Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

Spoštovani,

Naš skoraj 16 mesečni sin nikakor noče piti mleka (niti če mu vanj dodam zmiksano sadje – ne želim pa mu dodajati sladkorja; niti mu nisem poskusila dati industrijsko pripravljenih mlečnih naptkov – Monty…). Ima pa rad ostale mlečne izdelke – jogurt, skute, čokolino, sir…..

(naj še povem, da tudi sama kot otrok mleka nisem pila – sem imela pa podobno kot on zelo rada mlečne izdelke).

Sin se drugače normalno razvija, je zdrav (le z občasnimi krajšimi “smrkanji”).

Ali moram biti zaradi tega zaskrbljena? Vem, da bi moral spiti vsaj nekaj dcl mleka na dan; ostalih mlečnih obrokov ima na dan 2-3. Kaj lahko storimo? Ali bi mu morali ponuditi mleko v prahu?

Lep pozdrav
MAja

Dober dan, punči,
včasih vidimo, da otroci ne marajo mleka. Potem pa pri nekaterih od teh ugotovimo, da mleka pravzaprav ne prenašajo, ker imajo ali laktozno intoleranco ali pa kakšno drugo motnjo, da ne prebavljajo mleka. Mlečne izdelke pa lahko, ker so ti že fermentirani.
Lahko poskusite mleko v prahu (ali mlečno formulo za velike otroke ali pa Pomurko v prahu za otroke). Če tudi to ne gre, se ni potrebno obremenjevati, glede na to, da uživa jogurte, skute, sire in ostale izdelke.
Morda bi enkrat kasneje to povedali vašemu zdravniku, pa se lahko napoti na pregled in testiranje za ev. napake v presnavljanju mleka. Čeprav, če čokolino, ki ga naredite na navadnem mleku, lepo prenaša in po njem nima driske, potem verjetno le ne gre za kakšno napako temveč zato, da mleka pač ne mara.
Torej, jogurt, skuta, sir in ostalo dalje, mleko pa bo, ko bo. Ponavadi vidimo to pri dolgo dojenih otrocih, ki jim kravje mleko potem nikakor ne ustreza po okusu.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

NAjlepša hvala za odgovor – bo očitno res tako, kot pravi moja mami – namreč da sem tudi jaz na isti način “gor zrasla” pa mi nikoli ni nič manjkalo…

Mogoče je pa le bolj po meni in mu okus mleka res ne odgovarja (tudi jaz se malo silim z njim) .

LEp vikend
Maja

New Report

Close