Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Ostra bolečina v mišici

Ostra bolečina v mišici

Pozdravljeni!
Upam, da mi boste lahko pomagali!
Imam hčerko (15 let), ki trenira atletiko. V zadnjem letu ima redno težave pri treningu, kajti ne glede na segrevanje pred treningom, pride vsaj enkrat na teden (trenira 4-5 krat na teden) do ostre bolečine v mišici-zdaj na zunanji strani stegna, naslednjič na notranji strani…Bolečino opisuje kot ostro, hudo, ne more stopiti na nogo, prav tako ima občutek nekakšne “žoge” v mišici. Trener ji svetuje obkladke z ledom in masažo. Bolečina včasih po tem mine v nekaj urah, vendar se zgodi, da se ji ob najmanjšem naporu ponovno sproži. Tako da je zaradi teh bolečin, krčev že morala odstopit na tekmi.Komaj se uredi zadeva na eni nogi, že se pojavi na drugi.
Zanima me, ali menite, da je težava v premalo segrevanja pred naporom, ali je možno kaj drugega. Prav tako bi rada vedela, ali je led res primeren, ali bi bilo boljše bolečo mišico segrevati. Včasih taka boleča mišica vztraja nekaj dni, tudi če ne trenira. Hčerka je že precej obupana, kajti komaj jo neha boleti mišica na eni nogi, že na naslednjem treningu se enako zgodi, na drugi nogi. Trener jo večkrat pred treningom zmasira in takrat običajno gre brez bolečin.
Hvala za kakršenkoli odgovor.
lp sue 1

Pozdravljena Sue!

Menim, da gre pri vaši deklici za problem “trigger točk” ali mišičnih vozlov bolj znano, ki so nastali kot posledica kroničnih preobremenitev oziroma zaradi preraztegnjenja mišic oziroma zaradi kompenzacije telesa.

Pomagala ji bo “trigger point terapija”, ki jo izvajajomo nekateri fizioterapevti. Gre za lokalno sproščanje mišic in mišičnih vozlov, tako se odstrani vzrok bolečin in bolečina izgine. Deklica bo lahko spet trenirala naprej.

Mišičnih vozlov se ne da uspešno rešiti drugače. Savne, led, vroč tuš, klasična masaža ima le trenutni učinek olajšanja, lahko bi rekli da se vozli nekako potuhnejo. Ob prvi obremenitvi mišice pa zopet oživijo in povzročajo težave.

New Report

Close