Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Bruhanje na 15 minut

Bruhanje na 15 minut

Moja 6-letna hčera lahko ob določenih infekcijah bruha tudi na 15 minut (ponavadi je njeno bruhanje tako intenzivno ali pa ga ni) in to lahko tudi pol dneva. Seveda potem pristane v bolnici, popolnoma izčrpana in na infuziji. Tisti dan ne je, naslednji dan pa že, vendar ne veliko. Ji ne paše. Ker je do sedaj še vsako bruhanje “prineslo” tudi bolnišnično zdravljenje oz. dehidracijo, me zanima, kaj in kako naj v prihodnje ravnam. Dobesedno groza me je, ko njena mlajša sestrica iz vrtca prinese kakšno virusno okužbo (in bruha, vendar ne tako intenzivno), saj se bojim, da bo tudi starejša zbolela spet tako zelo, da bo morala v bolnico. Sedaj, ko imamo doma še dojenčico, bi res rada vse naredila, da to bruhanje ne bi bilo tako močno, saj si ne predstavljam, da bi hodila starejšo obiskovat na pediatrični oddelek, doma pa bi me čakala 3-mesečna dojenčica, ki jo za povrh še dojim. Zato, prosim, povejte mi, ali lahko s hčerko, ki bruha tako močno in velikokrat (tudi na 15 minut, ali vsaj 30 minut) sem doma, jo doma dam v posteljo, in jo imam doma. Kdaj ji naj ponudim pijačo, saj če bruha na tako pogosto, verjetno glih nima smisla dajati vodo, ker jo bo tako ali tako zbruhala. Ali pač? In kdaj naj v takem primeru sploh z njo stopim do pediatra? Sama vožnja namreč še poslabša njeno slabost (tako ali tako ji je v avtu, ko je bila mlajša, bilo velikokrat slabo, če smo šli na nekoliko daljšo vožnjo).

Hvala za odgovor.

Spoštovani It,
ali vaša deklica bruha ob črevesnih infektih (torej gastroenterokolitisih.bruhanje in driska), ali bruha tudi ob angini, vnetjih ušes? Pri teh boleznih je bruhanje zelo pogosto, pri vaši deklici pa je očitno tako, da bolj bruha. In pristane na rehidraciji v bolnišnici. Lahko rečem, da bo to sicer prerasla, vendar je to težava sedaj in razumljivo je, da vas skrbi in želite vedeti, kako ji lahko pomagate.

Žal lahko rečem samo nekaj o splošnih uspehih pri rehidraciji na usta.
Tudi med bruhanjem moramo dajati tekočine, čeprav vidite, da takoj spet bruha in morda pomislite, da je pravzaprav dodana tekočina vzrok ponovnega bruhanja.
Med bruhanjem dodate na 10 minut nekaj požirkov tekočine, glede na pogostost bruhanja svetujem tudi dodajati Nelit, ki nadomešča izbruhane elektrilite. Ne glede na to, da se vam takoj porodi povezava: več ko pije, več bruha, ji vsakih 10 minut dajte popiti nekaj požirkov vode. Če date več, npr. 2 dcl pa res takoj izbruha. To delajte, dokler ne neha bruhati (včasih celo 4-6 ur, torej tudi 10x ali več bruhajo). Opazujte tudi lulanje, če otrok ne lula več kot 3-4 ure, je to znak, da telo “špara” tekočino zaradi slabšega vnosa tekočin in izgube z bruhanjem.
Če pa je vnos nemogoč, otrok noče piti ali pa res takoj po nekaj žlicah tekočine ponovno bruha, potem druge, kot infuzija za nadomeščanje tekočin, ni.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Moja hčerka bruha tudi ob anginah oz. visokih vročinah. Za vsako možno infekcijo pa jo boli trebušček (okoli popka), tako da sem lahko rečem bolj kot ne ves čas na trnih, ali bo spet vse skupaj preraslo v bruhanje.

Ne razumem pa, kako lahko takrat, ko jo sprejmejo na oddelek, ko se uleže na posteljo in ji dajo infuzijo, kako lahko takrat pa več ne bruha. Tega enostavno ne razumem.

Doma bruha, v avtu bruha, v čakalnici bruha, ko smo v bolnici na oddelku pa več ne. Psiha?

Verjetno bi lahko temu tako rekli, skratka zelo psihosomatsko reagira, svoje duševne bolečine in strahove izrazi na telesni ravni. Občutljiva deklica, pomagajte ji, da preživi te svoje strahove, tolažite jo.
Saj bo prerasla, boste videli. Moja hči je skoraj do 14. leta vedno bruhala, ko je grmelo. Pa je že čisto dobro razumela, da vse skupaj nič ni, ampak … vse zastonj, ona je ob prvem mrmranju na nebu začela bruhati. In tudi v avtu ji je bilo slabo. Taki pač so.

Boste dali to skozi, samo pazite, da ne dehidrira, morda bosta še nekajkrat pristali na infekcijski, sčasoma pa bo bolje.

Lep večer,
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close