Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija agresivnost pri 17 mesečnikih

agresivnost pri 17 mesečnikih

Zadnje čase opažam, da je moja pupa vse bolj agresivna. Npr. vzame kocko in me udari po glavi. Kar tako, brez nekega povoda. Naj povem, da je zadnja dva m,eseca v varstvu, kjer je tudi deček, ki je zelo nagnjen k agresiji (ščipa, tapa, grize,..). Star je pa isto 17 mesecev. Zanima me, če je to povezano (da je naša pupa videla njega in se sedaj še sama tako obnaša) ali je to samo ena od faz v razvoju in bo minila.
Zanima me tudi, kako naj reagiram v takšni situaciji in kako ji preusmeriti to negativno energijo na kaj drugega?
Lp in hvala

Spoštovana m.a.m.a-,
deklica je v obdobju, kjer zaradi različnih vzrokov (tudi npr. ločenost od mamice, ki je primarni objekt) opažamo agresivno obnašanje. Nekako je to del normalnega obnašanja, seveda pa ni sprejemljivo. Vedno ji pokažite, da tega ne odobravate, odmaknite se, vendar je ne kaznujte zaradi tega.

Vedeti mora, da to ni prav, da boli, da se tega nikomur ne dela, ne kaznujte pa je s svojo “neoprisotnostjo” (mislim, potem pa mamice ne bo več, ali pa: grem in me ne bo več).

Če pa vam kdaj poči film in ji vrnete (seveda ne s kocko), ne bo tudi nič narobe, ampak samo 1x. No, zdaj pa po meni, da dovoljujem pretepanje otrok. Ni res, samo razumem, da človek v takem primeru, ko jih s kocko dobi po glavi, tudi včasih nerazumsko reagira, potem pa se mamice sekirajo in še čez 10 let mislijo, da je npr. dobil en cvek v šoli zaradi tega.

Torej, vedno pokazati, da to ni prav.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Z vračanjem sem poskusila, pa se je ne prime. Misli, da je vse to igra (če jo npr. povlečem za lase, potem me ona še enkrat in se pri tem smeji; če jo npr. udarim po rokci, me isto tepe nazaj in se smeji…). Poskusim ji razložiti, da to ne sme delat in da to boli. Kolikor uspem ne vem. Ponavadi ji igračo s katero me udari tudi odvzamem, še pred tem pa ji povem zakaj sem ji jo odvzela in da je ne bo dobila če se bo tako obnašala. Mislite, da je to ok?

V redu, m.a.m.a.,
tako delajte, vedno ji stvar odvzemite in naj je ne dobi nazaj npr. 2 dni. Prav tako VEDNO pokažite, da vas boli in da to ni sprejemljivo obnašanje.
Saj bo, veste, zdaj izgleda, kot da nič ne razume, ampak bo kmalu povezala npr. bolečine po kakšnem padcu in to, da jo potolažite s poljubčkom in z njenim tepežem, vašo bolečino in njenimi udarci. Samo vztrajni bodite. Vem, da je hudo, ko vas vaš srček takole tepe, ampak res še ne razume, da vas boli in da ni prav. Potem pa nenadoma, kot žarnica nad glavo, razumevanje. Samo vedno mora videti, da to ni prav. Odmaknite se (ne pa umaknite , torej da vas ni), ne igrajte se več, pokažite prizadetost.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odg…
Saj v bistvu pri nas še ni ne vem kako hudo, ampak bolje ukrepati prej kot kasneje.
Hvala!!!!

New Report

Close