Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija nogice na O

nogice na O

Naš 14 mesečnik ima čedalje bolj izrazito nogice na O pri hoji pa stopalčke obrača navznoter. Se da to kako popraviti?

Spoštovana Minka,
v tej starosti, tudi nekaj dlje, je varusna deformacija (noge na O), pa tudi valgusna (na X) pogosta. Običajo pride do spontane izravnave. Pregled pri ortopedu je potreben, če je stopnja deformacije pri levem in desnem kolenu različna, ali pa gre za zelo izraženo deformacijo (če lahko med koleni vstavite svojo pest). Sicer pa naj vas ne skrbi, ker se bodo stvari same poopravile. Razen, seveda, če ima npr. otrok rahitis, kar pa bi vaš pediater pravočasno opazil.

Pa še nekaj o normalnem razvoju nogic:
Ko otrok začne s samostojno hojo, se zaradi kombinacije zunanje rotacije stegen in notranje rotacije goleni pojavi varusna oblika kolen (naO) kar imenujemo fiziološki genu varum. Notranja rotacija tibie je tudi najpogostejši vzrok za odklon stopala navznoter pri otrocih do drugega leta starosti. Varusna oblika kolena pri večini otrok izgine sama po 6 do 12 mesecih samostojne hoje, to je od 18 do 24 meseca starosti, v posameznih primerih se popravi sama tudi do tretjega leta starosti. Med tretjim in četrtim letom starosti se pojavi fiziološki genu valgum (na X). V tem primeru gre za obliko kolena, ki z rastjo izgine med petim in osmim letom starosti. (Vir: FIZIOLOŠKI RAZVOJ
IN DEFORMACIJE OSI KOLENA, Blaž MAVČIČ, Vane ANTOLIČ)

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close