Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Prehrana

Prehrana

Pozdravljen!

Moje vprasanje se nanasa na prehrano oz. na dnevni vnos beljakovin. Treniram tek na 100 m pri cemer je zelo pomembna misicna masa (predvsem nog seveda). Visok sem 185 cm, tehtam 75 kg.

Pozimi nameravam poleg treningov v dvorani izvajati tudi trening za moc v fitnesu. Glede na nasvete kolegov menim, da bi moral povecati svoj dnevni vnos beljakovin.

Sedaj jih pojem priblizno 1,4 g na kg telesne teze oz.okoli 110 g beljakovin dnevno. Preostala prehrana se sestoji pretezno iz ogljikovih hidratov in pa priblizno 10% mascob (tam do 60-70 g dnevno).

Ali naj povecam vnos beljakovin na 2g/kg telesne teze, ko bom izvajal intenziven trening za moc? Ali naj povecam vnos se bolj?

Kaksna je nevarnost za zdravje oz. konkretneje ledvice ali kakrsnekoli druge organe? Se to: dnevno popijem veliko tekocine (priblizno 5 l).

Hvala,
Ales M.

Spoštovani!

Za odgovor na vaše vprašanje se ne čutim kompetentnega, zato vas prosim, da si poiščete odgovore na vaša vprašanja v priročnikih, namenjenih vrhunskim športnikom.

Povečan vnos blejakovin ima dvojni učinek: t.i. specifični učinek ob sami presnovi, ko naj bi bil človek v nasprotju z uživanjem ogljikovih hidratov pri uživanju blejkovin bolj “živahen”, oziroma manj ležeren, hkrati pa z njimi zagotovimo gradbene elemente za nastajanje novih človeku lastnih beljakovin. Zaužite blejakovine se morajo namreč razgraditi do aminokislin, iz katerih naše telo zgradi nam lastne beljakovine. Seveda pa je absurdno, da bi naše telo gradilo nove in nove beljakovine, kljub povečanemu razpadu ob povečanih naporih. Veliki napori pa povzročajo razpad beljakovin med drugim do t.i. dušičnih retentov, ki se izločajo skozi ledvice. V normalnih razmerah to ne povzroča okvar, pri ledvičnih kamnih ali kroničnih ventjih pa jih te snovi lahko poslabšajo.

Več poiščite v ustrezni literaturi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close