Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija AKUTNI LARINGITIS

AKUTNI LARINGITIS

Spoštovani,
en lep in prijazen pozdrav na samem začetku.
Na Vas se obračam z naslednjim vprašanje, oz. mojo dilemo:
mlajši sin (star 4,7 let) ima aakutni laringitis. Je sicer astmatik (0d njegovega 3,5 m starosti do približno 3 leta sva bila na medikamentozni terapiji), sedaj pa do tega ponedeljka brez. Po navodilu pediatra mu dajem Flixsotide (50) 2 vpiha/6 ur in Ventolin 2 vpiha po potrebi. Z Ventolinom je bil narejen BDT (pred V 120, po V – 15 minut po vpihu- 150), terapija je odmerejna za teden dni s postopno odtegnitvijo.
Vljudno Vas prosim še za Vaše cenjeno mnenje glede BDT in na kaj le-ta nakazuje (pediater je govoril tudi o akutnem bronhitisu v povezavi s tem testom). Otrok je sicer živahen, ješč in afebrilen, vendar precej kašlja in me zanima ali gre lahko v vrtec (njegova želja)?
Lep in prijazen dan še naprej,
Staška

Spoštovana Saška,
bronhodilatatorni poskus je poskus z bronhodilatatorjem (Ventolin, Berodual), ki ga damo otroku z obstruktivnim izvidom nad pljuči, če sumimo na astmo. npr., včasih pa samo zaradi razjasnitve izvida nad pljuči. Govorimo o pozitivnem BDT, če se otroku PEF 20 minut po inhalaciji zviša vsaj za 20%. Če se zviša manj, je diagnoza astme manj verjetna, saj je znano, da Ventolin zviša pljučno funkcijo za približno 10% po inhalaciji tudi povsem zdravemu človeku.
Pri vas je bil PEF pred inhalacijo 120, po inhalaciji pa 150 l/min. To vsekakor znaša nekaj malega več kot 20%. Torej mu je Ventolin olajšal zoženje bronhijev, ki nastane zaradi hiperreaktivnosti alergijsko vnetih dihal.
Če je diagnoza astme zelo verjetna, potem je terpija s Flixotidom nujna stalno, le v nekaj primerih lahko flixotide opustimo in čakamo poslabšanje.
Torej, če imate v družini astmo ali alergije, otrok je lepo odreagiral na Ventolin, potem je treba Flixotide jemati stalno v najmanjši dozi, pri kateri je brez težav. Če ste imeli sedj poslabšanje, potem pomeni, da ni popolnoma brez težav. Tudi kašelj to potrjuje.

Z vrtcem počakajte še malo, da bo povsem jasno izboljšanje, pa da se ne bi takoj česa spet nalezel, saj so virusni infekti znani povzročitelji astmatičnih poslabšanj.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spštovani,
najlepša hvala za hiter odgovor.
Po Vašem mneju naj bi torej tudi po tednu dni nadaljevala s Flixotidom v minimalni dozi s katero bi vzdrževali stanje?
Ali menite, da bi bil dobrodošel kontrolni pregled po tednu dni?
Ali naj Ventolin še dodajam po potrebi oz. prvotno je bil namenjen samo za bronhodilatatorni test, ki pa je bil pozitiven?
Želim Vam lep in prijazen sončen dan,
Staška

Pozdravljeni Staška,
pri vašem fantičku gre za dve stvari. Astmo, ki jo zdravimo s Flixotidom in Ventolinom po potrebi (Flixotide 50 vsak dan 1 vpih, če je brez poslabšanj, ob poslabšanju dvignemo na 2x dnevno tudo po 4 vpihe, odvisno, to pove pediater, ko ga pregleda). Ventolin v nekaj dneh ukinemo, saj nam prevelika poraba Ventolina (če ga rabi 1-2x tedensko, je to prevelika poraba, potrebno je dvigniti Flixotide) kaže na slabo vodeno astmo. Otrok, ki vsake 3 mesece potrebuje nov pršilnik, ima slabo vodeno astmo.

Druga stvar pa je akutni laringitis, ki ga zdravimo z vlažnimi inhalacijami, če pa je stvar hujša Dexamethason tabletkami (v 1x dozi, ker trenutno Dexa ni dobiti, damo Medrol), v hudem poslabšanju pa Adrenalin v inhalaciji (ali Suprarenin, najbolje Micronephrin). Včasih je potrebno Dexa ponoviti naslednji dan, naprej pa nič. Ker ne sme biti več težav. Samo lajajoči kašelj v okviru infekta, brez značilnega piska pri vdihu in težkega dihanja pa ni akutni (obstruktivni) laringitis ali krup po domače. In zdravimo tisto, kar je problem (običajno nos!).

Vendar moram povedati, da se vsi ne držijo teh smernic, ki so uradno priporočene s strani pedaitrov pulmologov.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Staška

New Report

Close