Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija holesterol

holesterol

Spoštovani!

Pri hčerki so pri starosti 5 let na sistematskem pregledu ugotovili močno povečan holesterol – 9. Najbrž gre za dedno povečanje, saj ima močno povečan holesterol tudi njen oče. Zaenkrat izvajamo dieto. Niso nas napotili na nadaljnje preiskave.
Prosim za vaše mnenje. Kakšne izkušnje imate s povečanim holesterolom pri otrocih? Je možno to zmanjšati samo z dieto oz. kakšni ukrepi naj bi sledili.

Ogromno sem že prebrala na to temo. Pri otroku je dieto težko izvajati.
V vseh dietah, ki so na razpolago navajajo, da je dovoljeno uživati samo sadni sok brez dodanega sladkorja, dietno marmelado, samo določene vrste sadja – jabolka lahko, ni pa priporočljivo grozdje, lubenica, banana. Zanima me, če mi lahko razložite zakaj, saj hkrati v vseh tabelah piše, da sladkor ne vsebuje holesterola in niti ne maščobe.

Zahvaljujem se za vaš odgovor.

Spoštovana sanjab,
povišan holesterol bo vaš zdravnik poskusill najprej znižati z dieto. Od odgovora na dieto pa je odvisno, ali vas bo napotil dalje na pediatrično kliniko ali pa bo to vodil sam še toliko časa, kolikor bo holesterol v zadovoljivih mejah. Vsekakor vas bo napotil dalje, samo počakal bo.

Zanima vas, zakaj sladkor ni dovoljeno živilo.
Ko jemo sladkor, se njegova koncentracija v krvi močno zviša. Začne se izločati hormon insulin, ki zniža sladkor v krvi tako, da se ta uskladišči v mišicah in se ponovno vzpostavi normalno stanje. Če je hrana močno bogata s sladkorji in hranili z visokim glikemičnim indeksom (hranilo, ki močno zviša sladkor-to je glikemija), se sladkor močno zviša, izločiti se mora tudi ustrezno veliko insulina. Ta pa ne povzroča samo skladiščenje sladkorjev (ogljikovih hidratov) temveč tudi skladiščenje maščob. Želimo torej preprečiti skladiščenje maščob, kar preprečimo tudi tako, da ne uživamo hrane, ki močno zvišuje skladkor v krvi in s tem močno izločanje insulina.
Torej: hranila z nizkim glikemičnim indeksom povzročijo v krvi počasen in ne tako visok dvig sladkorja, zato se tudi insulin počasi in ne tako visoko dvigne, zato insulin “pospravi” samo ogljikove hidrate, za skladiščenje maščob pa ga zmanjka.

Dieto boste morali uživati vsi, samo otroku je ne boste mogli. Pa nič panike, saj je to samo zdrava, po vseh svetovnih merilih priporočena hrana.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close