Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija viroza

viroza

Pozdravljeni! V četrtek zjutraj se je moja 22-mesečna hči zbudila z vročino, 39.7. Seveda sem ostala z njo doma, ji dala calpol in jo opazovala. Teklo ji je z noska in nič drugega. Ker je njen zdravnik delal ravno dopoldan, sva šle kar takoj tja. Vse b.p., zato se je odločil, glede na to, da se je bližal vikend, da bo dal pregledat kri. In imela je povečane levkocite – 22. Rekel je, da bo raje predpisal antibiotik in da bi naj vročina padla po cca. 48 rah. Punca še vedno ima vročino, vendar ni več tako hudo, kot je bilo prvi dan. Zanima me, za kakšno vnetje lahko gre pri tako povečanih levkocitih (ušesa, grla so o.k.), kašlja tudi ne. Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni, alja,
običajno po nekaj urah bolezni ni mogoče točno ločiti, ali je infekt bakterijski ali virusni, razen v nekaj izjemno nujnih in nevarnih stanjih (ampak takrat je otrok tudi resnično bolan in tako tudi izgleda). Nasvet ob podobnih znakih, kot ste ga opisali, je: zbijati temperaturo, če je povišana nad 38,5, čiščenje noska in opazovanje, šele po 24 urah ali več pa obisk pri zdravniku.
V prvih urah tudi napovedna ocena povišanih levkocitov ni ravno 100%. Če je otrok bruhal, so tudi lahko pivišani. Levkocitozo 22 vidimo tudi pri adenovirusnih infektih, skoraj vedno. Tako da levko 22 ne pomeni vedno, da je infekt bakterijski.
Če temperatura po 72 urah ne pade (običajno pa pade že največ po 48 urah), temu ni vzrok “nepravi” antibiotik, ampak v 99% napačna ocena – infekt je virusni in antibiotika ne potrebuje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close