Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija nizka telesna teža

nizka telesna teža

Lep pozdrav!

Imamo punčko (2 tedna), ki se je rodila 10 dni prezgodaj, velika 46 cm, težka pa le 2200g. Nihče nam ni povedal, kaj bi bil lahko vzrok za nizko telesno težo, pediatrinja v porodnišnici je le rekla, da je zahiranček, diagnoza: majhna za gestacijsko starost (simetrična). Ali mi lahko poveste, zakaj pride do tega? Naj povem, da sem nekadilka in tudi nisem uživala nikakršnih zdravil. Ugotovili so mi gestacijski diabetes, ki pa sem ga ‘ukrotila’ z dieto.

Hvala za odgovor,

rahlo zaskrbljena mamica

Pozdravljeni, gostja,
vzrokov za simetrično zahiranost je veliko. Simetrični zahirančki so tisti, pri katerih sta tako telesna višina kot telesna teža in obseg glavice premajhni glede na starost novorojenčka. Za primerno rast v maternici so potrebni pravi pogoji, tako da je za zahiranost lahko vzrok s strani matere ali s strani otroka. Pri simetričnih zahirančkih je ponavadi vzrok deloval že v zgodnji nosečnosti, pri asimetrični (npr. primeren obseg glavice, pa z nizko težo) pa proti koncu nosečnosti in ponavadi zaradi bolezni s strani matere (npr. nezadostnost posteljice zaradi povišanega krvnega tlaka).
Pri simetričnih zahirančkih je ponavadi vzrok bolj na strani otroka, tako da vam informacij brez poznavanja poteka nosečnosti, poroda, ocen otroka pri rojstvu in poporodnega poteka ne morem povedati nič.
Mislim, da morate vaše skrbi povedati bodočemu izbranemu pediatru in z njim poiskati vzroke. Tukaj to ni možno storiti.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close