Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže povečan mišični tonus

povečan mišični tonus

Našega 9-mesečnega malčka vodimo k fizioterapiji zaradi povečanega mišičnega tonusa v ekstenzornih mišičnih skupinah. Pri porodu je prišlo do manjše krvavitve v možganih. Žal od njegovega 3-meseca dalje ne dobimo od strokovnjakov, ki ga obravnavajo konkretnješega pojasnila, kaj je z njim sploh narobe in kakšne so lahko posledice. Zato njegov razvoj spremljamo z veliko zaskrbljenostjo. Vse skozi smo v dilemi, kaj sploh lahko od njega zahtevamo na določeni stopnji razvoja, da mu ne bi še bolj škodovali. Nekega konkretnega učinka fizioterapije ne vidim, saj se terapevt NE osredotoča na njegove šibke točke, temveč ga premasira in razgiba celega, čemur pa se malček samo upira. Po terapiji je bolj napet, razdražen. Zdi se mi, da največji napredek dosežemo doma ob igri, ko se sprosti. Le-ta ni nujno z nami, še najlepše “dela”, ko se zaigra sam. Sicer pa zelo jasno pokaže, kdaj si želi kakšne družbe. Okolico lepo zaznava in sprejema.
Do danes nam ni še nihče pojasnil, kaj je vzrok temu, da občasno (kakšen teden) drži glavico skozi v levo, kot da mu bo padla na ramena, pa jo potem kar na lepem izravna, pa sledi obdobje, ko se ta povesi v desno… To ga zelo ovira pri sedenju, gibanju,… Pri 9. ŠE NE SEDI izravnano in brez opore rok. Videti je kot, da ga ne držijo mišice v spodnjem delu hrbta. Je pa zanimivo, da pa se že lep čas presenetljivo spretno plazi (puzajoče-po trebuhu z odrivanjem rok in nog), dviguje se na kolena (in izravna v zrak ob opori) ter zadnje dneve celo na noge. To nam daje upanje, da si bo morda na ta način okrepil hrbtne mišice in tudi sedel ter normalno shodil!

Prosimo, če nam lahko pojasnite, kaj sploh točno so ekstenzorne mišične skupine; kaj pomeni to “občasno”držanje glavice postrani (je možno, da se odpravi); ali lahko pričakujemo, da bo malček shodil? So možne tudi kakšne posledice v duševnem razvoju?

Hvala za pozornost in Vaše odgovore! L.P.

Pozdravljena Julka!

Namen fizioterapije pri vašem otroku še zdaleč ni masaža, ampak je namen usmeriti otroka v čimbolj normalno gibanje, torej inhibicija patoloških gibalnih vzorcev in facilitacija normalnih gibalnih vzorcev. Kolikor mi je znano, je to edini način s katerim se lahko vašemu otroku pomaga in kar priznava uradno priznana medicina.

Kako uspešna bo fizioterapija je odvisno tudi od vas kako z otrokom rokujete. Verjetno vas je vaš fizioterapevt naučil pravilnega vsakodnevnega rokovanja z otrokom, kar vam bi priporočala da se striktno držite.

Kako bo z otrokom vam ne more nobeden še tako dober strokovnjak povedati. Vse je odvisno od velikosti poškodbe možgan, mesta poškodbe v možganih, otrokovih sposobnosti, motivacije, želje, od pravilnega rokovanja in šele na zadnjem mestu od dveh ur tedensko fizioterapije (ali kolikor vam pač pripada).

Skrbi na stran. Veliko dobre volje in “terapevtske zabave ob igri” z vašim otrokom vam želim. Včasih nas otroci presenetijo…

New Report

Close