Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija sojino mleko

sojino mleko

Spoštovani,
moj sinček (star 14 mesecev) je alergičen na mleko in jajca (ugotovljeno pri 10 mesecih). Dobil je Pregomin, ki pa ga nikakor ni hotel sprejeti. Potem sem mešala polovico pregomina s polovico riževega ali sojinega mleka. Nato pa sem to opustila, ker priprava vzame veliko časa in ne da se mi ne bi dsalo vendar sem si rekla, če se sploh splača za dcl Pregomina to delati. V vrtcu zjutraj pri mlečni kašici še vedno dobi pol Pregomina pol riževega mleka. Doma mu jaz pripravljam kašice samo na sojinem mleku. Dobila sem takega, ki ima poleg kalcija dodanih še 7 vitaminov. Ker sem v enem od vaših postov prebrala, da sojino mleko šele po 2 letu starosti me sedaj skrbi ali je prav da mu ga dajem.
Skrbi me tudi, da sinček ne dobi preveč sladkih obrokov. Navajam primer jedilnika npr. v soboto:

zjutraj pirina kašica na sojinem mleku (ki je sladkano, ali je veliko 3 g sladkorja na 100 ml mleka?)
malica banana z jabolkom
kosilo zelenjava in meso ali le zelenjava
malica sojin jogurt (ki je tudi sladkan) ali če gremo ven sadni frutek košček pirinega kruha
večerja zopet kašica (pirina ali prosena ali ajdova,…) na sojinem mleku (sladkanem).

Kaj mislite? No saj če sama preberem se zgrozim, ker se mi zdi, da je res preveč sladkih obrokov, problem je v tem, da je še zbirčen in mu včasih kaj pripravim potem pa noiče jesti in ker se mudi (lačna usta) mu moram na hitrco nekaj dati, to je pa s. jogurt ali frutek,…

Hvala za odgovor in lep dan vam želim,
byby

Spoštovana byby,
ker ima otrok alergijo na jajca in mleko, je vaš izbor jedi pač okrnjen. Če k temu dodate še osebni okus, potem otrok je to, kar je. Važno je, da napreduje. Morda poskusite beli saldkor zamenjati s kakšnim drugim sladilom: 100% naravna marmelada, rjav sladkor (ne med!), občasno poparjene in mlete rozine … Sladkajte vedno manj, zavesto dajte le 3/4 količine, ki jo dajete sedaj. Saj ne, da je sedaj grozno preveč sladkano, samo navadijo se tega sladkobnega okusa in jim je potem nesladkana hrana neokusna, medla. Zato je bolje, da jim tega okusa sploh ne privzgojimo. Pijač pa mu sploh ne sladkajte, tudi čaj naj pije grenak. Če uživa sok, naj bo 100% sok (brez dodanega sladkorja), razredčen z vodo.

Za ostala živila poglejte še pri UKREPI pri alegijah -alergija na jajca in mleko.
Kar pogumno, čez nekaj mesecev boste že prava mojstrica v pripravi živil alergičnemu malčku.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč najlepša hvala za hiter odgovor.

Rada bi povedala, da npr. beli sladkor sploh ne uporabljamo, če že potem rjavi, pa vendar pri sinčku sladkorja sploh ne uporabljam. Če mu že kaj sama sladkam potem mu ponavadi z javorjevim sirupom ali malo zmečkane banane, ali z suhim sadjem.
Kar se pa tiče sojinega mleka, ta je že sladkan ko ga kupim, zato sem vas tudi vprašala, če je 3g sladkorja na 100 ml sojinega mleka preveč (to piše na embalaži).

Tudi pije le vodo, redko nesladkan čaj in včasih 100% jabolčni sok.

Niste mi nič napisala, če je glede na njegovo starost zelo sporno da mu dajem sojino mleko, glede na to, da ste v postu spodaj pisala, da je pri alergijah s. mleko prepovedano do 2 leta?! Aja še to bi povedala, da mu dostikrat za malico dam sojin sir-tofu in jabolko, zmiksano.

Hvala in lep večer želim,
byby

Dober večer, byby,
če je otrok alergičen na kravje mleko, potem mu je sojino mleko predpisal alergolog. Tako je tudi napisano pri ukrepih: dovoljena živila-mleko, ki ga predpiše alergolog, če pa ne, pa sojino mleko nad 2 leti. (navodila so iz pediatrične klinike)
Ne skrbite zaradi tega navodila, to so pač splošna navodila, za vse enaka. Za vsakega otroka pa so lahko tudi malo bolj drugačna. Mislim, da odlično delate, kar se tiče sladkorjev, ne morete pa nič narediti, če je sojino mleko že sladkano. Morda poskusite malo zmanjšati količino sojinega mleka, sojine izdelke pa morda 2-3x tedensko. Namesto sojinega ponudite drugo dovoljeno mleko (riževo, ampak zdi se mi, da je to tudi sladko).

Eno srednjo mero pri vsem, boste videli, da bo vse v redu. Nič ne skrbite,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close