Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija bolečine v nogah

bolečine v nogah

Spoštovani, prosim vas za mnenje. Sin je star 9 let, velik 145 cm in težak 40 kg. Oba z njegovim očetom sva višje postave. Že več let pogosto toži, da ga bolijo noge, predvsem v spodnjem delu do kolen. Na to sem večkrat opozarjala njegovega zdravnika, vendar ni opazil kakšnih posebnosti (pregledal in pretipal mu je noge, ploskost stopal, izmeril kosti…). Sedaj mu je dal preverit alkalno fosfatazo, katere vrednost je 3,59. Drugače je sin zdrav, ni imel udarnin, zlomov, se raznoliko prehranjuje, pogosto hodi, kolesari, plava… Kaj bi lahko bil vzrok bolečin v nogah.
Hvala.

Spoštovana Iva,
vaš deček je velik fant, saj je le 5% fantov njegove starosti večjih od njega. Kar lepo bi bilo videti 100 9 letnih fantov, pa samo 5 večjih. Tudi po teži je na isti krivulji kot po višini, torej je popolnoma simetričen.
V tej starosti večkrat opazujemo raznorazne bolečine v nogah, stopalih, posameznih kosteh v stopalih, kolenih … Vedno je sicer potrebno pregledati vsako bolečino, še posebej če se pojavlja ponoči, ga morebiti celo zbudi iz spanja in če se pojavijo kakršnekoli izbokline na kosti. Ko pa (v99%) to izključimo, rečemo, da gre za rastne bolečine.

Alkalna fostataza je povišana, v skladu z rastjo v tem obdobju.

Če torej ni nobenih oteklin na kosti (slabe stvari se običajno pojavijo na eni strani), se bolečine selijo, so na obeh straneh, enkrat pod kolenom, drugič na sprednji strani goleni, tretjič spet v stopalu, potem lahko rečemo, da so bolečine v zvezi z rastjo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close