradi principa vakuuma povzroči podtlak v srednjem ušesu, izcejanje in izliv v srednjem ušesku ali pa vnetje bobniča. Vzrok je VEDNO zamašen nos.
V začetku prehlada, prvih nekaj dni, ne moremo še reči, da so vneta ušesa, pač pa da bolijo zaradi zabasanega noska. Pomaga fiziološka v nos tudi 20x dnevno in Operil P, ki zmanjšuje oteklino nosne sluznice, nosnega žrela in žrelnice ter Eustahijeve tube, s čimer se zato zmanjša možnost, da pride do zapleta-vnetja bobničev.

Torej, sama bolečina, brez temperature in v prvih dneh niso nujno vneta ušesa. Žal prepogosto otroci dobijo antibiotik, pa brez potrebe, saj zdravnik sicer vidi rožnate bobniče (normalno so sivi) in pač predpiše antibiotik. Tu je vsekakor umestno 3 dnevno čakanje brez antibiotika.

“Pravo” vnetje, ki pa ga moramo zdraviti, je običajno po nekaj dneh ali 1 tednu prehlada, otrok je bil že boljši, pa ponovno lahko dobi povišano temperaturo (običajno, redki so brez), hude bolečine, ki ne minejo po Lekadolu (calpolu, Daleronu) oziroma le malo se zmanjšajo, otrok je jokav, boleč. Za razliko od bolečin v prvih dneh prehlada, ki običajno po toaleti nosu, Operilu in Lekadolu minejo v 1 uri.
Ali je bil antibiotik potreben običajno vidimo tudi po učinku tega antibiotika. Če je bil potreben, potem temperatura pade že naslednji dan, redko po 48 urah, otrokovo stanje je dobro in je brez bolečin. Pri nepotrebnih pa se temperatura še kar vleče in otrok ni nič izboljšan. Ampak takrat je že prepozno, ker že jemlje antibiotik.

Torej, prehlad in bolečine v ušesih v prvih dneh: Lekadol, fiziološka 20x dnevno, Operil 4x dnevno v nos.
Bolečine po nekaj dneh ali 1 tednu, ponovno poslabšanje z ali brez temperature, bolečine, ki ne ali slabo minejo po Lekadolu-to je običajno vnetje, ki ga moramo zdraviti z antibiotikom.

Sami lahko presodite (jaz ne morem, ker ne vem, kako je potekal prehlad, po kolikih dneh je dobil antibiotik, kakšen je bil odgovor …) ali je bilo zdravljenje z antibiotikom umestno pri vas. Velikokrat se splača počakati 2-3 dni (razen v jasnih, enostranskih vnetjih bobničev, ki so zelo močno rdeči, mesnati, ali pa ima otrok celo izcedek iz sluhovoda).

Ampak, vsekakor bo naslednjo zimo boljše, saj je nekaj odpornosti že naredil in se bo lažje spopadel s prihajajočimi virozami.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

to je v bistvu že njegova druga zima 😉 orvo je sicer res samo prespal, ampak takrat so ga pestile tudi angine in ušesa, in samo enkrat z vročino!!

Ta otrok res nikoli nima vročine, starejši pa kdajkoli brezveze zvečer malo zakuha dobi DAleron, zjutraj je pa že vse vredu in se nič ne razvije. REs sta si različna kot noč in dan.

Fiziološke ne uporabljam, ker mali pihne kot pravi korenjak, operilP smo pa pridno dajali, samo kaj ko ga je bilo treba nehat, saj je max 5 dni pa še pred 3 dnevi je utrpel krepek udarec v nos.

Letela sva pa k dežurnemu ker je mali tulil kot zverina, saj če ne bi bilo tako hudo ne bi šla do jutra, saj se niti meni ni dalo ob 3 zjutraj k zdravniku hodit (pa še to k čudnemu) pol pa še v dežurno lekarno 30 km stran.

Katere kapljice pa priporočate pri bolečih ušesih? Bi mogoče samo kapljice bile dovolj in bi zvozili brez AB? SAj je že na vse AB ki smo jih sprobali dobil neko reakcijo in trenutno mi je ostal samo še Zinna ki pa ga dežurni ni hotel predpisat.

SAmo še to omenim, starejši hodi komaj 1 mesec v vrtec,tao da ni on krivec za viruse.

<img border="0" alt=""

Spoštovana koko*,
mislila sem na prvo zimo, ko prihaja v stik, tapravo prvo zimo se je še vohomurčkal pri svoji mamici.

Rekla bi, da klub dobremu pihanju izpirajte s fiziološko raztopino, saj tu ne gre za to, da ne bi znal pihati, pač pa, da se olajša izpihanje strjenim in gostim smrkljem zgoraj v nosnih hodnikih, ki jih sicer otrok ne more izpihati.
Lahko pa zapirajo nosne hodnike in Eustahijevo tubo.
Pri bolečinah v ušesih v sluhovod ne dajemo nobenih kapljic, te so predpisane pri vnetju sluhovoda. Pri vnetju bobniča pa je pomembno zdraviti nosno sluznico (Operil kapljice), analgetik – Lekadol, Calpol, Daleron, ipd.
Torej, v sluhovod nobenih kapljic, kljub zelo razširjenemu mnenju o ugodnem učinku raznih ušesnikov (povzročijo lahko luknjico v bobniču, pol je šele vojna), aloe vere in kaj vem, česa še.

O zdravljenju vnetij ušes sem že večkrat pisala, tudi o tem, da ni potrebno zdraviti z antibiotiki vseh pordelih bobničev in da v primeru, ko je otrok prehlajen, ga bolijo ušesa ob zabasanem nosu, lahko mirno počakamo tudi 3 dni brez antibiotika, vmes pa dajemo analgetik in striktno čistimo nos s fiziološko (OBVEZNO) in Operilom.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Če se lahko vtaknem….
Tradicionalna kitajska medicina ta problem povezuje s pomanjkanjem qi-ja vranice, ki nastane, če predolgo ali preveč uživamo:
sir, mleko, jogurt, kefir, kislo smetano, presno zelenjavo, surovo žito (žitna kaša, kosmiči, müsli, velike količine nezrelega, prehitro utrganega sadja, zlasti južnega, kot so banane, pomaranče in kiviji, sadni sokovi.

K pomanjkanju energije vranice prispevajo tudi:
– tovarniški sladkor in vsi proizvodi, ki ga vsebujejo (sladkarije, čokolada, pecivo, gazirane pijače)
-hranila z veliko fosfatov (gazirane pijače, topljeni siri, klobase in salame, prekajeni mesni izdelki)
– hrana brez vitalne energije: konzerve, že pripravljena hrana, izdelki iz bele prečiščene moke
– v mikorvalovki pripravljena in pogreta hrana
-manjvredna olja in maščobe
-ledeno hladne pijače
-presna hrana

Več toplote potrebuje naše telo, prej moramo prenehati uživati jajčevce, papriko, bučke, brokoli, cvetačo, šampinjone in zeleno.

Bolj primerne so buče, korenje, koromač, kostanji in oreščki, pšenica, rž, oves, pira, polnozrnati riž.

(Deloindom, 22. sept.2004 članek Helene Golenhofen “Želodec in vranica odločata o dolgosti našega življenja”.

New Report

Close