Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Oslovski kašelj

Oslovski kašelj

Moj dveletni sin zaradi hipogamaglobulinemije še ni bil cepljen. Pred kakšnim mesecem in pol je z znaki prehlada in nato s trdovratnim kašljem zbolela njegova sestrična, s katero je bil v dnevnem stiku. Zdravili so jo za atipično pljučnico (brez, da bi pregledali krvno sliko ali odvzeli bris). Po dveh tednih je zbolel tudi moj sin z identičnimi znaki. Sicer še nimamo izvidov z inf. klinike, kamor je bil napoten, vendar sumijo in tudi sama menim, da ima oslovski kašelj. Napadi se pojavljajo predvsem kadar spi, kadar se razburi ali fizično utrudi. Ponoči se sliši tudi tisti po mojem značilen vdih (kot da bi imel totalno zožena dihala in zato ne more priti do zraka).
Vse skupaj traja že tri tedne, značilni napadi pa se pojavljajo en teden. Je kar precej izčrpan in utrujen zaradi pomanjkanja spanca, čeprav ima ponoči le 2-3 napade, ki trajajo pribl. 2 minuti, nato pa zaspi.

In sedaj me muči nekaj vprašanj:

Kaj storiti ob napadu kašlja razen tapkanja po hrbtu?

Ali ga lahko kopam?

Ali lahko hodi na sprehode, ko je sedaj tak mraz?

Ali se lahko v tej fazi stanje še poslabša in bo začel ob napadih tudi pomodrevati (sedaj postane le čisto rdeč)? Namreč njegov pediater je dejal, da zaenkrat kaže, da ima blažjo obliko.

Še kakšni drugi ukrepi, da bi mu olajšala to obdobje (menda 2 do 3 mesece)? Morski zrak, gorski zrak?

Hvala za pomoč!

Rada pa bi opozorila vse mamice, ki svojih otročkov namenoma brez pravih vzrokov ne cepijo, naj dobro premislijo kaj delajo. Oslovski kašelj je otroška bolezen, ki je stalno prisotna tudi na našem prostoru kljub cepljenjem, saj cepivo proti njemu drži le nekaj let (okoli 5), nato pa nima več učinka in otrok lahko zboli. Ker pa je že starejši ni tako hudega poteka kot pri mlajših otročkih. In, NE, za oslivski kašelj NI zdravila!

Dobro jutro Andrejka,
dokler ne bo znan izvid protiteles na Bordetello pertussis, se ne da čisto stoodstotno napovedati kaj pametnega.
Napadi kašlja pri oslovskem kašlju lahko trajajo več tednov, res pa je, da so vedno blažji.
Dokler so pogosti, potem vsam odsvetujem vse, kar mu lahko sproži napad kašlja (od mrzlega zraka, telesnega napora, divjanja). Glede na potek, sklepam, da je najhujšo fazo še prešel, tako da pomodrevanja ob napadu kašlja ni več pričakovati.

Oslovski kašelj JE PRISOTEN V NAŠI POPULACIJI, zbolijo večji otroci in mladostniki, ki so bili redno cepljeni in seveda vsi tisti, ki niso bili cepljeni. Odpornost namreč začne po 5 ali 6- letih po cepljenju padati in zato lahko ponovno zbolijo. K sreči je zaradi cepljenja potek bolezni blag. Letos smo pri nas imeli kar nekaj oslovskega kašlja pri šolarjih (od 9. leta starosti dalje), ki smo ga diagnosticirali običajno po 3 tednih kašlja (to je namreč tako neverjetna diagnoza, da morda nanjo malo kasneje pomislimo, na koncu pa smo bili že tako uspešni, da smo dignozo potrdili že po1 tednu kašlja). Nevarnosti pri tako velikih otrocih ni, razen te, ki ste jo na žalost imeli vi. TAKI OTROCI OKUŽIJO NECEPLJENE OTROKE, NOVOROJENČKE (ki še niso bili cepljeni) IN TISTE OTROKE, KI ZARADI DRUGIH VZROKOV NISO BILI CEPLJENI. Popolnoma se strinjam z vami o neodgovornosti necepljenja. Žal, to je naš vsakdan.
Ker se problema obolevanja za oslovskim kašljem pri šolarjih in mladostnikih zavedamo (vse inštitucije v državi, kji se s tem ukvarjajo), se pripravlja shema cepljenj, v kateri bo tudi pri šolarjih in mladostnikih uvedena revakcinacija proti oslovskemu kašlju. Nekaj logističnih težav vsekakor je (namreč, tile večji otroci so bili cepljeni s celularnim cepivom, tile mlajši pa z boljšim acelularnim). No, vsaj upam, da bo, sicer bodo naši novorojenčki in dojenčki do 3. meseca še bolj ogroženi.

Želim vam, da kašelj čimprej mine. Žal kakšnih posebnih ukrepov ni, čakamo da napad mine. Žal.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Moja stara mama je večkrat pripovedovala, da je imel moj oče nekaj let pred 2. svetovno vojno grozen oslovski kašelj in da je trajal zelo dolgo. Njegova precej premožna teta ga je odpeljala na letališče in poskrbela za polet z avionom, ki je nekajkrat zapored vzletel kar visoko, pristal in spet vzletel. Ta hitra sprememba naj bi pomagala, da so se napadi nehali.
Seveda pa ne vem, če je bil vzrok za prenehanje napadov kašlja polet ali pa je slučajno oslovski kašelj takrat izzvenel. Morda ne bi škodilo poskusiti. Vprašajte še zdravnika za mnenje.

Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.

Uf, še eno vprašanje:
Gamaglobuline ima sedaj o.k. Zato je pred pol leta alergologinja dejala, da se ga cepi pod nadzorom. Na dogovorjeni datum smo ga peljali, pa so nas poslali domov, ker naj bi bil prehlajen (ni kazal zunanjih znakov, menda je imel pordelo grlo). Dobili smo navodila, da mora biti vsaj 10 dni popolnoma zdrav, da ga lahko cepijo (ne vem kdaj bo to, saj je vseskozi prehlajen).

Skratka, to sploh ni pomembno, zanima pa me kako ga bodo sedaj cepili, če bo izolirana Bordetela Pertusis? Ker so klasična cepiva kombinirana, me zanima ali obstajajo tudi cepiva posebej za davico in tetanus, ali bo cepljen tudi za oslovski kašelj, čeprav ga bo prebolel?

Skrbi me kdaj bo cepljen, saj sprva ni smel biti zaradi zimskih viroz, potem je imel hud pretres možganov, pa je pediater cepljenje odsvetoval, sedaj pa to!

Lep pozdrav!

Spoštovana j654,
danes imamo cepljenja, v primeru bolezni pa so pri oslovskem kašlju nekje do drugega tedna bolezni popolnoma in 100% uspešni antibiotiki. Napadi kašlja pač spadajo k bolezni, ko antibiotik svoje opravi, se število napadov zmanjša in bolezen vsaj za 3x skrajša.
Problem je pomisliti na to bolezen, zato običajno starši pripeljejo k zdravniku po 3 tednih kašlja, zdravnik pa tudi ne pomisli kot prvo diagnozo takoj na oslovski kašelj.
Kar smo pri nas videli letos, je bilo zdravljenje zelo uspešno celo po 4 tednih kašlja (v literaturi pravijo po dveh tednih), saj so otroci (tako tisti, ki smo jih zdravili po 2 tednih kašlja, po 3 in celo 4 tednih kašlja) enako dobro v 4 dneh odreagirali na antibiotik. Vse oslovske kašlje smo dokazali s protitelesi, tako da je diagnoza bila potrjena in nismo zdravili kr neki.

Torej, višinsko zdravljenje v tem primeru, danes, ko diagnozo potrdimo v 3 dneh in ko imamo uspešne antibiotike, je nekako izven.
Zahvaljujem pa se vam za pravzaprav zgodovinski spomin, kaj vse so včasih naredili, da bi otroku pomagali. Ker ni bilo zdravil.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

¨Še nekaj. Nam niso dali nobenega antibiotika, kljub temu, da sem otroka vmes 3x! peljala k pediatru (po enem, dveh in dveh in pol tednih po začetku bolezni). Šele pri zadnjem obisku smo bili poslani na inf. kl. z diagnozo sum na pertusis, tudi tam so v tistih prvih izvidih (v torek ta teden, krvnih izvidov pa še ni) napisali, da gre glede na anamnezo verejtno za osl. kašelj, terapija pa je simptomatska. In niso predpisali nobenih antibiotikov, čeprav je bil to tretji teden po začetku bolezni.

Spoštovana Andrejka,
nič ne skrbite, alergologi bodo že vedeli, kdaj je otrok dovolj zdrav in kaj bodo cepili. Res je, da cepivo, ki bi vsebovalo komponente Davica-Tetanus- inaktivirani Polio-Hemofilus influence, torej brez pertusis pri nas (še) ni na voljo, ampak bodo že našli ustrezen način. Morda bi o tem več vedela dr. Pirnat Nina na forumu cepljenja.

Sedaj, ko bo teh zimskih viroz konec (vsaj upam, glede na vreme slabo kaže) in bo otrok boljši in bolj zdrav, bo čas za cepljenje.
Saj bo, boste videli. Čeprav ste res “pokasirali” kar nekaj hujših zadev v zadnjem času, pa še pretres možganov. Revček ubogi, kaj vse je že dal skozi.
Ampak, mami, kar pogumno dalje, vse bo v redu.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ja, Andrejka, saj.
Najprej se ni vedelo, da je to oslovski kašelj (začetni znaki, v prvem tednu so enaki kot pri vseh infektih dihal, le prehladni znaki so običajno pri oslovskem kašlju odsotni), potem, ko pa je bil podan sum in odvzeta kri, pa je bilo po priporočilih in temu, kar trenutno velja (da se zdravi v drugem tednu, potem pa sploh nima smisla in je nepotrebno) pač tako. Otrok je torej sam prebolel in premagal oslovski kašelj.
Pri nas smo v dispanzerju vseeno zdravili (tudi v 3. in 4. tednu bolezni) in je bilo v redu. Vedno pa se vprašaš, ali je bilo bolje zaradi antibiotika (ker velja, da po 2. tednu nima smisla) ali pa bi bilo bolje v vsakem primeru. Sklepamo, da je bilo v redu, glede na to, da so vsi dobro odreagirali po 4-5 dneh antibiotične terapije, ki pa je bila uvedena različno, enim po 4 tednih, enim pa res v drugem tednu.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za prijaznost, zares ste me potolažili!!! :))

Lep dan še naprej!

Pozdravljeni,

Doma imamo deklico staro dva tedna in dva fanta stara 4 leta. Pri nečakinji se je v šoli pojavil oslovski kašelj, ki ga pri nečakinji niso diagnosticirali, saj ji niso vzeli brisa. Nečakinja že daj čas močno kašlja, a ta kašelj poteka brez tistih značilnih vdihov. Predpisali so ji Berudual in Flexotide, a se kašel kljub temu ni pozdravil. Kašel se je sicer po 14 dneh nekoliko umiril, a so se sedaj pri nečakinji pojavili znaki prehlada. Ob ponovnem obisku pediatra je dobila antibiotik, Sumamed, brisa ji niso vzeli saj so rekli da bi po tolikšnem času bil negativen in pojasnili da po 5 dneh od začetka jemanja antibiotika ni več kužna. Ali to glede kužnosti drži?
Mene pa zanima, ali lahko naša dva fanta ob stiku z dedkom in babico, ki sta bila v stiku z nečakinjo, prineseta okužbo tudi na sestrico. Kako dolgo naj se izogibamo stikom z nečakinjo in z ostalimi, ki so bili in so v stiku z njo.
Pa še eno vprašanje, zanima me če se okužba z oslovskim kašljem prenaša kaplično, če lahko otroci, ki so cepljeni le to prenesejo na druge ljudi. Torej če lahko prenašajo in ob tem ne zbolijo.

Za odgovor se Vam zahvaljujem, Saša

New Report

Close