Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Čudno sedenje in noge na X

Čudno sedenje in noge na X

Spoštovana Dr. Tanč:

Naša triletnica že odkar se sama usede (kake dve leti) avtomatično zavzame malo hecno pozo. Usede se z ritko na tla, noge ima pa usmerjene nazaj s petami ob zadnji plati (NE pod ritko) in stopali navzven.

Ca. 3/4 leta nazaj sva z ženo imela občutek, da ima noge precej na X. To sva omenila pediatrinji in ta naju je poslala na nevrofizioterapijo. Tam je strokovnjakinja ocenila, da noge sicer so mogoče malo na X, a ne pretirano. Omenila je, da je bolje, da s takim načinom sedenja prenehamo in da delamo vaje za noge na O. Stopala je imela hčerka takrat ca. za eno in pol njeno dlani širše od kolen, ki so se tiščala skupaj.

Od takrat jo nenehno opozarjamo, da se z nogamni naprej, po turško itd. vendar imam občutek, da v varstvu pretežno sedi v položaju, kot ji najbolj ustreza. Vidi se tudi, da ji prvotni način sedenja zelo leži in se še vedno “od prve” usede z nogami nazaj.

Medtem smo ji tudi kupili konjiča (igračko) na katerem “prejaha” ene pol ure dnevno – z velikim užitkom – saj mislimo, da ji bi to pomagalo popraviti noge proti O. Kar se vaj tiče pa nismo kaj prida dosledni.

Njen način teka in hoje po stopnicah se počasi spreminja. Prej je ob vsakem koraki zelo drsala s koleni, “metala” stopala navzven…. Sedaj se ji gibanje nog počasi poravnava proti smeri naprej-nazaj.

Potem, ko tako zadevo opaziš na svojem otroku, naenkrat vidiš 3-4 druge otroke z enakim načinom sedenja – a nobeni starši niti približno tako ne komplicirajo kot midva. Ena mamica je za svojega fantka (še bolj noge na X in stopala navznoter) dejala, da je tudi sama kot otrok imela zelo krive noge in so se z odraščanjem lepo poravnale.

In zato sedaj ne vemo, če ima našo punco sploh še smisel sekirati zaradi njenega načina sedenja. Že tako je teh prepovedi ogromno (dokaj živahen otrok pač) in ne vem, če je potrebno tudi to zadevo dokaj agresivno regulirati. Ali se bo zadeva sama uredila? Vsaj do sedaj kaže tako, da se zadeva več ali manj sama tudi že ureja.

Vemo tudi, da so te noge na X značilnejša za zgodnja leta. Vemo, da noge rastejo v začetku nesimetrično (hitreje pod kolenom in počasneje stegnenica) itd. Vprašanje pa vendarle ostaja.

Še to: vstajati ob opori je začela pri nekje 10 mesecih, prve tri samostojne korake je naredila na 1. rostni dan. Dodobra je shodila pri nekje 13 mesecih. Nikoli ni bila v hojci, nikoli je nismo postavljali na noge. Le iz penastih puzlov smo ji sestavili kocke in jih postavili sredi dnevne sobe. Ko se je učila hoditi, se je ob kockah dvigala in se nanje naslanjala. Prvi UZ kolkov na 4. dan življenja je bil OK, drugi UZ pri 3 mesecih tudi OK. Nikoli je nismo široko povijali, ker je našem koncu pač drugačna doktrina.

Kakršnegakoli mnenja bom zelo vesel.

lp

Pozdravljeni, EnOči,
vsekakor bi rekla, da je sedenje, kot ga opisujete za nogice na X in navznoter zvrnjena stopala idealno. Ampak za to, da se stanje poslabšuje. To bi vam potrdil vsak ortoped, ki se ukvarja tudi z otroki. Mislim, da je dobro, da ji privzgojite drugačen način sedenja, saj se bo sicer ta vzorec trdno vsidral in vedno znova prispeval k slabšanju. Noge na X se bodo morda poravnale, ostala pa bo nemarna hoja z zvračanjem stopal na noter.

Ves ostali razvoj je seveda popolnoma v redu, kar se tiče razvojnih mejnikov (vstajanje, hoja …)
Verjetno ste iz Štajerskega konca, vem, da se mariborski pediatri razlikujejo od ljubljanskih glede širokega povijanja do UZ kolkov. Pa še ena bistvena razlika je: v MB porodnišnici opravijo UZ kolkov vsem novorojencem, kontrolni UZ pa pri 3 mesecih ortopedi. V LJ v porodnišnici (še) ne delajo UZ kolkov vsem novorojencem, kontrolni UZ pri 3 mesecih pa bo prepuščen pediatrom na osnovnem nivoju.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

živjo

Tudi naš triletnik ima podobno težavo. Pri specialistih zaradi tega nismo bili. Ali mi lahko zaupate vaje za izboljšanje situacije.

lp

nadja

V bistvu ni nobenih specialnih vaj, samo odsvetuje se sedenje na kolenih s stopalci, zvrnjenimi pod ritko, ker se tako vzpodbuja lega stopal navznoter. Spremeni se celotna statika nogic, težiščnica telesa in potem je otrok nekako neroden, hodi navznoter. Drugega ni kaj narediti, se že samo poravna, samo opozarjati je treba, da ne sedi tako.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Od ukrepov je bistveno, da preprečiš opisani način sedenja.

Od aktivnega ukrepanja nam je nevrofizioterapevtka povedala naslednje:
– Jahanje igrač, katere otrok mora objeti z nogami: konjiči, jahalne žoge….S tem naj bi otrok šel v smeri “kavbojskih” nog na O in nevtraliziral noge na X.
– Obračanje kolen z rokami navzven: otrok stopi pred manjšo mizico (zamoten z igračami) odrasla oseba se usede (poklekne) njemu za hrbtom in navzkrižno prime za otrokovi koleni in ju blago obrača-rotira navzven. Prijem je precej delikaten za opisat, najbolje da ti ga pokaže strokovna oseba. Naša živahna malčica tega niti slučajno ne tolerira.
– Igranje igrice “žabica”: otrok se usede na tla z nogami spredaj, podplata se stikata, kolena so razširjena. Kolena so sicer v zraku a jih z rokami ponavljajoče potiska otrok sam proti tlem.
– Sedenje po turško.
– Igre, v katerih otrok sedi na tleh in z obema nogama prijemlje in premika predmete.

Nevrofizioterapevtka pravi, da je možno noge v tako zgodnji mladosti 100% korigirati – nekateri starši so celo tako pridni, da spravijo otrokove nožice v drugo skrajnost na O.

lp

Še to:

Naša sedi s z nogami nazaj in s zvrnjenimi stopalci zvrnjenimi NAVZVEN – levo in desno od sebe, ne pod ritko. Če bi imela stopalca pod ritko (v bistvu bi sedela na podplatih) bi bilo po besedah fizioterapevtke OK.

lp

Saj vem, saj vem, samo težko je opisati ta položaj. Sedi v bistvu na ritki, kolena tako kot bi klečala,nogice pa kot plavutke pri rački navzven. He? Najboljša bi bila slika.

Hvala za nasvete fizioterapevtke, super.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

živjo

dragi enoči

hvala za posredovanje navodil za vaje

lp

nadja

New Report

Close