Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija 5 letnik in kakanje

5 letnik in kakanje

Moj petletnik se že več kot en mesec (morda dva) delno pokaka v hlače. Kako to zgleda? Najprej ga zavohaš, ker smrdi, kot da bi se popolnoma pokakal, a vidiš, da so v bistvu umazane le hlačke. Ko ga potem pošljem na WC takoj kaka brez problema. Tudi, če mu kdaj kar tako “na blef” rečem, da naj gre na WC kakat, se mi velikokrat pokaka takoj.
Ugotovila sem, da on čuti kdaj se mu mudi, a takrat kar počepne “in počaka, da mine”. Kot da ne bi imel časa, da bi šel na WC, kot da se mu to zdi nepotrebno in brezveze.

Poskusila sem že vse (vsaj po mojem mnenju); z lepo besedo, s kreganjem, z ignoriranjem (samo rekla, da naj se gre preobleč), s pogovorom, z grožnjo (da bom hlačke pokazala prijateljem)… Nič ne pomaga.

Najhuje od vsega pa je med drugim(!) tudi to, da bo šel septembra v šolo.

Kaj naj še storim? Kako naj ga prepričam, da mora takoj, ko začuti, iti na WC?

Že vnaprej hvala in lep začetek tedna Vam želim!

Mazanje hlačk lahko postane kar hud problem, še posebej v šoli z vrstniki.
Še nekaj vprašanj imam:
ali je do sedaj redno kakal in ni zaprt?
Ali je blato normalno mehko ali je trdo in ga ob kakanju boli trebušček?
Ali ima kdaj izmenjujoče driske in zaprtje?
Ali uživa zdosti sadja, zelenjave in dobrih ogljikovih hidratov?
Ali je doživel kakšen pretresljiv dogodek?
Ali imate občutek, da se tako zaigra, da ne želi prekinite igre in zato nujo potisne?
Če je v vrtcu, ali ima tudi tam take težave?

Se slišiva,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

ali je do sedaj redno kakal in ni zaprt? Kaka redno, večinoma vsak dan. Že zelo dolgo je, ker je nazadnje rekel, da ga boli pri opravljanju potrebe. Sploh se ne spomnim, kdaj je to bilo nazadnje.

Ali je blato normalno mehko ali je trdo in ga ob kakanju boli trebušček? Mislim, da je blato normalno, ker vedno kaka takoj, ko sede na školjko (v minuti).

Ali ima kdaj izmenjujoče driske in zaprtje? Ne. Tudi drisko ima zelo poredko.

Ali uživa zdosti sadja, zelenjave in dobrih ogljikovih hidratov? Sadja in zelenjave ne poje veliko. Je bilo obdobje, ko ni pojedel nobenega sadja. Zadnje čase poje vsaj veliko hrušk in kakšno jabolko. Od zelenjave ima rad samo zeleno solato (če je vmes kakšno jajce ali koruza) in vloženo zelenjavo (kumarice, paprika, koruza).

Ali je doživel kakšen pretresljiv dogodek? Mislim da ne.

Ali imate občutek, da se tako zaigra, da ne želi prekiniti igre in zato nujo potisne? Ja. Ravno včeraj sem ga videla, da čepi na vrtu in sem ga (brez da bi ga kaj vprašala) poslala kakat na WC. Prvič kot da me je preslišal in sem ga morala še enkrat glasneje nagovoriti. Čez trenutek je vstal in šel na WC. Tokrat so bile hlačke čiste. To se večkrat dogaja. Pa ni važno, ali je sam ali v družbi, ali je zunaj ali notri. Npr. če smo več ur v gozdu in ga kasneje vprašal zakaj ni kakal, mi odgovori, da ni našel WC-ja. Grdo rečeno, se mi zdi, da mu vsak izgovor pride prav.

Če je v vrtcu, ali ima tudi tam take težave? Hodi le dvakrat na teden in takrat je čist, le redko moker.

Pri treh letih je bil že čisto suh. Pol leta kasneje pa je začel ponovno lulati (sredi poletja). Vsi izvidi so bili b.p. (sterilen). Pri petih sva šla za en dan tudi na opazovanje, kjer so ugotovili, da mehurja ne izprazni dovolj (ostane 20% urina). V praksi jo to zgledalo tako, da sem bila zdraven ko je lulal (močan curek, opomnila sem ga, da naj še enkrat pritisne do konca), čez 5 minut pa je bil moker do kolen (!).
Takrat smo tudi ugotovili, da je ljubosumen na mlajšega brata. Fanta se imata sicer rada. Ljubosumnost se je pokazala na drugačen način: do določenih (odraslih) oseb se je začel obnašati napadalno, nesramno, zaletavo… skratka bil je zoprn. Kasneje sem ugotovila, da je tak le do nekaj oseb, ki so pozornost, ki je bila prej namenjena njemu, preusmerili na mlajšega brata. Ko sem to ugotovila, sem ga začela pred tebi osebami nekako braniti, preusmeriti njegovo pozornost, se mu še bolj posvetiti. To je pomagalo in zdaj se že nekaj časa tudi pred temi osebami obnaša povsem normalno.
Pred spanjem vzame minirin in je v glavnem suh. Čez dan pa mu še kdaj uide.
Zdi se mi, da mu je vse bolj važno, ko pa opravljati razne potrebe na WC-ju. To se mu zdi čisto nepotrebno in odveč.

Vendar, časa ni veliko, septembra gre v šolo. Otroci so zelo nesramni. Takoj označijo “smrdljivce, očalarje, debeluharje, poscance…” Kako naj mu pomagam? Kaj lahko storim? Bojim se, da bi dobil odpor do šole in sošolcev. Razmišljala sem že, da bi ga tudi na podlagi teh težav vpisala v šolo leto kasneje…

Na sistematiki (pred šolo) tega nisem omenila. Tega sploh nisem smatrala kot problem ali bolezen. Prej bi rekla, da je meni in otroku nerodno…

Hvala za vsak nasvet in mnenje!

Podzarvljeni, TaraU!
Verjetno bo tako, kot ste napisali. Pri vaših odgovorih nisem zasledila kaj takega, ki bi kazalo na kakšno posebno zadevo v zvezi s črevesjem.
Torej, fantek maže hlačke in se občasno ponoči polula. Res je, da ne poznam otroka, se pa iz vašega odgovora morda lahko razbere, da na ta način obrača pozornost nase, kar je povsem razumljivo. In da se zaigra.

Morda ne bi bilo potrebno, da bi opravljali še kakšne preiskave. Sem prepričana, da fantek to ve, ampak vedno mu pokažite, da je vaš sonček.
Morda bo razumel to primerjavo: imam pet prstov na rokah. Ali imam lahko katerega rajši kot drugega? Če bi ti rekli, da enega “odreži”, ali bi katerega dal, ker ga imaš manj rad? Verjetno ne, vse prstke imaš enako rad. In tako ima mamica enako rada vse svoje otroke.

Bodite pozorni nanj, tako mimogrede ga opominjajte, kot to že delate. Ne preveč cirkusa okoli tega, ker potem je v končni fazi on ta glavni, okoli njega se vrti cela družina, pa čeprav zaradi negativne stvari.
Vem, da bo težko do šole stvar odpraviti, ampak poskušajte kot do sedaj. Prijazno opominjati, imeti pod kontrolo (počepanje, skrivanje), sicer pa brez besed pospraviti za njim, hlačke v pranje in ne omenjajte preveč ne hlačk, ne dejanja.
Žal kaj več ni za povedati, razen še morda pregled pri kliničnem psihologu, ki tudi obvlada tehnike teninga in morda bolj izbeza skrite težave, kot to znamo zdravniki.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Čeprav sem zdaj že odrasla,se spomnim,da je moj brat to počel, ko sva bila še mala. Vedno so bile v lavorju njegove umazane hlačke, ki so se močile, da jih bo mama oprala. Pred nekaj meseci je to začel početi moj sin – prvošolec 6,5 let. Iz šole je prišel z umazanimi hlačkami, z izgovorom, da je bil WCumazan. To mu sicer verjamem, a nikoli prej ni imel potrebe kakati v šoli. Driske tudi ni imel. Poklicala sem brata. Smejal se je, od kod vem, da je tudi to on počel. Razložil mi je, da enostavno zato, ker se mu med igro ni dalo v hišo in da je vedel, da bo zmogel zadržati. Na začetku pubertete je s tem prenehal. Pri svojem sinu, ki je nekaj krat(mislim da tri dni zapored) prišel domov z umazanimi hlačkami sem takoj reagirala. Vsako jutro boš tako dolgo sedel na školjki, da se boš pokakal in te v šoli ne bo tiščalo, ker je tam umazan Wc, boš videl da se ti potem to ne bo dogajalo. ČE pa ne bo v redu, bomo mogli v bolnico, kjer ti bodo s cevčico pogledali v ritko. In je delovalo. Samo par dni smo se zjutraj pred šolo pokakali doma, prestrašil se je bolnice in hlačke od takrat niso več umazane.

Hvala, Renee,
da ste podelili vašo izkušnjo z nami.
To nam res prav pride, da nekdo, ki je to “skozi dal”, napiše, kako je to šlo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close