Najdi forum

Pozdravljeni!

Imamo minimalno mešanko staro 5 mesecev. Glede na njeno majhnost ( velikost mačke) svoje potrebe opravlja v stanovanju, le enkrat do dvakrat dnevno jo peljemo ven, bolj zaradi gibanja kot zaradi opravljanja potrebe.
Problem imamo s tem, da jo nikakor ne moremo navaditi na zabojček s peskom prekritim s časopisom. Saj gre tudi tja, ampak svoje potrebe opravi tudi drugje ( postelja, tepih, miza ipd.), kar je zelo nadležno.
Na začetku smo jo takoj odnesli v zabojček namenjen lulanju in ji prijazno razložili kaj se tam dela, potem smo jo začeli kregati, dalj od tega pa nismo šli, ker se mi tiščanje gobčka v izločke zdi bedasto, pretepanje pa nepotrebno nasilje.
Enostavno ne najdem poti, kako jo naučiti, kje se lula. Ne želim jo na potrebo voditi ven, saj se mi pozimi to zdi bolj mučenje in sebe in nje.
Upam, da je kdo že uspešno rešil te probleme.

Hvala za pomoč,

Marina

Škoda, da nisi napisala ali si v bloku ali pa v hiši. Vseeno, pa tako mlad kuža mora ven več kot 2x na dan, na opravljanje potrebe. Pes ni mačka, da bi ti hodil opravljati potrebo na posebno mesto. Najlepše kako psa naučiš, da lula zunaj je, da ga takrat, ko opaziš, da začne “iskati” mesto, ali pa v trenutku, ko počepne, da bi lulal, dvigneš in neseš ven na travo. Tako bo brez vsakega kreganja hitro DOJEL, kaj pričakuješ od njega. Nobeno mučenje ni zanj, če ga neseš na prosto- niti pozimi. Zato tudi vprašanje o tem kje živiš, saj če si nekje v bloku je to malo težje izvedljivo, ni pa nemogoče. Tudi, če te to stane nekaj več časa in potrpežljivosti se splača, saj boš takšnega psa, kakršnega si boš zdaj vzgojila imela približno 10 let! To pa je dolga doba, če je pes nevzgojen.

Oprosti za tole kar ti bom napisal, ampak ne morem se zadržati. Kot prvo naj ti povem, da če si se odločila za psa, potem bi morala prej pomisliti in se pozanimati kakšne potrebe ima pes. Lepo te prosim, samo dvakrat na dan ven. Takšnega mladička starega 5 mesecev moraš večkrat peljati ven in ko se bo navadil, bo sam dobil približno uro za potrebo in ti bo pokazal, da želi ven. Vsak pes se najrajši pokaka in polula zunaj na travi. In če se ti zdi vodenje psa ven mučenje, potem ne vem zakaj imaš psa. Kot drugo pa me je presenetilo to, da praviš da te ne moti, ker potrebo opravlja v stanovanju. Lepo te prosim, ali želiš živeti v svinjaku? Še najhuje pa je to, ko pišeš, da potrebo opravi tudi na mizi in postelji. Pes nima kaj iskati na mizi in postelji. Vsaj pri nas ne. Psa moraš naučiti, da nima kaj iskati na mizi in postelji. Saj ga ni treba lamati, ampak če skoči na mizo, ga po tazadnji lopni z zvitim časopisom in kmalu se bo navadil, da njegovo mesto ni na mizi. Če pa tebe to ne moti, potem pa se počasi začni privajati, da bo pes tvoj gospodar. Oprosti, ker sem bil bolj oster, a kljub temu je bilo dobronamerno. LP Harry

Dragi Harry,

naš kuža je star 5 mesecev in ima 2 kg. Je zares minimalen in primeren samo za stanovanje.
Nabavili smo tako majhnega psa ravno zaradi manjših potreb po sprehodih. Mislim, da je za psa bolj koristno, če preživi 2 uri v enem kosu zunaj, kot 6 x po 15 min. ali manj, kolikor verjetno rabi pes, da opravi svoje potrebe. V teh kratkih sprehodih ne uspe niti nog pretegniti, kaj šele kaj drugega. Naš pes pa se v dveh urah naigra in zlaufa.

lp
M.

Noben kuža ni primeren samo za v stanovanje. Pa tudi 6x po 15 minut je bolj koristnih kot 1x dve uri. Če ga imaš večkrat na dan zunaj, ga lahko tudi učiš večkrat na dan, večkrat na dan sreča pasje kolege itd. Pa tudi prej se bo naučil opravljat potrebo zunaj. Jaz imam majhno mešanko, pa je zunaj sigurno 5x na dan. Pa ne 15 minut, ampak pol ure, eno uro. Tudi pozimi.
Zanima pa me kakšno pasmo imaš. Sestra ima pritlikavo kodrico, ki jo sicer pozimi zunaj zebe, vendar se zato ne odpovedo vsakodnevnim sprehodom. Psičko preprosto obleče.

Vidim, da me nihče ne razume, pa naj stvari razložim!

Vedno smo imeli doma živalice in tudi v svojem novem gospodinjstvu sem želela imeti živalsko družbo. Imamo že ribice, hrčka in kanarčka in smo nihali med muco in kužkom. Glede na ritem življenja, ko nam vsak dan zmanjkuje časa zase in bližnje, bi bila verjetno muca primernejša, žal pa so mačke samosvoje in jih ne moreš nesti s sabo povsod. Tako smo se odločili, glede na to, da smo veliko zunaj, vzamemo manjšega kužka, ki se lahko navadi tudi na stanovanje.
Dobili smo mešanko med čivavo in mešančkom s čivavo, tako da je naša psička minimalna. Tehta komaj 2 kg in je za polovico manjša od odrastle muce. Stara je 5 mesecev in zdaj ji je končno prav oprsnica za mačke, pa še to na najmanjši velikosti.
Odločili smo se, da ji uredimo zabojček za opravljanje potrebe, kot je navada pri mačkah. In to ni noben svinjak, kar dobro vedo tisti, ki imajo doma mucke. Problem imamo pa s tem, da poleg opravljanja potrebe v zabojčku, opravi tudi drugje in to ponavadi takrat, ko nas ni doma.
Mislim, da je vse odvisno, kako psa navadiš. Kolegica ima čivave, ki hodijo na teraso, ampak so se same od sebe navadile in mi tu ne more pomagati.
Ne rabim pridig o tem, koliko mora biti pes zunaj in me prav zanima koliko ljudi, ki delajo od 9.00 do 17.00 ali pa imajo še kak hujši delavnik, doma pa majhne otroke in kup gospodinjskih obveznosti, sprehaja svoje ljubljenčke toliko kolikor bi bilo primerno za njih. Mi smo se odločili, da jutranjih in večernih sprehodov pač ni, popoldan pa smo zunaj, čez vikend tudi cel dan. Kuža je sicer 5-8 ur sam, nekateri pa so kar cele dneve(!). Ne vem kako bo pozimi na -10, ker naj naša Luna ne bi več rastla in bo ostala približno taka kot je zdaj. Lahko bi jo sicer oblekli, ampak mene na – 10 zebe že v polni opremi, kako pa je s kužkom v plaščku si lahko mislim. Verjetno ga vseeno zebe.
Tako, želim si našo minimalko navaditi, kje se opravlja potreba in če mi kdo lahko svetuje, prosim. Komentarje pa na to koliko mora biti pes zunaj zadržite zase, saj imate tudi vi v vzgajanju vaših ljubljenčkov kakšne napake, ki bi vam jih kdo lahko očital. Ali pa ne…

Lep vikend
Marina

OK. Brez očitkov.
Verjetno boš potrebovala kar nekaj časa, da se bo privadila na zabojček. Poskusi tako kot je napisala Natawe, le, da je ne neseš na travo ampak v zabojček. Če se bo polulala kjerkoli drugje, je ne kaznuj, vendar dobro počisti, če ne jo bo isti prostor privlačil. Vsakič, ko se polula v zabojček jo pohvali, počasi bo ugotovila, da je to njeno stranišče.
Glede na to, da moja psička (in še marsikatera, ki jo poznam) med gonitvijo markira, kar pomeni, da polula vsako travico in vsak kamenček, ti svetujem, da svojo steriliziraš. Lahko se zgodi, da med gonitvijo ne bo več sobno čista.lp

Nisem sicer pristaš sterilizacije, ampak o tem bomo razmišljali takrat, ko se težave pojavijo. Upam, da bo šlo tudi brez nje.
Zanima pa me, glede na to, da že dolgo nismo imeli mladičev, kdaj se začnejo psičke goniti? Enkrat v življenju je fino da bi imele mladičke. Kdaj je najprimernejše?

lp
M.

Ker za psičko ni nujno, da bi imela enkrat v življenju mladičke, se mi zdi neodgovorno, da razmnožujete mešančke. Tudi, če lahko vse oddate, ne morete vedeti, če bodo šli v dobre roke. Pa že tako je preveč revežev na svetu, ki se skotijo kot nezaželeni mladički. Malo si poglejte v časopise, na druge forume, koliko mešančkov oddajajo. Le redki dobijo dobre gospodarje in le redki dočakajo visoko starost. Premislite preden boste pripomogli k povečanju takšnih kužkov. lp

Se popolnoma strinjam z Tanjo. Oglasi se kdaj v kakšnem azilu, pa boš videla koliko revežev je pri nas in da se njihovo število nič ne zmanjšuje ampak samo povečuje.
LP, Manka

Zakaj imas sploh zival, ce si tako lena, da se ti psicke ne da peljati ven najmanj 3 krat dnevno. Potem problema z lulanjem ne bi bilo. Pa kaksno knjigo o psih si tudi preberi.

Jaz pa mislim, da so očitki glede izhodov ven precej nepotrebni. Raje vprašajte lastnike tistih verigarjev, zakaj imajo psa, ko pa ga nikoli ne peljejo na sprehod. Mislim, da ni nič narobe, če je psička navajena na stranišče notri, tako nekako kot muce. Saj so si tudi psa izbrali temu primernega.
Se pa strinjam s tem, da ni potrebe, da bi imela psička enkrat mladičke, še posebej zaradi vseh tistih revežev, ki zaradi tega ne dobijo doma.

Kar se pa tiče vprašanja pa ne vem pravega odgovora – mi smo psička peljalo ven na približno dve uri in po vsakem obroku in po vsakem spanju. Verjetno morate vi narediti isto, le da jo pač date v zaboj. Ko opravi potrebo tam pa jo izdatno pohvalite. Nekako tako smo mi navajali tudi našo muco – le da je šlo pri njej zelo lahko, saj se je neverjetno hitro navadila na stranišče.

Mislim, pa da boste imeli s čistočo še nekaj časa težave zato, ker je psička tako dolgo sama – v tem času mlad pes večkrat opravi potrebo – seveda tam, kjer mu pač paše. Bolje bi bilo, če bi bil v začetnem obdobju učenja nekdo vedno pri psu, tako da striktno preprečuje nezaželjeno vedenje in spodbuja zaželjenega. Tako bi se lahko mnogo hitreje navadil.

Lep pozdrav

No ja, kakšna knjiga o vzgoji psa pa seveda tudi ne bo odveč.

Hvala za kritike in nasvete!

Moram priznati, da je zadnje čase z našo kužiko mnogo bolje in prejšnji teden se ji je le 2 x ponesrečilo drugje. Mislim, da sem izbrala pravi način za svojega ljubljančka in mu prikrajšala hojo po mrzlih in mokrih cestah, kar se mi zdi za mojega mešančka pač neprimerno.
Kar zadeva mladiče pa: imamo že tri kandidate za ženina ( čistokrvni maltežan, yorkshire in pekinezerček) in vsaj 15 mladičev bi oddali, saj so vsi navdušeni nad našo “tamalo” ker je tako majhna in unikatna mešanica. Mislim, da je za vsako živalsko samico, tako kot za žensko, koristno da ima potomstvo. Tako se ji pravilno razvijejo rodila in uravnovesijo hormoni.

LP
Marina

Povprašajte veterinarja in ne verjamem, da bo sploh kdo vedel o čem govorite.
Največja napaka je, da ljudje mislijo, da mora imeti vsaka psica enkrat mladiče. Zakaj? Zato, da se ji razvijejo rodila? Halo! Rodila, tako kot ostali organi, se razvijejo že pri mladiču. Psica je godna za oploditev nekje okoli 7 meseca, kar pa tudi slučajno ne pomeni, da ima takrat lahko mlade. Kot, da bi imela 14 letna deklica otroka.Od kje ideja, da mora imeti ženska otroka? Seveda prav, da ga ima, pa vendar ne vidim nobenega zdravstvenega razloga zanj. Povprašajte ginekologa specialista. Sicer ne vem kako lahko sploh primerjate žensko in psico. Ženska rodi otroka iz čustvenih vzrokov, za žival pa je to nekaj popolnoma nagonskega.
Pa še nekaj. Pravijo, da so psi potomci volkov ali šakalov in v nobeni od volčjih skupnosti nimajo vse samice mladičev. Pari se le alfa samica in le redkokdaj katera od nižje rangiranih živali. Tako je že od nekdaj.

Pozdravljeni!

Kakšen problem zaradi ene kužke, ki hodi lulat v zabojček!

Mi imamo dve maltežanki, pravzaprav je ena mešanka s pudljem. Z obema smo imeli kar nekaj težav, da smo jih navadili, kje se potrebe opravljajo, uspelo pa nam je nekje po 5-6 -em mesecu. Starejša je hodila ven, vendar ko smo dobili dojenčka, moža večinoma ni bilo doma, smo jo navadili na časopisni papir v zabojčku za muce, ki ga imamo na terasi.Ni bilo težav. Mlajšo smo takoj navajali na zabojček in nekje okoli 7. meseca nam je uspelo. Potrebno je veliko vztrajnosti, zdi pa se mi, da tudi psi potrebujejo neko zrelost tako kot otroci, ko jim uspe postati čist oz. suh. Prijatelji imajo pudlja, ki lula na polivinil v stanovanju, drugi prijatelji pa pinča, ki potrebo opravlja v kopalnici…
Veliko ljudi mini pasem ne vodi na sprehode zaradi opravljanja potrebe, ampak jim uredijo kotiček v prostoru. Saj so te pasme včasih imenovali pasme za v naročje.
S starejšo smo imeli težave ob gonjenju in smo jo hoteli sterillizirati, pa nam je veterinar svetoval, naj ima enkrat mladiče preden jo steriliziramo. No, po mladičkih so se tudi težave omilile, tako da jo nismo sterilizirali.
Mislim, da z oddajo mešančkov ne bi imela problemov, saj si ljudje želijo majhnih pasem, čistokrvne pa so precej drage. In lažje je skrbeti za majhne pse.

Sicer pa, naj vsak vzgaja svojega ljubljenčka, kot se mu zdi.
lp
Eva

Le kateri veterinar vam je svetoval, da naj ima psica enkrat mlade! In kako lahko je oddati mešančke. Mogoče. Ampak a res ljudje ne razumete,koliko je nezaželjenih živali, ki končajo pod avtomobilskimi kolesi, jih usmrtijo ali pa, če imajo res srečo, jim društva najdejo nove lastnike. Seveda so pasemski psi dragi, zato je pa redko kakšen zapuščen kuža rodovniški, ker še vedno velja, da dobro plačana stvar se ne vrže stran.
Kako veste, da ste za svoje leglo poiskali dobre lastnike? Kaj če se bodo naveličali psa, ali pa zanj ne bo več časa? In ga bodo (upam, da ne) postavili na cesto. Za mladičke, ki so prišli na svet zaradi vas, ste odgovorni celo življenje. No, vsaj ljudje s srcem tako razmišljamo.

Se strinjam, da vsak vzgaja svojega psa tako kot se mu zdi prav, če pa o svoji “vzgoji” javno piše na forumu, pa lahko pričakuje, da se kdo ne bo strinjal z njim!

New Report

Close